Puna e një eksperti mjekësor është tradicionalisht në listën e vendeve më të padëshiruara në botë. Por shumë njerëz as që nuk dinë shumë për këtë profesion – çdo gjë që ata dinë është e bazuar në stereotipet e filmave.

Ne e dimë shumë pak për këtë punë sepse sinqerisht, ne kemi frikë të mendojmë për vdekjen. Por ne nuk duhet të kemi sepse vdekja, aq e çuditshme sa tingëllon, është një pjesë e jetës.

I është kërkuar një eksperti mjekësor me 30 vjet përvojë që të tregojë për profesionin e tij. Aleksey Kupryishin ishte kreu i një morgu rajonal mjeko-ligjor. Sot, ai është një patolog dhe një ekspert mjeko-ligjor.

Kupryishin gjithashtu ofron ekspertizë mjekësore mjeko-ligjore jo-qeveritare. Kohët e fundit, Kupryishin hapi blogun e tij ku ai i referohet punës së tij si “të gjallë dhe interesante”. Dhe ne nuk është se nuk mund të pajtohemi me të.

Zgjedhja e këtij profesioni

© Aleksey Kupryishin / Facebook

Arsyeja kryesore pse unë u bëra ekspert mjekësor është aspekti hetues. Është si një ilaç. Është e mërzitshme të jetosh pa të. Çfarë dua të them? Askush përveç jush nuk e di se çfarë ka pas pamjes, lëkurës dhe eshtrave të një personi të caktuar. Vetëm ju e dini këtë. Shpesh, ju vetëm dini pse një person vdiq.

Ndonjëherë, ekspertët mjekësorë janë njerëz që nuk janë në gjendje të bëhen mjekë të tjerë. Unë, për shembull, nuk mund ta imagjinoj veten si kirurg. Është krejtësisht e pamundur për mua të ballafaqohem me diçka të gjallë. Gjithçka që unë mund të bëj me një person të gjallë është t’i bëj një injeksion.

Njerëzit shpesh ngatërrojnë ekspertët mjeko-ligjorë me patologë, por nuk janë e njëjta gjë. Ata janë specialitete të ndryshme, por ata kanë shumë gjëra të përbashkëta. Ata kanë të njëjtin objekt kërkimi – një kufomë. Teknika e përgjithshme e autopsisë është e njëjtë, vetëm detajet janë të ndryshme. Qëllimet janë gjithashtu të ndryshme: patologët janë pjesë e procesit të trajtimit dhe diagnostifikimit, ndërsa ekspertët mjekësorë të mjekësisë ligjore punojnë për drejtësi.

Është vërtet e vështirë të gjesh infermierë. Njerëzit shpesh vijnë, punojnë për një muaj, e kuptojnë se nuk mund ta bëjnë këtë dhe e lënë edhe pse kanë marrë një pagë të konsiderueshme.

Sapo kaluam një muaj të tërë duke kërkuar një infermiere. Gruaja ime (ajo dikur ishte një patologe) ishte në një taksi një herë dhe bisedoi me shoferin. Duhet të ketë qenë mënyra se si fliste për morgun që e bëri shoferin të donte të vinte dhe të provonte punën.

Për t’u bërë një infermiere në një morg, nuk keni nevojë për një edukim të veçantë, thjesht mësoni kur merrni punën. Shoferi i taksive erdhi dhe qëndroi. Ai ende punon këtu.

Rreth rutinës së tij

Një ekspert mjekësor kryen 300-400 autopsi në vit në një qytet me 1.000.000 banorë. Ndonjëherë, edhe 500. Ky është njënumër i lartë: numri normal duhet të jetë rreth 100, por nuk arrihet kurrë. Kjo është e tmerrshme. Ka shumë punë për njerëzit por nuk ka ekspertë të mjaftueshëm mjekësor, dhe studentët e mjekësisë nuk janë vërtet të etur për të punuar në morgje.

Një ekspert mjekësor shpenzon shumë më tepër kohë në zyrën e tij se sa në dhomën me trupa. Hulumtimi i organeve nuk është mënyra e vetme për të marrë informacion. Në praktikën time, unë kam pasur raste kur një studim zgjati për disa orë dhe analiza së bashku me çdo përgjigje mori disa ditë.

