Të gjithëve na pëlqen të festojmë me shoqërinë deri në orë të vona, të shohim një film të bukur pas darkës apo të çhatojmë deri pas 12 si “një buf nate”.

 

Por është e vështirë të jesh një buf nate në një botë qëçdo gjë e nis herët. S

hkollat fillojnë në orën 8 të mëngjesit. Administra fillon punë pak a shumë në të njëjtën kohë.

Edhe nëse keni orar fleksibël të punës, shumica e dyqaneve dhe bankave mbyllen pasdite.

Duke mos llogaritur dyqanet 24 orëshe dhe pikat e gazit, duket sikur e gjithë bota zgjohet në orarin e zogjve.

Pra, ç’të themi për bufët e natës të cilët mendojnë se zgjimi në orën 12 të mëngjesit është një mrekulli emadhe, a ka shpresë për ne? 

A ka këshilla për t’u zgjuar herët që të punojmë .

Po, po ka.

Ngrihuni dhe shkëlqeni!/ supershendeti.com

13 këshilla për t’u zgjuar herët që në fakt funksionojnë

 

1. Fillimisht pyesni veten pse doni të zgjoheni herët

Le të jemi të sinqertë këtu për një minutë.

Ju nuk mund ta bindni veten që të zgjoheni herët se kështu e menduat.

Për të mësuar si të zgjoheni herët nuk është aq e thjeshtë sa të fikni dritat dhe të shkoni në shtrat herët.

Edhe psikologjia që qëndron pas saj është e rëndësishme.

Para se të flini sonte, pyesni veten: “Çfarë do të bëja nëse do zgjohesha herët?”

Çfarëdo që të përgjigjeni, sigurohuni që vërtet e doni atë, sepse kjo është ajo që ju do të përdorni për të bindur veten të ngriheni nga shtrati kur alarmi juaj tëbjerë.

 

2. Shkoni më shpejt për të fjetur

Trajnoni trupin tuaj për të parashikuar gjumin.

Po, mund ta bëni këtë duke fjetur dhe duke u zgjuar në të njëjtën kohë çdo ditë.

Por nëse je një buf natë, fjetja çdo ditë në orën 8 nuk do të të ndihmojë.

Shtrihuni në krevat 15 minuta më përpara se zakonisht dhe zgjohuni 15 min më shpejt të nesërnen.

Ndryshe nga këshilla të tjera për zgjimin e hershëm, kjo është shumë e qëndrueshme, sepse është vetëm një ndryshim i vogël.

Ju nuk do të ndjeni diferencën 15 minutëshe!

Ditën tjetër, ju mund të përshtatni gjumin tuaj edhe 15 minuta të tjera, kështu që ju do të zgjoheni 30 minuta më herët se zakonisht.

Nëse e bëni këtë vazhdimisht, do të jeni një person mëngjesi për më pak se një muaj.

 

3. Asnjë dremitje pas 7 orëve që jeni zgjuar

Nëse ndiheni i përgjumur, sigurohuni që të merrni një sy gjumë shpejt dhe jo më vonë se 7 orë pasi jeni zgjuar.

Dremitja pas asaj periudhe 7 orëshe do të bllokojë orarin tuaj të gjumit, duke ju çuar në gjumë të vonë dhe të zgjoheni vonë, përsëri.

 

4. Lexoni poezi ose romane në vend të leximit të lajmeve, email-ve ose librave vetë-nxitës

Email-i ju kujton punën, lajmet vetëm do t’ju stresojnë, ndërsa librat vetë-nxitës do të nxisin dhe mbushin trurin tuaj me ide; pra asnjë nga këto nuk do t’ju ndihmojë të flini.

Lexoni libra artistikë në vend të kësaj, mundësisht tregime të shkurtra që nuk ju ngacmojnë ose romanet që keni lexuar më parë.

 

5. Krijo një rregull para gjumit

Ajo që bëni para gjumit është tregues i trupit tuaj për të fjetur, prandaj përpiquni t’i mbani këto aktivitete duke krijuar një rutinë.

Për shembull, mund të bëni një dush të ngrohtë, pastaj të lexoni një libër për 15 minuta para kohës së shtratit.

