© Depositphotos.com

Tiroidja, një gjëndër në formë fluture e vendosur në frontin e qafës nën mollën e Adamit, është një gjëndër e vogël, por shumë e rëndësishme që çliron hormonet që kanë një ndikim të madh në metabolizëm.

Ne do ju sjellim 10 shenja që tregojnë se tiroidja juaj mund të jetë në vështirësi dhe është koha për një vizitë tek mjeku. Mos e humbni bonusin tonë të rëndësishëm në fund.

Lëkurë e thatë, me luspa dhe e trashë

© Depositphotos.com

Hipotireoza çon në kalcifikimin e lëkurës, duke e bërë atë të duket e trashë, shumë e thatë dhe me luspa.

Rënie/hollim i flokëve

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Rritja e flokëve varet nga funksionimi i duhur i gjëndrës tiroide. Ndryshimet në nivelin e hormonit të prodhuar nga gjëndra tiroide mund të çojnë në ndryshime në rritjen e flokëve. Prodhimi i tepruar i hormonit mund të shkaktojë që flokët të bëhen të hollë, ndërsa një prodhim i pakët i hormonit mund të çojë në humbjen e flokëve.

Aktivitet i pazakontë i zorrëve

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Hormonet tiroide luajnë një rol në rregullimin e lëvizjes së zorrëve. Një tiroide joaktive mund të shkaktojë kapsllëk, ndërsa një tiroide tepër aktiv mund të rezultojë në lëvizje të shpeshta të zorrëve.

Depresioni / ankthi i papritur

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse keni qenë të shqetësuar kohët e fundit, ka një shans që gjëndra tiroide ka vepruar. Mbiprodhimi i hormoneve tiroide rezulton në stimulimin e trurit më shumë, duke shkaktuar që pacientët të ndihen të shqetësuar dhe në ankth. Ndërsa një aktivitete i ulët i tyre e bën pacientin të ndihet i lodhur dhe dëshpëruar.

Keni të ftohtë papritur dhe djersiteni papritur

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Tiroidja është si një termostat për trupin tonë në kuptimin që rregullon temperaturën e trupit. Nëse prodhimi i hormoneve rritet, kjo rrit jashtëzakonisht metabolizmin e trupit duke i bërë njerëzit të djersijnë.

Nëse ekziston një mangësi e hormonit tiroide në trup, pacienti mund të jetë i prirur të ketë temperatura të ulëta të trupit dhe intolerancë ndaj të ftohtit.

Humbje/shtim i papritur në peshë

© Depositphotos.com

Hormonet tiroide janë përgjegjëse për rregullimin e metabolizmit të trupit. Një prodhim i ulët i hormoneve mund të zvogëlojë ndjeshëm metabolizmin dhe aftësitë e djegies së kalorive të trupit duke ju shkaktuar shtim në peshë, ndërsa një prodhim i lartë i hormoneve mund të rrisë metabolizmin duke ju çuar në rënie të peshës.

Menstruacione jo të rregullta

© Depositphotos.com

Nëse jeni duke përjetuar probleme me periodat, keqfunksionimi i tiroides mund të jetë fajtor. Mungesa e hormoneve të mjaftueshme do t’i bëjë periodat më të rënda, më të gjata ose do të bëjnë që ato të vijnë më shpesh, ndërsa një prodhim i bollshëm i hormoneve mund t’i bëjnë periudhat tuaja të lehta ose të shkaktojnë që ato të vijnë më vonë.

Mjegullim i trurit/ vështirësi për t’u përqëndruar

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nëse tiroidja juaj nuk funksionon siç duhet, as truri juaj nuk funksionon siç duhet. Një tiroide joaktiv mund të shkaktojë humbje të menjëhershme të kujtesës ndërsa një tiroide tepër aktive mund ta bëjë të vështirë përqendrimin.

Dhimbje ose zgjerim i qafës

© Depositphotos.com

Si prodhimi i tepërt ashtu edhe i mangët i hormonit tiroide mund të çojnë në zgjerimin e gjëndrës tiroide duke shkaktuar që qafa të shfaqet e fryrë.

Ndryshimet në rrahjet e zemrës

© Depositphotos.com

Në varësi të prodhimit të hormoneve do të përcaktohet edhe një rrahje e shpejtë apo e ulët e zemrës

Bonus: Kush është në një rrezik më të madh?

© Depositphotos.com © Depositphotos.com
  • Gratë më shumë se burrat
  • Gratë mbi 60 vjeç
  • Njerëzit me një histori familjare me probleme të lidhura me tiroiden

Kontrolloni qafën për çrregullime tiroidesh:

Ktheni kokën mbrapa dhe gëlltituni. Shqyrtoni qafën tuaj rreth mollës së Adamit dhe zonës mbi klavikulat tuaja. Nëse ndjeni gunga ose fryrje, shihni një mjek.

A keni ndonjë nga këto simptoma? Nëse po, atëherë nxitoni tek mjeku dhe na tregoni diagnozën.