Efektet e padëshiruara më të njohura të marrjes së antibiotikëve janë përzierja dhe diarreja. Pothuajse të gjithë i njohin ato ose nga mjekët ose nga përvoja e tyre.

Por shkencëtarët amerikanë zbuluan se të paktën 20% e njerëzve që kanë marrë antibiotikë në jetën e tyre kanë përjetuar efekte të tjera anësore.

Në këtë artikull ne duam t’ju tregojmë për këto efekte anësore.

Infeksion fungal

© Depositphotos © Depositphotos

Antibiotikët ndryshojnë habitatin bakterial të trupave tanë kështu që njerëzit mund të preken nga infeksione kërpudhore. Ato mund të shfaqen në gojë, në lëkurë, ose nën thonjë.

Çfarë duhet të bëni?

Nëse ju është përshkruar një kurs i gjatë trajtimi, duhet të filloni të merrni ilaçe anti-fungale së bashku me antibiotikët.

Ngjyrosje e dhëmbëve

Tetraciklina mund të çojë në ngjyrosje dhëmbësh tek fëmijët 8 vjeç e më poshtë. Dhe nëse një grua shtatzënë i merr këto barna, ka një shans që fëmija të ketë probleme me smaltin e dhëmbëve.

Çfarë duhet të bëni?

Shkencëtarët kanë zbuluar kohët e fundit se antibiotiku modern doksiciklinë nuk shkakton ngjyrosje të dhëmbëve, kështu që mund të merret pa asnjë pasojë. Por, natyrisht, duhet të merret vetëm në qoftë se një mjek e përshkruan atë për ju.

Temperaturë

© Flickr

Ethet mund të shkaktohen nga shumë gjëra, përveç marrjes së antibiotikëve. Por nëse vëreni ethe menjëherë pas fillimit të tyre, mund të keni reaksion alergjik ndaj ilaçeve që po çon në ethe.

Ethet mund të shkaktohet nga pothuajse çdo antibiotik, por shumicën e kohës nga antibiotikët β-lactam, cephalexin, minocycline, dhe sulfonamide.

Çfarë duhet të bëni?

Ethet mund të largohen vetë shumë shpejt. Por nëse ato janë shumë të forta, duhet të përpiqeni t’i largoni dhe të vizitoheni tek mjeku juaj dhe të ndryshoni antibiotikun.

Reagimi alergjik

© Depositphotos © Depositphotos

Një nga reagimet më të rrezikshme të antibiotikut është një reaksion alergjik. Në këtë rast, një person mund të ketë një skuqje të lëkurës, qepalla të buta, buzë, gjuhë dhe madje edhe fyt që mund të çojë në anafilaksi.

Ndonjëherë në situata të tilla, një dozë adrenaline mund të shpëtojë personin.

Mbani mend, një reaksion alergjik ndaj një antibiotiku nuk do të thotë që nuk mund të merrni asnjë antibiotik.

Çfarë duhet të bëni?

Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj rreth alergjive tuaja dhe të filloni të merrni antibiotikë nga një tjetër grup. Gjithashtu, kini kujdes kur filloni të merrni një ilaç të ri që nuk e keni marrë kurrë më parë. Nëse keni ndonjë simptomë alergjie, duhet të shikoni menjëherë tek mjeku.

Ndjeshmëri ndaj diellit

© Depositphotos © Depositphotos

Disa antibiotikë (tetraciklina, fluoroquinolone, dhe sulfone) mund të kenë një ndikim në ndjeshmerinë e lëkurës tuaj ndaj rrezeve ultravjollcë. Nëse jeni të ekspozuar shumë ndaj rrezeve të diellit gjatë marrjes së këtyre barnave, shanset për t’u djegur nga dielli janë më të mëdha.

Të njëjtat antibiotikë mund të shkaktojnë skuqje edhe nëse një person ka kaluar vetëm 15 minuta në rrezet e diellit.

Çfarë duhet të bëni?

Është mirë që të mos ekspozoheni në diell nga ora 10 deri në orën 14, të përdorni krem për diellin dhe mbuloni lëkurën me rroba.

Problemet e zemrës

© Depositphotos

Nuk ndodh shpesh, por antibiotikët mund të shkaktojnë probleme me zemrën. Ata zakonisht shkaktojnë aritmi ose presion të ulët të gjakut.

Shumicën e kohës, duke marrë eritromicinë dhe disa fluoroquinolone mund të çojë në efekte të tilla anësore.

Çfarë duhet të bëni?

Vizitoni një mjek për të ndryshuar antibiotikun.

Dhimbje koke dhe marramendje

© Depositphotos

Dhimbja e kokës dhe marramendja janë gjithashtu efekte anësore shumë të zakonshme që njerëzit kanë kur marrin antibiotikë. Por zakonisht, ato zhduken pasi të ndaloni marrjen e barnave.

Çfarë duhet të bëni?

Nëse dhimbja juaj e kokës nuk është shumë e fortë, ju mund të merrni një ilaç kundër dhimbjeve. Nëse dhimbja është e padurueshme, duhet të shihni një mjek. Ata ka të ngjarë të ndryshojnë ilaçin.

Shtatzëni e padëshiruar

© Depositphotos

Nëse jeni duke marrë rifamicina dhe pilula të kontrollit të lindjes, efekti i pilulave të kontrollit të lindjes mund të zvogëlohet. Si rezultat, shanset për të patur një shtatzëni të padëshiruar rriten. Antibiotikë të tjerë nuk ndikojnë shumë në efektin e pilulave të kontrollit të lindjes.

Çfarë duhet të bëni?

Ndërsa merrni antibiotikë, përdorni një metodë barrierë shtesë.

Nëse keni marrë antibiotikë dhe keni vërejtur se keni ndonjë nga këto efekte anësore, mos bëni asgjë nga vetja dhe mos e injoroni gjendjen tuaj. Ju duhet që menjëherë të shihni një specialist.