Nëse vuani shpesh nga dhimbjet e kokës, sigurisht që e dini se sa të bezdisshme janë simptomat e tyre – së bashku me dhimbjen, mund të përjetoni marramendje, vjellje, rrahje të parregullta të zemrës, madje edhe probleme me shikimin.

Për të parandaluar këtë gjendje, duhet të stërvitni rregullisht muskujt dhe enët e gjakut. Dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë është që të kryeni ushtrime të moderuara për të paktën 10 minuta çdo ditë.

Ne po ju paraqesim 7 ushtrime të lehta që mund t’ju ndihmojë të rivendosni qarkullimin e gjakut dhe të trajtoni dhimbjen e kokës pa mjekim.

Përkulja përpara

Pozicioni fillestar: Qëndroni në dysheme me këmbët e bashkuara.

Çfarë duhet të bëni:

 • Ngrini krahët drejt tavanit dhe shtrini tërë trupin tuaj lart.
 • Merrni frymë thellë.
 • Nxirrni frymën dhe ulni krahët, përkulni pjesën e sipërme të trupit tuaj përpara dhe përpiquni të arrini dysheme me pëllëmbët tuaj.
 • Qëndroni në këtë pozicion për disa sekonda, pastaj kthehuni në pozicionin fillestar.
 • Përsëriteni: 5-6 herë

Përfitimet: Përkulja përpara rrit qarkullimin e gjakut në kokën tuaj dhe stabilizon normën tuaj të zemrës.

Pozicioni i kufizuar

 

Pozicioni fillestar: Ulur në dysheme me gjunjë të përthyer dhe thembra të këmbëve të bashkuara para jush.

Çfarë duhet të bëni:

 • Mbani shpinën drejt, vendosni pëllëmbët tuaja në gjunjë.
 • Butësisht shtyjini gjunjët poshtë për të hapur legenin tuaj dhe shtrini muskujt e kofshëve tuaja.
 • Kohëzgjatja: 20-30 sekonda

Përfitimet: Ky pozicion stimulon qarkullimin në të gjithë trupin tuaj dhe ndihmon në detoksifikimin e organeve tuaja të brendshme.

Pozicioni “këmbët lart në mur”

© shutterstock.com

Pozicioni fillestar: Shtrihuni me shpinë kundër murit, me këmbët tuaja të drejtuara, të ngritura dhe mbështetini në mur.

Çfarë duhet të bëni:

 • Sigurohuni që këmbët tuaja janë drejt dhe paralele me murin.
 • Zgjasni krahët në anë, pëllëmbët lart.
 • Relaksohuni në këtë pozicion, merrni frymë thellë dhe nxirreni.
 • Nëse nuk ndiheni rehat, vendosni një jastëk ose një batanije të palosur nën pjesën e fundit të shpinës.
 • Kohëzgjatja: 60-90 sekonda

Përfitimet: Ky pozicion zvogëlon ankthin dhe qetëson mendjen tuaj.

Ushtrimi i urës

© depositphotos.com

Pozicioni fillestar: Shtrihuni në dysheme me këmbët e drejtuara dhe krahët në anë, pëllëmbët poshtë.

Çfarë duhet të bëni:

 • Përkuluni gjunjët dhe vendosni thembrat e këmbëve në dysheme.
 • Ngrini belin tuaj lart në mënyrë që kofshët tuaj të jenë në një vijë me pjesën e sipërme të trupit tuaj.
 • Merrni frymë thellë në këtë pozicion për disa sekonda, më pas ulini në tokë.
 • Përsërit: 10 herë

Përfitimet: Ushtrimi i urës realizon një shtrirje të mirë të shpinës, qafës dhe shpatullave dhe liron muskujt e ngurtë në këto zona.

Pozicioni “me kokë poshtë”

© depositphotos.com

Pozicioni fillestar: Qëndrini në dysheme me këmbët tuaja në një largësi sa gjërësia e belit tuaj.

Çfarë duhet të bëni:

 • Ngrini krahët drejt tavanit dhe merrni frymë thellë.
 • Merrni frymë dhe vazhdoni të përkuleni përpara derisa pëllëmbët tuaja të arrijnë në dysheme, në një largësi prej njëra-tjetrës sa gjërësia e shpatullave.
 • Duke balancuar këmbët dhe duart tuaja, drejtojini sa më shumë ato derisa të ndjeni një shtrirje në kofshët.
 • Kohëzgjatja: 60 sekonda

Përfitimet: Ky pozicion lehtëson tensionin dhe stresin nga shpina dhe shpatullat tuaja dhe përmirëson rrjedhjen e gjakut në trurin tuaj.

Pozicioni i fëmijës

© depositphotos.com

Pozicioni fillestar: Duke peshuar tek këmbët me shpinën tuaj drejt.

Çfarë duhet të bëni:

 • Ngadalë përkuluni përpara, vendoseni ballin tuaj në dysheme para jush dhe peshojeni kraharorin në gjunjë.
 • Zgjasni krahët para jush me pëllëmbët poshtë.
 • Kohëzgjatja: 60 sekonda

Përfitimet: Pozicioni i fëmijës ndihmon në çlirimin e mendjes suaj nga stresi dhe ankthi

dhe nxjerrjen e toksinave nga trupi juaj.

Përkuljet mbrapa

© depositphotos.com

Pozicioni fillestar: Ulur mbi këmbë me shpinën tuaj drejt.

Çfarë duhet të bëni:

 • Ngritni të pasmet nga këmbët dhe drejtoni shtyllën kurrizore.
 • Butësisht përkuluni mbrapa aq sa të mundeni dhe përpiquni të arrini këmbët tuaja me gishta.
 • Qëndroni në këtë pozicion për disa sekonda, pastaj drejtoni shtyllën kurrizore.
 • Përsëriteni: 5-6 herë

Përfitimet: Ky ushtrim hap gjoksin tuaj dhe siguron rrjedhjen e duhur të gjakut në kokë dhe pjesën e sipërme të trupit.

Ju lutemi vini re: Është më mirë të konsultoheni me një mjek para se të bëni ndonjë ushtrim. Kur i praktikoni ato, gjithmonë jini të kujdesshëm dhe kontrolloni presionin e gjakut. Nëse ndjeni dhimbje të qafës ose përjetoni dhimbje koke, ndërpritni menjëherë.

Si i menaxhoni zakonisht dhimbjet e kokës? A përdorni mjete natyrore apo thjesht merrni medikamente?