Xhorxh Bernard Shaw dikur tha: “Moda nuk është gjë tjetër veçse një epidemi e detyruar”. Por ai ndoshta as që e kishte idenë se sa të drejtë kishte kur e krahasoi modën me një sëmundje. Rezulton se duke ndjekur modën çdo ditë, në të vërtetë mund të jetë e rrezikshme për shëndetin tonë.

Korsetë e ngushta janë një gjë e së kaluarës, por edhe në shekullin 21, ka gjëra që mund të shkaktojnë shumë probleme shëndetësore.

Ne kujdesemi për shëndetin tuaj dhe ju inkurajojmë që të lexoni për gjërat e modës që njerëzit veshin çdo ditë. Ata ndoshta as nuk e kuptojnë se ata po vënë në rrezik shëndetin e tyre.

Xhinset e ngushta

© Unsplash © Depositphotos

Një palë xhinse të mira është veshja më universale në botë. Shumë vajza dhe gra zgjedhin xhinse të ngushta për të nxjerrë në pah belin dhe këmbët e tyre të bukura. Por, për fat të keq, këto xhinse pengojnë qarkullimin e gjakut që çon në venat me variçe dhe celulit.

Lëkura nuk mund të “marrë frymë” për shkak se copa është shumë afër trupit dhe mund të shfaqen qime nën lëkurë në zonën e kofshëve dhe të bikinit.

Takat

© Unsplash © Depositphotos

Kur një grua vesh këpucë me takë të lartë, ajo transformohet menjëherë: ajo bëhet shumë më femërore dhe në formë. Por kjo nuk do të thotë se ajo duhet të veshë taka të larta çdo ditë.

Ky artikull modern do të çojë në dhimbje shpine, dhimbje këmbësh dhe ënjtje. Gjithashtu, veshja e takave të larta shpesh mund të shkaktojë hernie dhe dëmtim të shpinës.

Këpucët me shollë të sheshtë

© Unsplash © Depositphotos

Duket sikur këpucët e sheshta janë plotësisht të padëmshme. Por mjekët pohojnë se këto këpucë mund të bëjnë shumë dëm për shëndetin tuaj, sepse ngarkesa në këmbë do të jetë e pabarabartë.

Nuk do të ketë thithje shoku gjatë ecjes. Kjo do të çojë në zmadhim të venave anijet tuaja në rritje në madhësi dhe humbje të elasticitetit e tyre dhe këmba vetë do të bëhet e sheshtë.

Kjo mund të çojë në dhimbje këmbe dhe shpine. Një tjetër pasojë e pakëndshme është se këmba kthehet nga brenda, gjë që çon në një deformim të gjunjëve dhe ijeve.

Sytjenat me mbushje

Këto sytjena janë jashtëzakonisht popullore. Sidoqoftë, edhe nëse gjinjtë mund të duken më të rrumbullakta dhe në lartësinë e duhur, në të vërtetë, pjesë të veçanta të këtyre sytjenave deformojnë gjinjtë dhe i bëjnë ato më të varur nga mbështetja artificiale.

Përveç kësaj, këto sytjena bllokojnë enët e gjakut dhe ky presion i vazhdueshëm në gjoks mund të çojë madje edhe në kancer.

Syzet e diellit

© Depositphotos © Depositphotos

Syzet e diellit nuk janë vetëm një aksesor modern por edhe një domosdoshmëri absolute për mbrojtje nga drita e diellit. Sidoqoftë, nuk mund të veshësh syze dielli në mbrëmje ose brenda, kur nuk ka dritë të mjaftueshme.

Kjo do të vërë një tendosje shtesë në sytë tuaj që e bën rrezikun e zhvillimit të kataraktave edhe më të lartë. Më shumë se kaq, duhet t’i mbani syzet e diellit të pastra dhe të mos përdorni syze që nuk japin 100% siguri nga drita UV, pasi ato mund të dëmtojnë sytë tuaj.

Getat

© Depositphotos © Depositphotos

Kjo është një pjesë e nevojshme e veshjes për çdo grua. Getat e bëjnë pamjen tonë më të plotë dhe elegante. Ato i bëjnë këmbët tona të duken më të bukura vizualisht. Por, për fat të keq, nëse i mbani ato mjaft shpesh, ato mund të jenë të dëmshme. Përbërësit sintetikë të getave mbajnë në lagështirë, duke krijuar një efekt serë.

Si rezultat, ato çojnë në infeksione vaginale të ndryshme dhe disa geta gjithashtu kanë një efekt negativ në qarkullimin e gjakut që mund të çojë në vena me variçe dhe celulit.

Çantat e mëdha në njërin krah

© Unsplash © Depositphotos

Çanta e një gruaje është një depo ku mund të gjeni diçka nga kozmetika deri tek një kompjuter portativ. Çantat e dorës janë me të vërtetë të përshtatshme, por edhe të pasigurta për shëndetin tonë. Sepse ne vazhdimisht bartim çanta në njërin krah, tendosja në shpatull dhe shpinë bëhet shumë e rëndë, gjë që mund të çojë në skoliozitet dhe osteokondrozë.

Për shkak të mosbalancimit, mund të keni spazma të muskujve, bllokim të enëve të gjakut dhe rrudhosje të nervave.

Pizhamet

Si do të mundte dikush të jetonte pa pizhame të rehatshme, sidomos në kohën e dimrit? Dhe si mund ta dëmtojnë ato shëndetin tuaj? Puna është se pizhamet që janë shumë të ngushta ose shumë të ngrohta shkaktojnë rritjen e baktereve të ndryshme që mund të çojnë në acarim të lëkurës, kruarje ose infeksionin maja.

Gratë që vuajnë nga infeksioni kronik i mbipopullimit të majave rekomandohet të flenë pa pizhame dhe madje pa të brendshme.

A vishni ndonjë nga këto rroba në baza të rregullta?