Disa persona mund të gabojnë kur lexojnë presionin e gjakut.

Është e mundur që të bëni dy lexime të ndryshme në të njëjtën kohë kur matja bëhet përsëri. Kjo është për shkak të disa gabimeve të zakonshme.

Pacientët me tension të lartë duhet të përsërisin periodikisht matjen e presionit për të shmangur goditjet në tru. Presioni i lartë i gjakut është një vrasës i heshtur, i cili gjithashtu mund të shkaktojë sulme në zemër dhe ka një ndikim negativ si në sytë ashtu edhe në veshka.

Ndaj që është e nevojshme të mos neglizhoni sëmundjet e presionit të gjakut dhe të vazhdoni të matni rregullisht presionin e gjakut për të shmangur dukurinë e matjeve të shumëfishta.

Gabimet më të shpeshta gjatë matjes së presionit të gjakut:

Mënyra e uljes: Metoda ulur mund të shkaktojë pozicionin e gabuar duke e rritur normën e presionit të gjakut. Mënyra e duhur është të uleni drejt, me këmbë në tokë.

Pozicioni i krahut: Kur krahu mbahet në njërën anë, leximi i presionit mund të rritet, kështu që krahu duhet të vendoset mbi diçka në mënyrë që niveli i presionit të gjakut të jetë në drejtim të zemrës.

Tensionet dhe emocionet: Tensionet rrisin presionin e gjakut, prandaj përpiquni të qetësoheni dhe të merrni frymë thellë para matjes së presionit të gjakut dhe me shumë mundësi të praktikoni disa ushtrime që ju ndihmojnë të çlodheni.

Rrobat: Kur matni presionin e gjakut mbi rroba mund të rrisni shkallën e leximit shumë, gjë që e bën leximin të gabuar, prandaj është e preferueshme ta matni mbi krahun pa rroba për të siguruar vlefshmërinë e leximit.

Temperatura e trupit: Ju duhet të uleni në një dhomë me një temperaturë të moderuar, pasi temperatura e ulët e trupit çon në një shkallë më të lartë të leximit të presionit të gjakut.

Zbrazja e fshikëzës: Fshikëza e urinës duhet të zbrazet para se të përpiqeni të matni presionin e gjakut. Mund të shkaktojë që tensioni të rritet shumë duke mos dhënë vlerën e saktë.

Të folurit gjatë matjes: Të folurit mund të shkaktojë një lexim të dobët të tensionit të gjakut, kështu që është e këshillueshme të heshtni kur matni presionin e gjakut.

Pijet që përmbajnë kafeinë: Këto pije ndikojnë në presionin e lartë të gjakut, kështu që është mirë të shmangni të ngrënit dhe konsumimin e pijeve të tilla kur matni presionin e gjakut të paktën gjysmë ore para.

Faktorë të tjerë që ndikojnë në leximin e presionit të gjakut:

  • Lëvizja e krahut gjatë matjes nganjëherë shkakton lexime të pasakta
  • Shtrëngimi i rripit shumë fort ose tepër lirshëm
  • Joefikasiteti i pajisjes ose bateria e dobët
  • Vendosni tubin e gomës që pompon ajër larg pulsit

Leximet e presionit të gjakut

Kategoria e parë: një presion natyral që jep një lexim prej 120/80 mm Hg.

Kategoria e dytë: Hipertension i pakënaqshëm, leximi për presionin e gjakut sistolik është 120: 139 dhe presioni diastolik është 80: 89.

Kategoria e tretë: Fillimi i sëmundjes së tensionit të lartë njihet si faza e parë dhe presioni sistolik është 140: 159 dhe presioni diastolik 90: 99.

Kategoria e katërt: faza e dytë e sëmundjes së tensionit të lartë, ku presioni sistolik mbi 160 dhe presioni diastolik mbi 100.

Kategoria e pestë: Kjo fazë njihet si rritja e mprehtë e sëmundjes së presionit të gjakut, e cila kërkon një ndërhyrje të shpejtë mjekësore dhe presioni sistolik është më i madh se 180 dhe presioni diastolik mbi 110.

Kategoria e gjashtë: Janë ata pacientë me presion të ulët të gjakut, zakonisht më pak se 90 mmHg për presionin sistolik dhe 60 për presionin diastolik.