@shutterstock

Ky problem i syrit mund të kontribuojë në dhimbje koke, të shkaktojë shpërqëndrim dhe madje të shkaktojë të fiktë, por shumica e njerëzve nuk kanë dëgjuar për këtë gjë. Kjo është ajo që ju duhet të dini.

Ju mund ta pranoni se kyçet tuaja do të humbasin fleksibilitetin ndërsa arrini moshën e mesme, por ju nuk mund të prisni të njëjtën gjë nga sytë tuaj.

Për fat të keq, kjo ndodh.

Lentet e syve tuaj duhet të përkulen për t’u përqëndruar në leximin e artikullit si ky që po lexoni, për shembull.

Pasi të keni mbushur të 40-tat, ato lente do të ngurtësohen, duke u rezistuar përkuljes dhe leximi i shkronjave të vogla të shtypura bëhet më i vështirë. Kjo quhet presbiopia, dhe është e pakthyeshme.

Në një studim të kohëve të fundit nga Alcon, një kompani e kujdesit për syrin, mjekët e syrit raportuan se 92 përqind e pacientëve të tyre 40 vjeç e lart nuk e dinin se çfarë ishte presbiopia, por pothuajse të gjithë, 99 përqind, kishin simptoma të kësaj gjendjeje.

Shumë njerëz nuk e kuptojnë se çfarë po ndodh me sytë e tyre dhe mendojnë se diçka nuk shkon, edhe pse është plotësisht normale“, thotë Brenda Pagan, MD, zëdhënëse klinike për Akademinë Amerikane të Oftalmologjisë. Për shkak të një gabimi evolucionar të llojeve, “humbim aftësinë akomoduese të syve tanë për t’u përqendruar në afërsi.

Nuk është diçka e vogël. Deri në vitin 2020, rreth 123 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara do të kenë vështirësi të shohin afër. Mungesa e kujdesit për këtë problem po çon në gati 25 miliardë dollarë në humbje produktiviteti, sipas hulumtimit të botuar në revistën Opthalmology. Lajm i mirë është se presbiopia është e lehtë të dallohet.

Çfarë është presbiopia?

@shutterstock

Rrënja e fjalës është greke: që do të thotë “vjetërim i syrit”. Duke filluar në 20-at tuaja, thotë Dr. Pagan, lentet tuaja fillojnë të ngurtësohen. Por shumica e njerëzve vetëm fillojnë ta vënë re humbjen e përqendrimit në të 40-at e tyre, pasi humbasin aftësinë për të kryer detyra të tilla si lexim ose punë me shtiza. Lentet vazhdojnë të ngurtësohen deri në moshën 65 vjeç.

Edhe nëse nuk keni pasur kurrë ndonjë problem me shikimin nuk mund t’i shpëtoni presbiopisë, edhe pse për disa fillimi është i vonuar ose simptomat janë më të lehta. Nëse kuptoni se po i mbani menutë më larg ose e ktheni kokën mbrapa nga ekrani i kompjuterit tuaj, është një shenjë se lentet tuaja po humbasin fleksibilitetin.

A interferon cilësia me trajtimin?

Shumica e njerëzve vonojnë të kërkojnë ndihmë profesionale derisa problemet e fokusimit të ndërhyjnë në jetën e përditshme. (Askush nuk e pëlqen idenë e të lexuarit me syze.)

Një shaka e oftalmologëve është se pacientët e tyre kërkojnë ndihmë vetëm kur krahët e tyre të bëhen “shumë të shkurtër” – ata nuk janë në gjendje t’i mbajnë telefonat aq larg sa që të fokusohen në ekran. “Syzet e leximit i detyrojnë njerëzit të pranojnë se po moshohen“, thotë Dr. Pagan.

Shenja dhe simptoma

Këto janë shenjat të cilat ia vlejnë të diskutohen me një profesionist për kujdesin e syve:

  • Vështirësi leximi dhe për të realizuar punë në afërsi
  • Tendosje të syve
  • Picërrim i syve
  • Dhimbje koke

Meqë ra fjala, disa ilaçe të tilla si antidepresantët, antihistaminat, dhe diuretikët mund të përshpejtojë presbiopinë.

Parandalimi

@shutterstock

Megjithëse asgjë nuk mund të ndalojë ose të ndryshojë presbiopinë, këto 39 këshilla të lehta mund të ndihmojnë në mbrojtjen e syve tuaj dhe ndoshta të vonojnë vështirësitë.

Nëse bëni shumë gjëra të thurura, lexoni ose kaloni orë para ekranit të kompjuterit, bëni një ndërprerje 10-minutëshe çdo disa orë për të lehtësuar tendosjen e syve. Për të pushuar sytë, lejojini të përqëndrohen në objekte në largësi të mesme ose të largët.

Cilat janë mënyrat më të mira për të trajtuar presbiopinë?

“Presbiopia mund të rregullohet në një sërë mënyrash,” thotë Dr. Pagan. Më e thjeshta janë syzet për lexim nga farmacitë, edhe pse mund të merrni edhe kontakte të veçanta ose edhe të zgjedhni kirurgji të shikimit.

Nëse ju tashmë vendosni syze, bifokale, trifokale, apo lente progresive mund të korrigjoni presbiopinë. Mjekët e syve mund t’ju përshtatin lente të kontaktit për të ndihmuar në një nga dy mënyrat: Kontaktet Monovision në të cilat një lente kontakti ndihmon me shikimin larg dhe tjetra për shikimin afër; ka edhe kontakte shumëfocale (të ngjashme me syzet bifokale).

Nëse ju mbani syze ose lente, ju mund të pyesni për kirurgji refraktive. Në vitet e fundit, një lloj i ri kirurgjie, i quajtur zbukurim korneal, është shfaqur si një mënyrë më e shpejtë dhe më e lehtë për të trajtuar presbiopinë sesa procedurat standarde kirurgjikale.