Një ndjenjë e mirë erëje u jep mjekëve disa avantazhe të caktuara kur puna është të përcaktojnë se çfarë helmi përdoret për të vrarë një viktimë. Gjatë periudhës së hulumtimit, ka shumë erëra të ndryshme. Nëse një person është helmuar me amoniak, ka një erë të acidit karbolik; dikloroetani jep erë të kërpudhave të kalbura të thata; cianidi i hidrogjenit ose nitrobenzina erë si bajame të hidhura; alkooli amil erë si alkool; alkooli butil erë si fruta; dhe metrifoni erë si hudhra.

© The Sniffer / FILM.UA

Shumë vite më parë, një infermiere me emrin Anna Nosova punonte në morgun e parë. Kur isha punësuar për të punuar atje, ajo ishte tashmë një zonjë e vjetër. Ajo mbante gjithmonë një shami, kishte një hundë të dredhur, me duar të mëdha dhe ne, ekspertët e rinj mjekësorë, shpesh i kërkonim asaj t’u merrte erë trupave. Ajo e vendoste hundën e saj të frikshme në trup dhe thoshte me një zë të zhurmshëm, “aceton”, ose diçka tjetër.

Shumë shpesh, zonjat e vjetra që mendojnë se janë psikologë vijnë në morg dhe na kërkojnë t’u japim atyre ujin që është përdorur për të larë trupat. Ata bëjnë të gjitha llojet e gjërave me të – bëjnë ilaçe dashurie dhe kështu me radhë. Rrobat, të brendshmet dhe sendet personale janë me interes për këta njerëz gjithashtu.

Ndonjëherë, puna jonë mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme. Ti nuk e di se çfarë do të bësh gjatë studimeve. Ka pasur raste (shumë në të vërtetë) kur ekspertët, infermierët dhe personeli tjetër ishin të infektuar me tuberkuloz. Dhe ndonjëherë edhe me murtajë, kolerë ose antraks.

Vdekje që mund të ishin shmangur

Unë mendoj se duke filluar që në shkollë të mesme, fëmijët duhet të mësojnë bazat e shëndetit të njeriut. Deri në moshën 15-20 vjeç, njerëzit duhet të dinë kur janë të shëndetshëm dhe kur nuk janë. Nëse keni simptoma që nuk i keni pasur më parë ose nëse keni ndonjë dhimbje që nuk largohet, duhet të shihni një mjek. Ju nuk duhet të prisni vetëm derisa ajo të largohet vetë. Shumë njerëz duan të duken të fortë, por cili është kuptimi nëse mund të vdisni prej kësaj?

Shumë shpesh, “vrasësi i heshtur” i njohur si presion i lartë arterial mund të shfaqet. Kush e mat atë që kur është i ri? Unë do të thoja se vetëm budallenjtë nuk e matin atë. Kur kemi dhimbje koke sado të vogël, marrim një qetësues – ose nuk e bëjmë. Kjo mund të vazhdojë për disa vite. Gjatë kësaj kohe, elasticiteti i enëve të gjakut bëhet shumë më i keq dhe e njëjta gjë ndodh në tru. Herën tjetër që personi të ketë presion të lartë të gjakut, do të pësojë një goditje dhe vdesë.

Një herë po studioja trupin e një studenteje të re femër. Ajo vdiq ndërsa qëndronte para një dritareje. 2 javë më parë, ajo kishte marrë një të ftohtë të zakonshëm. Ajo u trajtua, por ajo ende kishte pak shkurtim frymëmarrje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në gjoks.

Asnjë nga këto simptoma nuk e shqetësonte atë kështu që ajo nuk ishte vizituar tek një mjek. Megjithatë, ajo me të vërtetë duhet të ishte vizituar. Ajo kishte miokardit (kjo është kryesisht inflamacion i zemrës), që është një ndërlikim i ftohjes së zakonshme.

