Që nga fëmijëria, ne mësohemi të “mos themi fjalë të këqija”, edhe pse një hulumtim i bërë në SHBA ka zbuluar se “fjalët e këqija” përbëjnë gati një për qind të fjalorit të përditshëm.

Mundësitë për të shqiptuar keqkuptime të papërshtatshme në kohë të gabuara janë mjaft të dukshme, por ka raste që kur i “lëmë fare” është mirë dhe madje mund të jetë e dobishme për shëndetin tonë. Ja pse…

Ndihmon në menaxhimin e dhimbjeve

Të vrasësh këmbën me ngut te qoshja e derës: kujt nuk i ka ndodhur?

Por, në qoftë se këmbët tuaja nuk ju dhembin më, pasi e keni sharë, nuk është rastësi.

Një studim i kryer në Universitetin Keele në Mbretërinë e Bashkuar ka matur efektet e imprecimit në tolerancën e dhimbjes dhe zbuloi se ne mund të durojmë dhimbjen kur jemi vulgar.

Pse? Çdo fjalë e ndyrë dërgon një mesazh në tru: nuk janë termat individualë që kanë këtë fuqi, por është reagimi emocional dhe fizik që ne nxisim duke shqiptuar ato, që na jep atë ngarkesë të energjisë që na nevojitet në atë moment.

 

Përmirëson stërvitjet tuaja

Gjatë një stërvitjeje veçanërisht të lodhshme, ju do të shani instruktorin: nëse e keni bërë atë me zë të lartë, ai gjithashtu mund të përfitojë nga performanca juaj.

Kjo mbështetet nga hulumtimi i Universitetit Keele, i cili zbuloi se ata që shajnë në mënyrë eksplicite e rritën performancën me 2-4 për qind dhe forcën prej 8 për qind në krahasim me ata që mbanin mbyllur gojën.

Studiuesit kanë supozuar se kur “vuani në heshtje”, ju vetëm mendoni se sa i vështirë dhe i lodhshëm është trajnimi, ndërkohë sharja ju devijon vëmendjen dhe ju lejon të punoni më mirë.

 

Çliron stresin

Sharjet mund të përdoren gjithashtu si një “lëshim emocional” efektiv, veçanërisht kundër zemërimit dhe frustrimit.

Përdorimi i fjalëve që nuk janë të mirëpritura ose të përshtatshme mund të jenë shumë çliruese.

Fjalët e këqija zakonisht shqiptohen me zemërim ose frustrim dhe i gjithë trupi është i përfshirë.

Kur ne zemërohemi pa u sharë, ne ende po kontrollojmë veten: në këtë rast stresi nuk lirohet.

Kur i praktikojmë, megjithatë, ne përfshijmë tërë trupin dhe emocionet: çlirimi është i plotë dhe prandaj lehtëson stresin.

 

Ndihmon për të shprehur veten

Dikush mund të mendojë se thënia e fjalëve të këqija shpesh është shenjë e një fjalori të kufizuar, por një studim i botuar në revistën ‘Language Sciences’ tregon se në të vërtetë është e kundërta.

Studimi analizoi një grup prej 43 burrash dhe grash, duke shqiptuar sa më shumë fjalë të këqija në një minutë.

Më pas, ata duhet të përmendnin numrin më të madh të kafshëve në të njëjtën kohë.

Studiuesit zbuluan se sa më shumë fjalë të këqija të ishte në gjendje të thoshte një pjesëmarrës, aq më shumë i shumëllojshëm ishte fjalori i tij.

 

Ju bën të dukeni më të ndershëm dhe autentik

Sharja mund t’i bëjë njerëzit të duken të sinqertë.

Nëse jemi në një kontekst pozitiv (dhe miqësor), do të dukeni të sinqertë, autentikë dhe bindës, sepse sharja është një formë e shprehjes së papërpunuar, të pafiltruar dhe instinktive.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se vulgariteti është i ndërlidhur me ndjenjat dhe emocionet e vërteta në ndërveprimet shoqërore, duke treguar se ata që shajnë, janë ndoshta edhe më të sinqertë.