Nëse duam të kemi një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, duhet të jemi të vetëdijshëm për kërkimet më të fundit shkencore në mjekësi. Kjo për shkak se rezultati i studimeve të tilla mund të ndryshojë shumë njohuri tona në mjekësi.

Për shembull, ekspertët kohët e fundit kanë arritur në përfundimin se nganjëherë është më e shëndetshme të ulesh duke mbajtur një qëndrim të përkulur sesa me një të drejtë.

Përveç kësaj, duke punuar në një sallon estetike për thonjtë është po aq e dëmshme sa të punosh në një rafineri nafte.

Ne kemi mësuar rreth zbulimeve shkencore që mund të kenë një ndikim pozitiv në mënyrën tonë të jetesës.

Një apendektomi mund të çojë në sëmundjen e Parkinsonit.

© depositphotos

Ekspertët në Universitetin Case Western Reserve në Cleveland kanë analizuar bazën mjekësore që ka informacion për rreth 62.2 milionë klientë. Është zbuluar se njerëzit që kishin një aneksacitet prkeshin nga sëmundja e Parkinsonit 3 herë më shpesh.

Ekspertët nuk e dinë lidhjen e saktë midis sëmundjes dhe operacionit, por është e qartë se ekziston një lloj lidhje mes tyre.

Puna në një sallon për thonjtë është po aq e dëmshme sa të punosh në një rafineri nafte.

© depositphotos © depositphotos

Shkencëtarët në Universitetin e Kolorados shpenzuan 1.5 vjet duke studiuar cilësinë e ajrit të 6 sallonëve të ndryshëm të thonjve në shtetin e Kolorados. Ata matën nivelet e përqendrimit të formaldehidit, si dhe të benzinës, toluenit dhe etilbenzenit. U zbulua se në të gjitha 6 sallonet e thonjve, niveli i koncentrimit të këtyre elementeve toksike ishte shumë herë më i lartë se normalja, gjë që rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të nazofaringut, leukemisë dhe llojeve të tjera të kancerit.

Përveç kësaj, një pyetësor tregoi se shumica e punonjësve të këtyre salloneve vuajnë nga acarimi i lëkurës dhe syve, si dhe dhimbja e kokës. Ekspertët kanë llogaritur se nëse një person merr frymë në këtë ajër për 20 vjet, rreziku i zhvillimit të kancerit është 100 herë më i lartë dhe puna në një sallon është i njëjtë sikur të punoje në garazhin e makinave ose në rafinerinë e naftës.

Në të njëjtën kohë, studiuesit theksuan se klientët nuk kanë pse të shqetësohen vetëm nëse kanë astmë ose alergji.

Drita LED blu është e rrezikshme për sytë.

© depositphotos

Ekspertët francezë nga Agjencia Kombëtare për Ushqimin, Mjedisin dhe Kontrollin e Punës zbuluan se drita blu e emetuar nga llambat LED dhe pajisjet e tjera ka një ndikim negativ në shëndetin e njerëzve.

Në mënyrë të veçantë, kjo çon në një përçarje të ritmeve të qarkullimit dhe ka një ndikim negativ në retinën e syrit. Fëmijët janë veçanërisht në rrezik, sepse lentet në sytë e tyre nuk janë formuar ende plotësisht. Ekspertët rekomandojnë përdorimin e llambave që lëshojnë një dritë të ngrohtë.

Programi i të ngrënit të njerëzve është pothuajse aq i rëndësishëm sa programi i tyre i përditshëm.

© depositphotos © depositphotos

Mjekët janë të vetëdijshëm për faktin se puna gjatë natës çon në ndërprerje kronike të ritmeve të qarkullimit të gjakut, gjë që rrit ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjes kardiovaskulare dhe diabetit të tipit II.

Ekspertët në Universitetet e Kembrixhit dhe Mançesterit zbuluan se edhe orari i ushqimit mund të çojë në të njëjtat probleme: kjo ndodh kur një person ha në një kohë të pazakontë për të.

Eksperimentet treguan se nëse një person ha në këtë mënyrë, atëherë ritmet e qarkullimit të gjakut nuk janë të duhurat dhe trupi nuk e bën dallimin mes ditës dhe natës e cila ndikon shumë në shëndetin e tyre.

Autori i studimit thotë se njerëzit që punojnë gjatë natës duhet të përpiqen të hanë në dritën e diellit.

Kremi i dielli rezultoi të ishte i më i dëmshëm nga sa kemi menduar më parë.

© depositphotos © depositphotos

Një grup ekspertësh në US Food and Drug Administration (FDA) zhvilluan një provë të vogël klinike me 24 vullnetarë (burra dhe gra). Për disa ditë, ata vënë locion mbrojtës nga dielli, ose krem 4 herë në ditë.