Për shembull, kur punoni me ndonjë rrezik të lartë si me pajisje elektrike, duhet të ndiqni rregullat e sigurisë.

Njerëzit zakonisht janë shumë të papërgjegjshëm ndaj rregullave.
Nëse ka rënë një zjarr në shtëpinë tuaj, mos kërkoni për para, bizhuteri ose mjete identifikimi – ju gjithmonë mund t’i zëvendësoni këto gjëra. Ruani veten dhe të tjerët së pari. Duhet vetëm një moment për t’u djegur.

Gjithashtu, monoksidi i karbonit shfaqet shumë shpejt gjatë një zjarri. Ndonjëherë ka kaq shumë monoksid karboni sa duhen vetëm disa frymëmarrje që një person të humbasë vetëdijen, të vdesë dhe digjet në zjarr.

Rezervuaret e ujit dhe alkooli janë një kombinim i rrezikshëm – në shumë raste, njerëzit që janë mbytur ishin të dehur. Hipotermia gjithashtu mund të luajë një rol kyç këtu. Enët e lëkurës tkurren shpejt dhe zemra duhet të shtyjë shumë gjak përmes enëve, por dështon. Personi humbet vetëdijen. Në terren, ata ka shumë të ngjarë të zgjohen pas një kohe, por në ujë, mushkëritë mbushen me lëng dhe personi vdes.

Disa herë, më duhej të hulumtoja trupat e shoferëve që vdiqën në qytet, kur u përplasën me pengesa ndërsa ishin me shpejtësi relativisht të ngadaltë – rreth 25 milje në orë. Vdekja e tyre ishte e menjëhershme dhe shkaktohej nga shkëputja e miokardit. Gjatë përplasjes, zemra mbushej me gjak. Kjo fazë quhet diastole. Për shkak të përplasjes, gjaku shpërthen në zemër. Nëse rripi i sigurimit do të ishte i lidhur, përplasja nuk do të kishte qenë aq e fuqishme. Disa brinjë do të kishin thyer – por kjo nuk do të rezultonte me vdekje.

Në shpejtësi të lartë, ndjenja e mbrojtjes nga pjesët metalike të një makine është një iluzion. Gjatë një përplasje, makina deformohet si një kuti kartoni. Pra, kur jeni duke ngarë me shpejtësi të çmendur, duhet të imagjinoni se trupi i veturës është i bërë prej letre. Ky do të ishte këndvështrimi i duhur rreth kësaj teme që po prek shumë veta.

Gjatë zënkave, njerëzit shpesh godasin njëri-tjetrin në kokë pa dashje. Zakonisht, nuk ka pasoja serioze përveç disa plagëve në fytyrë. Por unë punoj në një morg dhe shoh vetëm raste vdekjeprurëse. Asnjë person që godet dikë tjetër në kokë nuk e mendon se goditja mund të shkaktojë një goditje ose ënjtje në tru, dhe ata me shumë gjasa nuk do të kishin për qëllim ta bënin atë.

Dhe nëse ata kishin ndalur dhe do të kishin marrë kohë për ta menduar, nuk do të kishin goditur – kjo mund të kishte shpëtuar një jetë.

Në një nga tregimet e Anton Chehhov, një njeri i cili pothuajse u mbyt u trajtua mjekësisht, por prap vdiq. Si ndodhi kjo? Në atë kohë, njerëzit nuk dinin shumë për mjekësinë dhe nuk shihnin shfaqje mjekësore në TV apo nuk lexonin broshurat e ndihmës së parë. Sot kemi një ton burime, duke përfshirë internetin dhe YouTube.

Por a ka ndonjë prej nesh aftësitë për të kryer SRE-në si duhet? Ne duhet t’i ndihmojmë njerëzit të mbijetojnë dhe jo t’i ndihmojnë ata të vdesin.

Jeta e një ekzaminuesi mjekësor

© Depositphotos © Depositphotos

Kur sapo kisha filluar të punoja si një ekspert mjekësor, e kisha këtë zakon të bezdisshëm për të pikturuar atë që ishte brenda njerëzve të tjerë. Pra, kur isha duke marrë një autobus dhe shikoja një grua tërheqëse, unë do të mendoja se si mund të dukeshin organet e saj të brendshme. Pas disa kohësh, arrita të ktheja këtë zakon.

