Disa nga ju mund të kenë kundërshtime, por unë them se ka rrethana kur është e pranueshme që mësuesi të heqë dorë nga profesioni. Ka rrethana kur largimi nga profesioni i mësimdhënies është rruga më e mirë e veprimit…

Mendoj se të gjithë duhet të jenë mësues të përjetshëm, pavarësisht nëse janë të punësuar si të tillë apo jo.

Më herët e kam bërë shumë të qartë se disa nga edukatorët më të mirë nuk janë të punësuar në rrethet shkollore.

Autorët më të suksesshëm të letërsisë janë mësuesit në zemër, siç janë pastorët më të suksesshëm, trajnerët, dirigjentët e korit të kishës, politikanët dhe ushtarët e lojërave të lojërave.

Dua të them, mësuesit janë kudo, po ashtu duhet të jenë.

Arsyet kur mësuesi largohet nga mësimdhënia

 

1. Shtatzënia / fëmijët

Kjo, sigurisht, nuk do të thotë se nëse jeni shtatzënë ose keni fëmijë, DUHET të largoheni nga mësuesia.

Por në qoftë se zemra juaj është në shtëpi, atëherë qëndroni në shtëpi aq sa është e mundur financiarisht për ju.

Nëse e humbim fëmijërinë, na mungon.

Kjo është çështje e prioritetesh në këtë rast.

Çdo person ka një sërë prioritetesh dhe i rendit ato sipas dëshirave dhe mundësive që ka.

Në këtë rast ju jeni një mësues brenda shtëpisë tuaj!

 

2. Ju bëheni administrator

Disa do të argumentojnë se mësuesit kurrë nuk duhet të bëhen administratorë, sepse administratorët janë armiku.

Të tjerë do të argumentonin se administratorët nuk duhet të ndalojnë kurrë së dhëni mësim.

Kam takuar drejtorë që nuk u shkëputëm nga kontakti me nxënësit dhe procesi i mësimdhënies.

Në rrethet më të vogla, kjo është në rregull, por me rritjen e distriktit, administratorët duhet të përqëndrohen në detyrat administrative që kanë në dorë.

Administratorët e përqednruar te mësuesit janë më të suksesshmit.

 

3. Shqetësimet Shëndetësore

Askush nuk do të thotë se ju keni hequr dorë nëse e lini mësimin për shkak të paaftësisë, stresit ose sëmundjes.

Ky shpesh është një ndryshim i përkohshëm, por nganjëherë bëhet i përhershëm.

Sido që të jetë, është padyshim një arsye e vlefshme për të lënë mësimin.

 

4. Ju nuk jeni të prerë për të qenë mësues

Këta janë ata njerëz që hyjnë në profesionin e mësimdhënies dhe mendojnë se do të jetë ndryshe nga ç’është.

Janë ata mësues që ankohen gjithmë për paga të ulëta dhe për përgjegjësi të mëdha.

Kjo është një nga shkaqet kryesore të ankesave.

Kemi parë mësues në shkolla, por me të vërtetë duket sikur janë jashtë vendit dhe nuk duket se i përkasin atij mjedisi.

Kjo sepse ata nuk duhet të jenë në shkollë!

Kjo ndodh shpesh me trajnerë që hyjnë në biznes në mënyrë që ata të mund të bëjnë një emër për veten ose mësuesit e muzikës që dëshirojnë të kryejnë një simfoni profesionale.

Ka mësues të diplomuar në muzikë apo një degë tjetër e artit, të cilët emërimin në arsim e shohin si një “hap mbrapa” në rast se ëndrrat e tyre jashtë mësuesisë nuk realizohen.

Këta njerëz janë kandidatët kryesorë që kanë një arsye të vlefshme për t’u larguar nga mësimdhënia!

Arsimi i fëmijëve është shumë i rëndësishëm për t’ua lënë njerëzve që nuk duan ta bëjnë këtë.

Përshtati: Albina Hoxhaj; Portali Shkollor