Një javë më vonë, të gjithë pjesëmarrësit testuan gjakun e tyre. Rezultatet nuk ishin shumë të mira: rezultoi se përdorimi i këtyre produkteve të mbrojtjes nga dielli çoi në një rritje të konsiderueshme të përbërësve aktivë në gjak. Në disa raste, ai ishte 400 herë më i lartë se niveli i sigurt.

Në të njëjtën kohë, shkencëtarët thonë se ne nuk duhet të heqim dorë nga përdorimi i produkteve të mbrojtjes nga dielli sepse rreziku i zhvillimit të kancerit të lëkurës me ta është më i ulët se pa ato.

Pajisja elektronike e duhanit ngadalë vret zemrën e njeriut.

© depositphotos © depositphotos

Mjekët nga Universiteti i Massachusetts Medical School zhvilluan një studim dhe provuan se shijet në pajisje janë të dëmshme për qelizat në enët e zemrës. Siç rezulton, shijet shkaktojnë inflamacion dhe madje edhe vdekjen e qelizave të caktuara të zemrës. U testuan 6 shije dhe më e rrezikshmja ishte lëngu me shije kanelle.

Ju nuk duhet të uleni gjithmonë me shpinën drejt.

© depositphotos

Besohet se kur jemi ulur, shpina duhet të jetë e drejtë. Por studimet e kohëve të fundit tregojnë se kjo ide është e gabuar. Për një kohë të gjatë, dihej që nëse një person ka një person qëndron përkulur ndërsa është i ulur, ngarkesa në kurrizin e palcës kurrizore është e dëmshme.

Por fizioterapistët në Spitalin Universitar të Tees Veriore në Stockton-on-Tees kryen hetimet e tyre dhe arritën në përfundimin se një shpinë pak e përkulur mund të jetë e mirë për ata që kanë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.

Lagështuesit e ajrit na mbrojnë nga gripi.

© depositphotos © depositphotos

Shkencëtarët nga Universiteti i Yale zbuluan se lagështia e ajrit ndikon në reagimin e trupit ndaj virusit të gripit. Ekspertët kryen një eksperiment me minj gjenetikisht të modifikuar që reagojnë ndaj virusit të gripit pikërisht si njerëzit.

Kafshët që ishin në dhomat me të njëjtën temperaturë por me lagështi të ndryshme u ekspozuan ndaj virusit të gripit А (H1N1). Organizmat që ishin në vendet me lagështirë më të ulët ishin më të prirur për të kapur virusin. Gjithashtu vlen të përmendet se në të njëjtat kushte, rigjenerimi në rrugët e frymëmarrjes u ngadalësua pas marrjes së infeksionit.

Shkencëtarët janë të bindur se në mënyrë që të zvogëlohet rreziku i gripit, duhet përdorur lagështuesit e ajrit. Dhe jo vetëm në shtëpi, por edhe kudo tjetër.

“Kërcitja” e qafës është shumë e rrezikshme për shëndetin tuaj.

© depositphotos © depositphotos

Mjekët na paralajmërojnë se në qoftë se e kërcasim shumë qafën kur përpiqemi ta shtrijmë atë, mund të kemi probleme shëndetësore me të vërtetë serioze. Mjekët i referohen rastit që kohët e fundit ka ndodhur me 28-vjeçarin Josh Hader.

Ai kishte një qafë të lënduar dhe për të përmirësuar situatën, ai filloi të shtrinte qafën e tij dhe e ankoronte atë nga njëra anë në tjetrën. Papritmas, ai dëgjoi një pop dhe Josh ndiente anën e majtë të trupit të tij ngrirë plotësisht. Ai gjithashtu u ndje i dobët, filloi të kishte probleme me koordinimin dhe shikimin.

Në spital, mjekët zbuluan se ai kishte pësuar një goditje: kur shtriu qafën, ai dëmtoi arteriet që shkoni në kockën e qafës ku qafa i bashkohet kafkës në bazën e trurit. Ai kaloi disa ditë në spital. Sot, ai është në shtëpi, por ende ka disa probleme me koordinimin.

Të ushtruarit është më efektiv në mëngjes.

© depositphotos © depositphotos

Një studim i ri i udhëhequr nga studiuesit e Universitetit të Kalifornisë dëshmoi se të bërit sporte në mëngjes është shumë më efektive se në mbrëmje. Siç rezulton, në mëngjes, qelizat tona konsumojnë më shumë oksigjen dhe proceset metabolike aktivizohen në trup. Pra, të ushtruarit në mëngjes është më i mirë për metabolizmin tuaj, pra, është më efektiv.

A bëni sporte dhe në cilën pjesë të ditësd ju preferoni t’i bëni ato? A u habitët nga rezultatet e këtyre studimeve shkencore? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë!