Njerëzit besojnë në mendimin se arteriet e bllokuara janë problem vetëm për njerëzit e moshuar. Por në shumë raste, në kohën që i arrijmë 20-tat, pengesat tashmë ekzistojnë brenda arterieve tona.

Kjo është arsyeja pse shumë njerëz të prekur nga kjo sëmundje nuk e kuptojnë se çfarë po ndodh derisa të jetë tepër vonë. Është shumë e rëndësishme të njihni shenjat dhe të jeni të kujdesshëm që të vizitoheni te mjeku në kohë.

Ne kujdesemi për lexuesit tanë dhe kjo është arsyeja pse ne kemi bërë një listë të 7 shenjave më të zakonshme të arterieve të bllokuara. Hidhni një sy faktorëve të rrezikut dhe ndryshoni zakonet tuaja të përditshme për hir të shëndetit tuaj.

Dhimbje në pupla, kofshë dhe ije

Dhimbja e këmbës gjatë aktiviteteve si ecja mund të jetë një shenjë e arterieve të bllokuara. Kjo do të thotë që gjymtyrët tuaja nuk po marrin rrjedhën e mjaftueshme të gjakut.

Simptomat mund të përfshijnë dhimbje të muskujve ose cmpirje të këmbës (ose krahëve). Vendndodhja e dhimbjes varet nga vendi ku ndodhet mpiksja ose arteria e ngushtuar.

Dhimbje kraharori

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Dhimbja e kraharorit (ose angina) është rezultat i reduktimit të rrjedhjes së gjakut në zemër. Mund të ndihet si ngushtësi, mpirje, rëndesë, presion ose djegie.

Njerëzit zakonisht nuk e përjetojnë këtë simptomë kur pushojnë sepse ajo shkaktohet nga përpjekjet fizike ose emocionale. Në disa raste, bllokimi mund të jetë aq i keq sa që angina mund të sinjalizojë se një person po pëson një sulm në zemër.

Humbja e përkohshme e vizionit nga njëra anë

© Depositphotos.com

Arteriet karotide furnizojnë sytë dhe trurin tonë. Nëse këto arterie bllokohen, rezultati është humbja e përkohshme e shikimit ose pamja e paqartë në syrin e njërës anë. Një bllokim i plotë çon në një goditje në tru. Prandaj është shumë e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për këtë shenjë.

Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

© Depositphotos.com

Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës është një shenjë serioze që nuk duhet ta injoroni. Kur rrjedhja e gjakut në pjesën e poshtme të shpinës zvogëlohet, disqet midis rruazave bëhen të brishtë. Dhe kjo çon në rrudhosje të dhimbshme të nervave.

Zakonisht kjo është simptoma e parë tek njerëzit me arteriet e bllokuara: sipas një studimi, 10% e njerëzve në vendet e zhvilluara tashmë kanë bllokime të avancuara të aortës abdominale nëse e kanë arritur moshën 20 vjeç.

Shkurtim i frymëmarrjes

© Depositphotos.com

Ky simptomë zhvillohet kur arteriet koronare dëmtohen ose sëmuren. Njerëzit e përjetojnë këtë, sepse zemra e tyre nuk është më në gjendje të pompojë gjak të mjaftueshëm për të plotësuar nevojat e trupit të tyre.

Ky hulumtim sugjeron që njerëzit shpesh nuk e konsiderojnë shkurtimin e frymëmarrjes si një problem serioz. Por ndonjëherë mund të jetë shenja e vetme e pranisë së sëmundjes së arteries koronare serioze që mund të duhet të trajtohet.

Duar dhe këmbë të ftohta

Këmbët e ftohta mund të shkaktohen nga Sëmundja Arteriale Periferike (PAD). Ky problem ndodh kur arteriet e ngushta pakësojnë rrjedhjen e gjakut në gjymtyrë.

Shërimi i ngadalshëm i plagëve ose pulsimi i dobët në këmbë janë gjithashtu shenja që duhet të kontrollohen nga një mjek.

Për më tepër, prania e PAD mund të tregojë se ka një sëmundje arteriale më të përhapur në trup që mund të ndikojë në tru ose në zemër duke shkaktuar një goditje në tru ose sulme në zemër.

Këputje dhe marramendje

© Depositphotos.com

Sipas Harvard Health Publishing, lodhja është më pak e zakonshme si një tregues i sëmundjes së arteries koronare, por mund të ndodhë. Këto simptoma mund të zhvillohen si rezultat i niveleve të reduktuara të oksigjenit nga rrjedhja e dobët e gjakut. Ata thonë se kjo simptomë është më e zakosnhme tek femrat.

Çfarë rrit rrezikun e arterieve të bllokuara?

© Depositphotos.com

Sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut, faktorët që rrisin nivelin e rrezikut janë si më poshtë:

  • Duke pasur nivele të pashëndetshme të kolesterolit në gjak. Kjo sugjeron nivele të larta të kolesterolit të keq dhe nivele të ulëta të kolesterolit të mirë.
  • Duke pasur presion të lartë të gjakut. Presioni i gjakut nuk duhet të tejkalojë 140/90 mmHg.
  • Pirja e duhanit. Pirja e duhanit dëmton dhe ngushton enët e gjakut, rrit nivelin e kolesterolit dhe ngre presionin e gjakut. Për më tepër, nuk lejon që oksigjeni i mjaftueshëm të arrijë në indet e trupit.
  • Mbipesha ose obeziteti. Një indeks i masës trupore midis 25 dhe 29.9 konsiderohet mbipeshë. Indeksi më i lartë do të thotë se një person është obez.

A keni kontrolluar ndonjëherë raportin e kolesterolit të keq dhe të mirë në gjakun tuaj? Nëse jo, a do ta bëni atë pas leximit të këtij artikulli?