Trupi i njeriut është një univers i tërë me ligjet dhe misteret e veta, shumë prej të cilave nuk kemi mundur ende t’i zbulojmë.

Kjo është arsyeja pse do t’ju tregojmë mbi 8 pjesët vitale të trupit tonë, të cilave shpesh nuk u kushtojmë vëmendje:

Gropëza trekëndore anatomike

© depositphotos

Nëse shtrini pak gishtin tuaj të madh, do të shihni një gropë të vogël trekëndore në bazën e tij. Kjo është ajo që mjekët e quajnë një kutiza trekëndore anatomike.

Ky është edhe vendi ku gjithmonë mund të ndjeni arterien radiale duke rrahur edhe nëse pulsi është i dobët – arteria këtu mbrohet vetëm nga lëkura dhe indi lidhës.

Gishti i madh i këmbës

© depositphotos © depositphotos

Ne të gjithë e dimë se ku është, por ne rrallë e mendojmë së dyti për faktin se kjo pjesë e trupit është dhënë një nga funksionet më të rëndësishme në trupin tonë.

Për shkak të formës së veçantë të gishtit të madh, ne mund të balancohemi pafundësisht në një pozicion mbi të, që është një nga dallimet kryesore midis njerëzve dhe gjitarëve të tjerë.

Glabella

© depositphotos

Me bast, ju nuk e kishit menduar se një copë e vogël e lëkurës mes vetullat tuaja kishte emrin e vet.

Dhe po, e ka emrin glabella. Është një pjesë e rëndësishme e trupit tuaj që ju ndihmon të kontrolloni me lehtësi reflekset tuaja në çdo kohë.

Vendoseni gishtin disa herë në mes të vetullave tuaja. Nëse reflekset tuaja janë në rregull, do të ndjeni pak tension në sytë tuaj dhe do të doni të kapsitni sytë.

Frenulumi i gjuhës

© depositphotos

Kjo flegër e vogël poshtë gjuhës suaj ka një funksion të rëndësishëm: fikson gjuhën në gojë dhe e bën atë më pak fleksible.

Kjo aftësi pengon glossoptosis – gëlltitjen poshtë spontane të gjuhës. Është veçanërisht e rëndësishme për foshnjat e porsalindura të cilat ende nuk janë në gjendje të kontrollojnë trupin e tyre.

Tragus dhe antitragus

© depositphotos

Një fakt i veçantë: emrat e këtyre gungave të vogla në veshët tanë vijnë nga fjala latine tragos – “një dhi”.

Tragus na ndihmon të dëgjojmë tingujt që vijnë nga prapa, amplifikimin e tyre dhe zbulimin e burimit të tyre. Antitragus bën të njëjtën gjë me tingujt që vijnë nga përpara.

Bajamet

© depositphotos

Shumë prej nesh ka bërë një operacion rutinor kirurgjik në fëmijërinë tonë për të hequr bajamet. Kjo krijon iluzionin se ato janë diçka si apendeciti: një organ fillestar dhe i panevojshëm, por kjo nuk është e vërtetë.

Bajamet janë barriera e parë që na mbron nga bakteret dhe viruset duke sekretuar limfocite. Kur ato infamohen dhe hiqen, trupi ende ka mekanizma të tjerë mbrojtës, por trupi është më i sigurt me bajamet.

Kutikulat e thonjve

© depositphotos

Çdokush që ka bërë manikyr në sallon të paktën një herë në jetën e vet e njeh fjalën “kutikulë”. Është një copë lëkure e fortë në kufirin e thonjve dhe gishtit.

Njerëzit shpesh i presin kutikulat e tyre për t’i bërë duart e tyre të përsosura, por ata rrezikojnë shumë.

Kutikulat me të vërtetë kanë një funksion të rëndësishëm: ato i mbrojnë duart nga bakteret e dëmshme që janë veçanërisht të bollshme në qytetet e mëdha. Nëse bakteret futen në trupin tuaj nëpërmjet një plage të vogël të bërë nga prerja e kutikulës, larja e duarve nuk do të ndihmojë.

Filtrum

© depositphotos

Shumica e specialistëve pajtohen se philtrum-i është zhvilluar tek njerëzit në kohët parahistorike dhe ka luajtur rolin e përforcuesit të nuhatjes. Sot nuk kemi nevojë për një shqisë kaq të mirë të nuhatjes, por filtrumi është ende aty për të na kujtuar rrënjët tona.

Përveç kësaj, mjekët mund të përcaktojnë gjendjen e shëndetit të një foshnje të palindur sipas formës së kësaj pjese të trupit. Ndonjëherë një filtrum në formë të gabuar tregon për autizëm apo probleme të tjera.