Nëse i përmbahemi këtij rregulli aq sa duhet, trupi juaj së shpejti do të pranojë se këto aktivitete nënkuptojnë se dita ka mbaruar dhe është koha për t’u çlodhur.

Është e rëndësishme që këto aktivitete të kryhen në mënyrë të rregullt dhe pothuajse në të njëjtën kohë çdo ditë.

 

6. Hani një drekë të mirë

Hani një drekë të madhe, një mëngjes dhe një darkë pak më të lehtë, sugjeron Dr. Kenny Pang i specializuar në çrregullimet e gjumit.

 

7. Investoni në perde ”inteligjente”

Zgjimi në një dhomë të ndritshme me diell do të minimizojë shqetësimin tuaj dhe do t’ju bëjë të ndiheni më vigjilent pasi të zgjoheni.

Përdorni perde të lehta, jo shumë të trasha, që rrezet e diellit të depërtojnë mes tyre dhe të ndriçojnë të gjithë dhomën.

Ju gjithashtu mund të përdorni një dritë në rast se dhoma juaj nuk ka dritare ose nëse pamja e dritares suaj është bllokuar.

 

8. Mashtroni trurin tuaj për t’u zgjuar

Cila është reagimi juaj i parë kur bie alarmi?

E fikni atë dhe ktheheni në gjumë, apo jo.

Në vend që ta detyrosh veten të ngrihesh menjëherë, mendo me vete, “Mos rri shtrirë. Është vetëm 10 minuta. ”

Ajo që bëni gjatë këtyre 10 minutave varet nga ju, por e rëndësishme është që ju nuk mund të ktheheni në shtrat ose të flini nëdivan.

Mund të hapni dritaret, të përgatisni kafe ose të ndizni televizorin. Pra, kur zilja e orës tuaj të bjerë përsëri, ju tashmë do të jeni plotësisht të zgjuar.

 

9. Përdorni një kafshë shtëpiake si alarm zgjimi

Kafshët janë orë të mira alarmi, sidomos nëse koha e tyre e ushqyerjes është herët në mëngjes.

Ata janë të qëndrueshëm, të zhurmshëm dhe të pamëshirshëm për të gërvishtur derën tuaj dhe të kërcejnë në shtratin tuaj për t’ju zgjuar deri sa t’u jepni atyre ndonjë ushqim.

Sigurisht, nëse i doni kafshët tuaja, kjo do t’ju pëlqejë pa masë, por disa prej jush mund të bezdisen nga kjo, të paktën në fillim, kur nuk jeni mësuar të zgjoheni në një rrëmujë të tillë.

 

10. Mos lejoni që truri juaj të të mashtrojë

Kur je një buf natë, truri juaj ndoshta do të refuzojë të gjitha përpjekjet për t’u zgjuar herët duke ju bindur se është më mirë të flejë.

Mos u dorëzoni! Nëse i jepni trurit tuaj të drejtë për t’u racionalizuar me ju, nuk do të jeni kurrë një zog i hershëm.

 

11. Rezistoni nëse zgjoheni më herët

Me një kthesë të papritur të fatit, zgjoheni 5 minuta para alarmit tuaj.

Cfarë bëni? Ktheheni në anën tjetër për të fjetur edhe 5 minuta të tjera, apo jo?

Shumë gabim.

T’i kthehesh prapë gjumit nuk mund të ketë vlerë për 5 minuta shtesë sepse mund të të vendosë në një cikël më të thellë të gjumit, duke e bërë më të vështirë zgjimin kur alarmi yt të bjerë.

Kjo është arsyeja pse kur njerëzit kthehen në gjumë për 5-15 minuta, ata zgjohen duke menduar se koha ikën me shpejtësi.

 

A jeni një buf nate që lufton për të mbijetuar në një botë të hershme?

Provoni këto këshilla dhe shikoni se si funksionon për ju.

Nëse keni provuar gjithçka dhe nuk ka funksionuar, mos u dekurajoni.

Askush nuk tha se duhet të zgjoheni në orën 5 të mëngjesit për të qenë një zog i hershëm por një person joproduktiv./supershendeti.com