Dhimbja e referuar nuk ndodhet aty ku është problemi shëndetësor, por mund të tregojë për probleme të tjera dhe mund të jetë shumë e ndërlikuar për t’u identifikuar. Është shumë e rëndësishme për të kuptuar shembujt më të zakonshëm të kësaj lloj dhimbjeje.

Ky artikull do t’ju tregojë 9 lloje të dhimbjeve të referuara të cilat ju duhet t’i dini dhe të cilat nuk duhet t’i injoroni kurrë.

Diagnoza e hershme është jashtëzakonisht e rëndësishme, sidomos me çështjet e rrezikshme për jetën dhe ne duam të ndajmë disa informacione me ju se si t’i identifikojmë këto probleme shëndetësore të mundshme.

Grafiku i dhimbjes së referuar

© shutterstock

Dhimbja e referuar është dhimbja që ndjejmë diku tjetër në trup, përveç burimit të saj. Problemi me këtë është se ju nuk mund ta kuptoni se keni një problem shëndetësor serioz, duke menduar se është vetëm dhimbje e muskujve.

Le të hedhim një vështrim në secilën pikë.

Zemra

© shutterstock

Dhimbja e zemrës të gjendet në anën e majtë të gjoksit, siç e dimë. Megjithatë, mund të ndjeni edhe dhimbje therëse në anën e brendshme të dorës së majtë ose në pjesën e sipërme të mesit të shpinës.

Mushkëria dhe diafragma

© shutterstock

Nëse keni dhimbje të vazhdueshme të avashtë në qafë dhe shpatull, është koha për të shkuar tek një mjek për të kontrolluar mushkëritë dhe diafragmën tuaj.

Kjo dhimbje mund të jetë rezultat i problemeve të frymëmarrjes ose nervit frenik që shkon nga shpina në diafragmë, përmes mushkërive.

Mëlçia dhe tëmthi

© shutterstock

Kjo dhimbje nuk është e lehtë për t’u identifikuar, sepse problemet me mëlçinë ose fshikëzën e tëmthit mund të shkaktojnë dhimbje në shpatull ose në qafë pasi personi ka më shumë gjasa ta lidhë këtë dhimbje me mungesën e ushtrimeve ose shpenzimit e tepërt të kohës në kompjuter.

Dëgjoni trupin tuaj dhe nëse dhimbja nuk largohet, kontrollojeni atë.

Stomaku dhe pankreasi

Normalisht kjo dhimbje është relativisht e lehtë për t’u identifikuar, por rreth 50% e njerëzve me pankreatit akut gjithashtu kanë dhimbje gjatë frymëmarrjes.

Zorra e hollë

© shutterstock

Dhimbja e mprehtë në zonën e barkut pranë kërthizës mund të shkaktohet nga probleme me zorrën e hollë.

Apendiciti dhe zorra e trashë

© shutterstock

Apendiciti dhe problemet me zorrën e trashë janë normalisht relativisht të lehta për t’u identifikuar, pasi dhimbja ndodhet në anën e djathtë të fundit të barkut.

Apendiciti është një problem që kërcënon jetën dhe nëse keni dhimbje aty, kërkoni ekzaminim mjekësor sa më shpejt që të jetë e mundur.

Veshkat

© shutterstock

Kjo mund të jetë pak e ndërlikuar, sepse dhimbja në thelb mbulon të gjithë pjesën e poshtme të shpinës, muskujt e barkut, ijet, dhe legenin. Nëse dhimbja nuk largohet, zgjidhja është e thjeshtë: vizitoni një mjek për ta kontrolluar atë.

Fshikëza

© shutterstock

Dhimbja e shkaktuar nga një infeksion në fshikëz shfaqet shpesh në pjesën e poshtme të legenit, në anën e përparme ose të prapme.

Vezoret

© shutterstock

Është e dukshme që kjo është e zbatueshme vetëm për gratë. Dhimbja e mprehtë në anët e poshtme të barkut mund të jetë një shenjë e një problemi dhe duhet të shihni një mjek.

Është shumë e rëndësishme të jeni në gjendje të njihni shkakun e dhimbjes së referuar, pasi ajo mund të jetë një fazë e hershme e diçkaje shumë serioze.