Një thua i futur në mish është një problem i zakonshëm dhe ndodh kur skaji anësor i një thoi rritet në indet e lëkurës rreth tij.

Sipas statistikave, të paktën 18% e të rriturve e kanë përjetuar atë së paku një herë në jetën e tyre. Është e rëndësishme t’i trajtoni sapo të fillojnë të shfaqen, me qëllim që të parandaloni infeksionin dhe ta mbani larg nga përkeqësimi.

1. Përgatitni një “vaskë” me kripë Epsom

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Zhytja e këmbëve në ujë të ngrohtë me kripë Epsom do t’ju ndihmojë të zvogëloni çdo dhimbje. Gjithashtu, thoi do të bëhet më i butë dhe më i lehtë për t’u prerë pas kësaj proçedure.

– Përzieni 2 lugë kripë Epsom në ujë të ngrohtë në një legen për këmbët. Mbajini këmbët të zhytyra për 15-20 minuta.

Mundohuni ta përsërisni procedurën rreth 3 herë në ditë për një rezultat më të mirë.

2. Përdorni uthull molle

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Uthulla e mollës është e njohur për cilësitë e saj antiseptike dhe anti-inflamatore. Ju ndihmon për të parandaluar infeksionin dhe për të lehtësuar fryrjen e lëkurës.

– Zhytni një top pambuku në uthull molle. Mbulojeni gishtin me një fashë dhe mbajeni atë ashtu për disa orë. 

3. Bëni pastë me Shafran

© Depositphotos.com © Depositphotos.com © Depositphotos.com

Pasta me shafran Indie ka cilësi anti-inflamatore dhe dhimbje-lehtësuese, kështu që do të zvogëlojë ënjtjen dhe dhimbjen nga thua i futur në mish.

– Përzieni 1/2 lugë pluhur shafran me 1/2 lugë të vaj mustarde. Mbuloni gishtin e prekur me pastë dhe vendosni një fashë mbi të.

Mbajeni atë për rreth një orë. Përsëriteni procedurën 2-3 herë në ditë.

4. Lëng limoni dhe mjaltë

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Limoni dhe mjalti kanë një efekt të madh antimikrobik në lëkurë. Ata do të luftojnë infeksionin e mundshëm në gishtin e prekur.

– Aplikoni një pikë lëng limoni dhe një pak mjaltë direkt mbi gisht. Mbuloni gishtin me një fashë dhe lëreni atë të qëndrojë ashtu gjatë gjithë natës.

Përsëriteni procedurën çdo mbrëmje derisa gishti të bëhet më mirë.

5. Mbajeni thoin e ngritur me një pykë pambuku

Në mënyrë që të mbani thoin e ngritur pak, vendosni një pykë të vogël pambuku nën të.

– Me kujdes hiqni pjesën e infektuar të thoit me piskatore. Vendosni një pjesë të vogël pambuku midis thoit dhe lëkurës.

Përpiquni të ndryshoni pykën e pambukut shpesh, sidomos pas zhytjes në një legen me ujë.

6. Ngrijeni thoin me fill dentar

Kjo funksionon më së miri menjëherë pas zhytjes së këmbëve në ujë, duke bërë që lëkura dhe thoi të zbuten.

– Me kujdes ngrijeni cepin e thoit të rritur në mish me një fill dentar të pastër, të dyfishtë. Mos gërmoni shumë në thua.

Përsëriteni procedurën çdo herë pas zhytjes së këmbëve në ujë.

7. Pritini thonjtë saktë

Për të parandaluar përsëritjen e rritjes së thoit në mish, mësoni se si të prisni saktësisht thonjtë tuaj.

Gjithmonë nisni prerjen në skaje, jo në pjesën e mesme. Sa më i butë skaji, aq më të vogla janë shanset për të patur një thua që rritet në mush. Shmangni skajet e mprehta.

Mos i pritni thonjtë shumë të shkurtër, pasi ato mund të ngulen në lëkurën tuaj ndërsa vazhdojnë të rriten. Pritini thonjtë një herë në çdo 2-3 javë.

8. Vishni këpucë të rehatshme

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Zgjidhni sandale të hapura dhe këpucë të buta në mënyrë që të siguroni hapësirë shtesë për gishtat tuaj. Një variant ideal do të ishte ai i bërë nga pëlhura të buta që lejojnë lëkurën tuaj “të marrë frymë” duke lënë hapësirë për gishtat tuaj.

Në fakt, këpucët e ngushta dhe të pakëndshme janë një nga arsyet pse thonjtë e këmbëve mund të fillojë të rriten nën lëkurë në radhë të parë. Takat e larta nuk janë gjithashtu një opsion, pasi ato shtojnë presion në këmbë.

9. Konsultohuni me mjekun tuaj

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse asgjë nuk po ju jep efekt dhe gishti juaj nuk përmirësohet në 2-3 ditë, vizitohuni tek një mjek. Ai mund t’ju përshkruajë një antibiotik.

Mjeku juaj i përgjithshëm zakonisht është në gjendje të trajtojë një thua të zhytyr në mish, por nëse duket sikur një rast i komplikuar dhe është i dhimbshëm me ënjtje ekstreme, ndoshta duhet të vizitoheni tek një podiastrist.

(Podiatria ose mjekësia podiatrike është një degë e mjekësisë kushtuar studimit, diagnozës dhe trajtimit mjekësor dhe kirurgjikal të çrregullimeve të këmbës, kyçit dhe ekstremiteteve të ulëta.).