Këto këshilla të ekspertëve jo vetëm që do t’ju ndihmojnë të përgatisni pasta të përsosura çdo herë, por gjithashtu do t’ju përgjigjen kësaj pyetjeje të vjetër: A duhet të përplasni makaronat në mur për të parë nqs janë bërë apo jo?!

Mos u çudisni këtë gjë e kanë bërë gjyshërit tuaj!

-Kripa shtohet në ujë për të përmirësuar shijen e makaronave, por nëse dikush në tryezë është në një dietë të ulët të natriumit, ju mund t’i bëni keq atij.

Nuk është e nevojshme të hidhni vaj kur jeni duke i gatuar makaronat: Kjo është e vetmja gjë e padobishme që dhe kuzhinierët më të famshëm bien dakort.

Shpëlarja e makaronave pasi kane zier: Jo Jo dhe jo, mos e bëni më. Është një gabim i madh t’i shpëlani ato sepse niseshteja i shton një pasuri makaronave dhe më pas salcës.

Çështja është që nga shpëlarja e makaronave, hiqni niseshten që ndihmon salcat të lidhet mirë me shijen e tyre.

Ruajeni ujin e makaronave për salcën: Nëse salca juaj është shumë e trashë atëherë, po mund të përdorni ujin e makaronave.

Përndryshe salca duhet të jetë e shijshme pa pasur nevojë për tu holluar. Disa kuzhinierë mendojnë se shtimi i ujit në salcë do ta ndihmojë atë të lidhet me makarona

GATIM INTELIGJENT. Të presësh që të ziejë uji për të hëdhur makaronat nuk nuk është mënyra më e mençur për t’i gatuar ato. Gatimi në fakt varet vetëm nga temperatura e arritur dhe jo nga fakti se uji vlon.

Kimisti Dario Bressanini propozon një metodë më shkencore të gatimit: hidhni makaronat para se uji të zjejë.

“Unë u përpoqa – shkruan ai- për të hedhur makaronat dhe kripën pas 8 minutash, me ujë në 80 ° C. Pastaj vazhdova të ngrohja, me kapak, derisa të zjente dhe pastaj fika gazin.. Shtatë minuta më pas makaronat ishin gati. ”

 

SI TË NJOHËSH CILËSINË E MAKARONAVE?

Janë të paktë 3 parametra të cilat duhen marrë në konsideratë për një pastë cilësore. së pari është cilësia e proteinave: përmbajtja minimale duhet të jetë 10.5% (11.5% për makaronat me grurë integral).

Kur mbi etiketë ka një vlerë proteinike prej 13.5% kjo do të thotë se është një miell shumë i mirë.

Elementi i dytë është vizatimi: më e mira është bërë me fije bronzi.

Pastaj është temperatura e ciklit të tharjes, që nuk është në etiketë, por është një tipar i rëndësishëm, sepse varet nga karakteristikat fizike dhe ushqyese të makaronave.

Shumë pastaj thonë për ujin në gatim: aq më shumë e qartë është ((përveç gëlqeres), më pak niseshte dhe proteina ka humbur brumi gjatë procesit të gatimit.