Mëlçia është një organ shumë i rëndësishëm që është përgjegjës për shumë funksione në trupin tonë. Është e rëndësishme të dini shenjat e dëmtimit të mëlçisë për të parandaluar problemet serioze.

Ne kemi renditur 8 shenja që tregojnë për një mëlçi të dëmtuar dhe se ju duhet të shkoni menjëherë te mjeku.

Mund të përjetoni një zverdhje të lëkurës dhe të syve

Nëse e keni këtë simptomë, mëlçia juaj ka gjasa të jetë në telashe të mëdha.

 

Kjo sëmundje njihet si verdhëza e cila shkakton pigmentim të verdhë të lëkurës, të bardhëve të syve dhe mukusit.Ngjyra e verdhë shfaqet për shkak të bilirubinës së tepërt që ka një pigment të verdhë-portokalli të gjetur në mëlçi.Kur një mëlçi është e shëndetshme, ajo lehtësisht eliminon bilirubinën.

Por nëse është dëmtuar seriozisht, ju do të ktheheni në ngjyrë të verdhë me plot kuptimin e fjalës.

Mund të ndiheni të këputur dhe të lodhur.

@depositphotos

Nuk është thjesht lodhje bazë, por diçka më shumë. Lodhja karakterizohet nga një mungesë mendore dhe fizike e energjisë. Ju nuk keni motivim për të bërë asgjë. Ndonjëherë ju mund ta ndjeni këtë vetëm në mëngjes dhe ndihet si torturë për të dalë nga shtrati. Herë të tjera ju mund ta ndjeni gjatë tërë ditës.

Mund të keni ënjtje të barkut

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ënjtja e barkut mund të jetë një nga simptomat më të pakëndshme që shkakton dhimbje. Kjo ndodh kur lëngu ruhet në bark. Në disa raste, barku juaj mund të bëhet i fryrë kështu që duket sikur jeni shtatzënë. Si pasojë e akumulimit të lëngjeve, gjithashtu mund të keni kyçe dhe këmbë të fryra.

Mund të përjetoni mungesë oreksi dhe humbje peshe.

Zakonisht, mjekët e përcaktojnë këtë si më shumë se 10% të humbjes së peshës. Kushte të tilla gjithashtu mund të lidhen me ënjtjen e barkut. Kur je shumë të fryrë, nuk ju vjen për të ngrënë. Është shumë e vështirë për të ngrënë, sepse çdo herë mund të ndjeni dhimbje.

Mund të vëreni enë gjaku në formë merimange në lëkurë.

© depositphotos.com

Një angiomë e merimangës duket si një rrjetë arteriolash të vogla dhe të zgjatura të vendosura shumë afër sipërfaqes së lëkurës. Nëse i vëreni në pjesën e sipërme të gjoksit, duar, qafë dhe fytyrë, mund të jetë një shenjë e sëmundjes së mëlçisë.

Mund të vëreni mavijosje nëpër trup.

© depositphotos.com

Nëse keni një mëlçi të dëmtuar, prodhimii proteinave ndalon ose bëhet më i ngadalshëm. Kjo shkakton koagulim të keq të gjakut. Kjo është arsyeja pse njerëzit me mëlçi të dëmtuar do të kenë gjakderdhje ose do të mavijosen më lehtë se sa një person i shëndetshëm.

Urina juaj mund të ketë një ngjyrë të errët.

© depositphotos.com

Hijet mund të jenë të ndryshme, por në përgjithësi, ngjyra e urinës suaj do të duket më e errët se zakonisht. Mund të ketë një ngjyrë kafe, ngjyrë të zezë ose ngjyrë jeshile. Kjo ndodh për shkak të bilirubinit të tepërt në mëlçi që nuk mund ta prishë atë.

Mund të keni kruarje.

Natyrisht, të gjithë mund të ndjejnë kruarje ndonjëherë! Por në rastet kur mëlçia juaj është në vështirësi, ju mund të përjetoni më shumë kruarhe të lëkurës që është më e lokalizuar.Kjo ndodh për shkak të toksinave që mëlçia nuk mund të filtrojë më.

Kur trupi juaj është shumë i intoksikuar, ju mund të ndjeni shumë kruarje, sidomos gjatë natës.

Si kujdeseni ju për mëlçinë tuaj? Mos ngurroni të na shkruani në koment!