Ju me siguri jeni ndodhur në një situatë të tillë, që pasi keni thënë diçka, menjëherë jeni ndier keq për atë që keni thënë.

Kjo është arsyeja pse supershendeti.com ka përgatitur një listë prej 10 situatash që duhet të heshtni për të shmangur biseda të pakëndshme.

 

1. Kur nuk keni faktet e nevojshme

Një nga shkrimtaret më të lexuara, Harlan Ellison ka thënë:

“Ju nuk mund të jepni mendimin tuaj. Ju mund të jepni një opinion rreth asaj që jeni informuar. “

Edhe pse shumë nuk do të pajtohen me këtë mendim, ajo ka të drejtë, sepse nëse po diskutoni një temë për të cilën nuk keni hulumtuar mirë, mund të dukeni mendjengushtë.

 

2. Kur ju keni një ndjenjë, që fjalët tuaja do të lëmtojnë dikë

Të qënit në një diskutim të nxehtë shpesh të tundon të thoni shumë gjëra që mund të pendoheni më vonë.

Nëse ndaloni dhe mendoni për pasojat e fjalëve tuaja, ju do të jeni në gjendje të ndaloni veten nga bisedat për të shmangur lëndimin e të tjerëve.

 

3. Kur ke një ndjenjë që do të turpërohesh

Dy situatat e para në këtë listë mund të të bëjnë të ndihesh shumë i turpëruar sidomos nëse fjalët e tua nuk kanë dalë ashtu si dëshironit.

Për të shmangur ndjenjat e turpshme, përpiquni të mendoni para se të flisni.

 

4. Kur nuk është vendi juaj për të folur

Jo shumë njerëz janë në gjendje të dëgjojnë me kujdes atë që u thuhet.

Shumica preferojnë të dëgjohen dhe jo të dëgjojnë të tjerët dhe kjo shpesh mund të kthehet kundër jush.

 

5. Kur nuk keni asgjë për të thënë

Bisedat e shkurtra janë mënyra më e zakonshme për të thyer heshtjen.

Megjithatë, kur nuk keni asgjë për të thënë, nuk duhet të ndiheni të detyruar të flisni.

 

6. Kur ju jeni duke u tallur

Shumica e njerëzve dëshirojnë të pëlqehen nga të gjithë dhe ju dhemb kur dikush nuk ju pëlqen edhe pse nuk ka ndonjë arsye të veçantë.

Dhe jo shumë njerëz mund të jenë indiferentë kur ngacmohen, kështu që kur të “sulmoheni” me fjalë, përpiquni t’i jepni fund bisedës nëse qëllimi i vetëm i personit është që t’ju përndjekë.

 

7. Kur jeni duke u përpjekur për të ndryshuar një sjellje të ngjashme si më sipër

Përpjekja për të hequr një zakon të keq duhet të lavdërohet gjithmonë dhe ndonjëherë është e vështirë të bëhen ndryshime në sjelljen tonë.

Zakonet janë diçka që bëjmë pa menduar shumë, dhe nëse doni të ndryshoni mënyrën se si flisni me të tjerët, është mirë që të heshtni derisa të mësoni se si të kontrolloni veten para se të flisni.

 

8. Kur keni emocione të forta negative

Askush nuk duhet të ndihet i detyruar të flasë me të tjerët, veçanërisht kur ai ose ajo po kalon një periudhë të keqe.

Emocionet negative mund të kenë efekt serioz në atë që themi, gjë që mund të rezultojë në biseda të padëshiruara.

 

9. Kur ju duhet të bëni diçka produktive

Nëse nuk keni asgjë të zgjuar për të thënë, mos thoni asgjë, veçanërisht nëse keni shumë punë për të bërë dhe po harxhoni kohë duke folur.

 

10. Kur me fjalët tuaja do të ulnin vlerat e të tjerëve

Kurrë mos flisni me ose për ndonjë person me qëllim për t’i lënduar ata.

Kjo nuk do të bëjë që ju të ndiheni mirë për veten dhe as do të bëjë që të tjetër të ndihen më mirë.

Kjo vlen veçanërisht për bashkëshortët, miqtë, kolegët ose anëtarët e familjes. /supershendeti.com