Ka disa gjëra në jetë që ju kurrë nuk i prisni: një përmirësim falas në një fluturim, një shenjë gërvitje në gjoksin tuaj, zbokth që del nga vetullat tuaja. Po, e keni lexuar siç duhet, në vetulla.

Dermatiti Seborrheik është një gjendje inflamatore e shkaktuar nga një maja që është kudo në trup, por disa njerëz që janë të ndjeshëm ndaj saj kanë një reaksion“, thotë dermatologu Michelle Henry, M.D., për SELF.

Kjo maja quhet malassezia furfur dhe është e njëjta që shkakton zbokthin e kokës. Ju mund të thoni se është dermatiti seborrheik dhe jo thjeshtë lëkurë e thatë për shkak se zbokthi është më i shumtë dhe me vaj dhe është pak më e vështirë për ta hequr.

Gjithashtu kjo lekure duket pak e kuqe dhe e acaruar nën zbokth. Një lëkurë e thatë do të ishte më uniforme, duke ndikuar në të gjithë fytyrën ose trupin, zakonisht nuk ka skuqje të mëdha dhe zakonisht nuk është e një shkalle të lartë, sipas dermatologut Monique Chheda, M.D.

Shkaku kryesor i dermatitit seborrheik është gjenetika. Megjithatë, mund të jetë gjithashtu rezultat i barnave të caktuara, duke përfshirë edhe disa ilaçe psikiatrike. Dhe si shumica e problemeve të lidhura me lëkurën, stresi mund ta bëjë atë më keq.

Dermatiti Seborrheik mund të jetë kudo që ka qime në trupin tuaj: zona pubike, fytyrë, lëkurë, nën gjoks, rreth kërthizës, të pasmeve, etj. Henry thotë se dermatiti seborrheik tenton të shfaqet në zonat e errëta, me lagështi, me vaj, ku majaja mund të shfaqet.

Zonat me qime që janë të yndyrshme ose që kanë më shumë gjëndra vaji”, thotë ajo. “Çdo flokë ka një gjëndër vaji të lidhur me të kështu që vaji patjetër luan një rol.”

Nëse ju keni dermatit seborrheik në vetull, ju mund të vëreni keni atë edhe në lëkurën e kokës tuaj, ose kjo mund të jetë një rast i izoluar.

Kur përpiqeni të trajtoni dermatitin seborrheik në vetullat tuaja ju mund të përdorni të njëjtat gjëra që përdorni për kokën tuaj. “Ju mund të përdorni një shampo anti-zbokth, të tillë si Head & Shoulders ose Selsun Blue duke e vendosur lehtësisht mbi vetulla dhe duke e shpërlarë, duke u kujdesur që të mos ju hyjë në sy,” thotë Chheda.

Henry rekomandon përdorimin e pastruesve hidratues si Cerave dhe të kërkoni përbërës si niacinamide për të ndihmuar në uljen e inflamacionit. Ndonjëherë ka disa trajtime më të forta që janë të nevojshme për të trajtuar dermatitin seborrheik.

Dermatologia juaj mund të përshkruajë një krem ​​anti-fungal që ju mund ta aplikoni në baza ditore. Nëse kjo nuk sjell përmirësime, dermatologia shpesh do të përshkruajë krem ​​kortizoni për të ndihmuar në qetësimin e inflamacionit.

Ajo që ju nuk duhet të bëni është të përpiqeni të shtresëzoni ata që del në to. “Pastrimi i tepërt i lëkurës ose përdorimi i exfoliantëve të ashpër mund të shkaktojë skuqje më të rënda,” thotë Chheda.

Ju gjithashtu nuk duhet ta hiqni këtë zbokth me forcë. “Duhet të jeni shumë të kujdesshëm: largimi i zbokthit mund të irritojë lëkurën“, thotë Henry. “Nuk do të shërohet më shpejt. Heqja agresive nuk do ta shterojë burimin e tij.

Henry thotë gjithashtu se depilimi duhet të shmanget kur të keni një shpërthim të zbokthit. Gjithashtu sigurohuni që të aplikoni një zbutës para se të vendosni një kozmetikë për të marrë një përfundim më të butë (duke shtuar pluhur vetullash sipër zbokthit mund ta bëjnë atë më të dukshëm).

Për fat të keq, dermatiti seborrheik nuk është diçka që mund ta kuroni, por është diçka që mund ta trajtoni.