Shtatzënia mund të jetë një kohë e mrekullueshme por edhe shumë sfiduese dhe sëmundja e mëngjesit është një nga aspektet më të pakëndshme të saj.

Ne e dimë se kjo mund të jetë e bezdisshme, por kemi një lajm të mirë për ju: një studim tregoi se hormonet që shkaktojnë sëmundjen e mëngjesit janë të njëjta me ato që lidhen me një zhvillim më të madh të trurit tek fëmijët.

Çfarë do të thotë kjo? Vazhdoni leximin për të mësuar më shumë.

Parehati me një qëllim

Hulumtimet e botuara në The Journal of Pediatrics zbuluan se përzierja që ndodh gjatë shtatzënisë është një shenjë e shkëlqyer e një IQ të lartë tek fëmija.

Përveç kësaj, sa më e lartë të jetë intensiteti i përzierjeve, aq më e lartë do të jetë inteligjenca e parashikuar e fëmijëve. Studimi përfshinte 121 gra që mbetën shtatzëna midis 1998 dhe 2003, dhe nivelet e IQ së fëmijëve u analizuan kur ata ishin midis moshës 3 dhe 7 vjeç.

Rezultate afatgjata

© yacobchuk1 / Depositphotos

Studime të tjera, të tilla si një botim në revistën JAMA Journal of Medicine, zbuluan se sëmundja në mëngjes gjatë shtatzënisë është një shenjë e mirë, pasi ajo lidhet me një normë më të ulët aborti.

Me fjalë të tjera, sëmundja në mëngjes ka një funksion mbrojtës, sepse kjo do të thotë që nivelet e hormoneve janë mjaft të larta për të mbajtur shtatzëninë. Por është hera e parë që është zbuluar se përzierja tregon se fëmijët do të jenë shumë të zgjuar kur të lindin.

Zhvillimi neuronal në fuqinë maksimale

© Pixabay / Pixabay

Sëmundja e mëngjesit nuk është aspak e këndshme, por duke e ditur se ka kuptim dhe vlerë na bën ta shohim ndryshe.

Fëmijët e nënave që kishin sëmundje në mëngjes shënuan më shumë në testet e IQ se ato nënat e të cilëve nuk vuanin nga përzierja gjatë shtatëzanisë së tyre.

Shtimi i gonadotropinës humane (GCH), shpjegimi i mundshëm përse e keni atë sëmundje të bezdisshme në mëngjes, krijon një mjedis ideal për placentën dhe për një zhvillim më të mirë nervor tek fëmija.

Gjithçka do të kalojë.

© avemario / Depositphotos

Ky studim inkurajon gratë që vuajnë nga sëmundja e mëngjesit ndërmjet javës së parë dhe diku ndërmjet javës 14-16, e cila është koha kur ato fillojnë të ndjejnë serinë e ardhshme të simptomave të shtatzënisë si: përgjumje, lodhje dhe ënjtje.

Por, duke e ditur se përzierja ka një rezultat të tillë, u jep më shumë forcë grave që vuajnë prej saj.

Çfarë mendoni për këtë zbulim? A keni përjetuar përzierje gjatë shtatzënisë? Ndani përvojën tuaj në seksionin e komenteve.