Gruaja ime dhe unë u takuam njëri-tjetrin në një morg. Atë ditë, ndodhi një aksident i tmerrshëm në një autostradë dhe më duhej të punoja shumë. Ajo ishte një doktoreshë dhe duhej të merrte pjesë në autopsinë e pacientit të saj. Kjo ishte mënyra sesi u takuam.

Kaluam së bashku Krishtlindjen tonë të parë në morg – unë kisha turnin e natës. Më vonë, gruaja ime u bë patologe dhe natyrisht, shpesh flasim për punët tona të preferuara kur jemi në shtëpi.

Kur isha shtrirë në shpinë duke parë qiellin një ditë me re, kuptova se më kujtonin diçka. Kam vënë re se në qoftë se e pret zemrën përmes, paralel me anët e përparme dhe të prapme, ajo formon gjurmët e infarktit miokardit. Por në vend të qiellit blu, mund të ketë një muskul të kuq në kafe në skaje. Kjo quhet kardiokleroza.

Stereotipat

Ka shumë histori rreth njerëzve të vdekur që kthehen në jetë në morgje, por në praktikën time, ka pasur vetëm 2 raste të tilla. Të dyja herët, ajo ishte një koma e shkaktuar nga alkooli. Njerëzit e dehur u vunë në një ngrirje kur u zgjuan dhe u bënë të kthjellët, ata e lanë morgun me këmbët e tyre.

Nuk është e vërtetë se ne jemi cinik dhe të ftohtë. Ne nuk jemi më cinikë sesa çdo mjek tjetër.

Nuk ka gjë të tillë si vdekja nga pleqëria. Njerëzit e vjetër vdesin nga sëmundjet.
Unë kam dëgjuar një mendim se puna jonë nuk është aq e përgjegjshme dhe intensive sa ajo e kirurgëve, meqë pa marrë parasysh se çfarë gabimi bën, nuk ka asnjë mënyrë që ta dëmtojë personin.

Kjo është e vërtetë – nuk mund të dëmtosh personin në tavolinë, por mund të dëmtosh dikë tjetër. Një person i pafajshëm mund të shkojë në burg dhe një person fajtor mund tÇia hedhë. Jetët e shumë njerëzve shpesh varen nga puna ime.

Disa njerëz besojnë gjithashtu se shumë ekspertë mjeko-ligjorë janë alkoolistë. Por unë nuk mendoj kështu. Kam takuar më shumë ekspertë mjekësorë joalkoolistë sesa alkoolistë. Ashtu si në jetën tonë të zakosnhme, ka më pak pijanecë se jo-pijanecë.

© Dexter / Showtime

Ju duhet të keni dëgjuar tregimet e personelit të morgut që hanë në tavolinën e operimit. Kjo nuk ka të bëjë me realitetin edhe pse është në të vërtetë shumë më e pastër se një tavolinë e rregullt në një restorant.

Pas kryerjes së ndonjë hulumtimi, hapësira pastrohet tërësisht me një përbërje të veçantë dezinfektuese. Unë nuk njoh ndonjë ekspert mjekësor ose infermiere që do të hante në këtë tryezë. Por ndonjëherë unë duhet të përtyp ushqim në sallën e operacionit. Kjo ndodh kur kolegët e mi më kërkojnë për ndonjë konsultim. Në morg, njerëzit festojnë ditëlindje, këndojnë dhe kërcejnë, por jo në sallën e operacionit.

Ne shpresojmë që ju të mos supozoni se të qenit një ekspert mjekësor është e mërzitshme dhe e zymtë. Ne i jemi mirënjohës ndaj Aleksey Kupryishin për të na lejoi të shohim punën e tij me sytë e tij dhe i urojmë atij fat në këtë profesion të vështirë, por të nevojshëm dhe interesant.

Për çfarë profesionesh të tjera dëshironi të mësoni më shumë? Na trego më poshtë!