Për shkak të ritmit modern të jetës, të stresit dhe të ushqyerjes së pabalancuar, shpesh ndiejmë efektet e mungesës së mikroelementeve vitalë që u nevojiten trupave tanë për të funksionuar në mënyrë efektive.

Kjo është arsyeja pse ne kemi mbledhur një listë të vitaminave që u mungojnë më së shumti njerëzve si dhe një listë të produkteve që mund t’i ndihmojnë në rikthimin e tyre.

1. Kalium

© depositphotos © depositphotos © depositphotos
© depositphotos © depositphotos © depositphotos © depositphotos

Arsyet kryesore të një mungese të potasiumit, kaliumit janë mjaft të thjeshta: një dietë e pabalancuar, ngrënie e vazhdueshme e produkteve gjysëm të gatshme dhe stresi.

Norma e rekomanduar ditore e kaliumit është 3 g deri në 5 g.

Nga ta merrni: 100 g patate të pjekura përmbajnë 0,5 g kalium, 100 g kajsi të thata kanë 1,1 g dhe 100 g spinaq përmban rreth 0,5 g kalium.

2. Fibra

© depositphotos © depositphotos © depositphotos
© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Arsyet për një mungesë të fibrave nuk janë aspak befasuese. Të gjithë ne jemi duke u ngutur diku dhe duke ngrënë ushqime të ndryshme në lëvizje. Shpesh, këto ushqime janë karbohidrate të thjeshta, jo komplekse.

Megjithatë, ne hamë shumë ushqime që përmbajnë sasi të mëdha mielli gruri dhe sheqer. Ndërsa ato mund të kenë shije të shkëlqyer, ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm që të konsumojnë fibrat celuloze pasi një sasi e tepërt e tyre mund të shkaktojnë fryrje.

Norma e rekomanduar ditore është diku nga 21 g në 38 g.

Nga ta merrni: 100 g fasule përmbajnë rreth 25 g fibra, 100 g mjedër kanë 7g dhe quinoa përmban 5g të këtij elementi.

3. Kalcium

© depositphotos © depositphotos © depositphotos © depositphotos
© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Arsyet e mungesës së kalciumit janë për shkak të dietës së pabalancuar dhe konsumimit të sasi të mëdha të kafeinës që largojnë kalciumin nga trupi.

Norma e rekomanduar ditore është diku nga 1 g deri në 1.2 g.

Nga ta merrni: 100 g brokoli përmban 0.5 g kalcium, 1 lugë farë bojëkuqe ka 1.3 g dhe 1 filxhan bajame përmban 0.2 g kalcium.

4. Vitamina D

© depositphotos © depositphotos © depositphotos
© depositphotos © depositphotos © depositphotos © depositphotos

Arsyet për një mangësi të vitaminës D janë mjaft të thjeshta: marrja e pamjaftueshme e dritës së diellit, dietës së pabalancuar dhe stresit.

Norma e rekomanduar ditore është diku nga 10 mikrogramë në 20 mikrogramë.

Nga ta merrni atë: 100 g salmon përmban 9 mikrogramë, ndërsa 100 g ton të konservuar përmban 5.9 mikrogramë vitaminë D.

5. Hekuri

© depositphotos © depositphotos © depositphotos
© depositphotos © depositphotos © depositphotos © depositphotos

Shumë shpesh arsyeja e një mungesë të hekurit në trup është për shkak të të ushqyerit. Trupat tanë nuk mund ta prodhojnë këtë element vetë dhe mund ta marrin atë vetëm nga ushqimi.

Për më tepër, ne e humbim këtë element çdo ditë gjatë procesit të evakuimit të zorrëve. Gratë gjithashtu e humbasin atë për shkak të humbjes mujore të gjakut gjatë periodave.

Norma e rekomanduar ditore është 18 mg për gratë dhe 8 mg për meshkujt.

Nga mund ta merrni atë: 100 g midhje përmban 7 mg hekuri, 100 g mish viçi ka 2.6 mg, dhe 100 g mëlçi pule ka 17 mg hekuri.