Emri im është Kuznetsova Marina Vladimirovna dhe punoj si dentiste, e specializuar si dentist-terapeutiste dhe dentist-ortopede.

Në punë, shpesh dëgjoj shumë pyetje nga pacientët dhe shumica e tyre janë të ngjashme:

Si mund ta zgjedh pastruesin e dhëmbëve siç duhet?

Si mund të kem një buzëqeshje të bardhë të ndritshme? Si mund të luftoj kavitetet një herë e përgjithmonë?

Unë do të përpiqem të jap përgjigje të hollësishme për pyetjet më të zakonshme dhe të hedh poshtë disa mite popullore në lidhje me kujdesin e dhëmbëve.

Ky artikull nuk zëvendëson një konsultim me një specialist dhe nuk është shkencor.

Si të luftoni frikën nga dentistët?

© dentaljedi / telegram

Pothuajse të gjithë kanë frikë nga dentistët dhe kjo është normale sepse ato thyejnë hapësirën tuaj personale gjatë trajtimit dhe të gjitha veprimet e tyre ndodhin në gojën tuaj. Ka disa këshilla të dobishme për këtë skenar:

Gjëja kryesore – mos prisni derisa të shfaqet dhimbja e mprehtë! Nëse keni arritur deri në atë pikë sa keni dhimbje të mprehta në dhëmb, ose keni pasur për një kohë të gjatë, anestezia shpesh nuk do të funksionojnë. Kjo ka të ngjarë që t’ju të ndiheni të shqetësuar dhe trajtimi do të zgjasë më shumë.

Mos qëndroni ulur gjatë dhe mos pini kafe ose pije energjike para se të vizitoni një dentist. Ata mund të ndërveprojnë me anestezinë (dhe ose të intensifikojnë ose pengojnë efektin e saj). Mundohuni të qetësoheni pa ndihmën e ndonjë medikamenti.

Nëse ende ndiheni shumë nervoz, provoni të pini çaj bimor para se të vizitoni dentistin. Kjo mund të duket e parëndësishme, por me të vërtetë i ndihmon disa pacientë të qetësohen. Dhe mos pini alkool – kjo mund të ndërhyjë në anestezi, ose më keq, mund të përfundoni me komplikime.

Gjithashtu, mos harroni të informoni mjekun tuaj për ndonjë ilaç që jeni duke marrë.
Nëse keni mundësi, është më mirë që së pari të njiheni me dentistin, të bëni një konsultim dhe një plan trajtimi së bashku. Herën tjetër, do të ndiheni më mirë dhe do të jeni më pak të frikësuar.

Plani juaj i trajtimit duhet të shkojë nga ai i thjeshti në atë kompleks. Rekomandohet të filloni me një pastrim, pastaj të trajtoni dëmtimet e vogla dhe vetëm pas kësaj të trajtoni kanalet dhe heqjen e dhëmbëve ose nervave (prandaj është më mirë të mos presim për dhimbje të mprehta).

Ju do të keni kohë për t’u njohur me mjekun dhe mjedisin në klinikë dhe gradualisht do të jeni në gjendje të kapërceni ndërhyrje më serioze.

Mundohuni të planifikoni një vizitë tek dentisti në mëngjes. Kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të qetë sepse nuk do të keni shumë kohë për t’u shqetësuar. Përveç kësaj, aftësia jonë për të ndjerë dhimbje thuhet të rritet në mbrëmje.

Pse krijohen zgavrat në dhëmbë dhe si t’i parandalojmë ato?

© pexels.com

Shkurtimisht, mekanizmi i shfaqjes së një kaviteti ndodh kështu: së pari, formohet një mjedis acid (arsyet për të mund të jenë bakteret në pllakë që prodhojnë acide apo ushqimi me pH acid). Mjedisi acid promovon shpërlarjen e mineraleve nga smalti i dhëmbit dhe dëmtimin e strukturës së tij. Gradualisht në smalt formohet një zbrazëti ose një zgavër, pastaj fillon të bëhet më e thellë dhe smalti prishet pak nga pak.

Ja se si mund ta luftoni:

Kujdeseni vazhdimisht për dhëmbët tuaj dhe rimineralizoni smaltin.
Mos lejoni që dhëmbët të qëndrojnë në një mjedis acidik për një kohë të gjatë. Mos harroni të shpëloni gojën me gargarë ose shkumë pasi të hani karamele ose të pini një pije me gaz. Nëse këto artikuj nuk janë në dispozicion për momentin, pini ujë.

Mos pini pije me gaz, lëngje ose pije të tjera të ngjashme përpara se të flini ose pasi të keni larë dhëmbët. Pështyma praktikisht nuk prodhohet gjatë natës, që do të thotë se procesi i demineralizimit të enamelit do të zhvillohet në gojën tuaj për rreth 8 orë. Ju mund të pini vetëm ujë natën para se të shkoni për të fjetur dhe pas larjes së dhëmbëve tuaj.

Si të kujdesemi siç duhet për dhëmbët?

© Rodolfo Clix / pexels.com

Lajini dhëmbët tuaj me një furçë me fortësi të mesme 2 herë në ditë dhe jo më pak se 3 minuta çdo herë. Furçat e buta të dhëmbëvejanë të mira për njerëzit me dhëmbë të ndjeshëm.

Është e rëndësishme për të pastruar çdo dhëmb nga të gjitha anët me lëvizje gjithëpërfshirëse nga lart poshtë. Gabimi kryesor që pothuajse të gjithë njerëzit bëjnë është larja me lëvizje nga e djathta në të majtë. Me këtë teknikë, pllakata dhe bakteret shtyhen më thellë nën mish dhe në hapësirat e dhëmbëve.

Nëse mbani tela ose implante, rekomandohet të përdorni një irrigator ose furça të vogla të veçanta për një pastrim më të plotë.

Është e nevojshme që të bëni një kontroll një herë në 6 muaj dhe dentistët të kryejnë një pastrim profesional. Edhe nëse i pastroni dhëmbët siç duhet, ka vende të vështira për t’u arritur që vetëm një profesionist mund t’i pastrojë. Gjithashtu, dentisti mund të vëre në dukje probleme të vogla në fazën fillestare dhe t’i rregullojë ato shpejt (për shembull, trajtoni dëmtimet sipërfaqësore).

Mos harroni të ndryshoni furçën tuaj të dhëmbëve çdo 2-3 muaj. Gjithashtu, zëvendësoni furçën tuaj të vjetër me një të re pas një pastrimi profesional tek dentisti, sepse në gojën tuaj ka lloje të ndryshme të mikroorganizmave që janë zhdukur.

Përveç kësaj, është e nevojshme të ndërroni furçën tuaj të dhëmbëve pasi mund të keni kaluar një të ftohur ose bronkit. Sa i përket furçave elektrike të dhëmbëve, ato mund të jenë motivimi i përsosur për një person që t’i lajë dhëmbët më rregullisht, por një furçë dhëmbëshi e zakonshme është më e mirë; me përjashtimin të vetëm që ju do të duhet të punoni pak më shumë.

Si të zgjedhim një pastë dhëmbësh?

© pexels.com

Gjëja kryesore për larjen e dhëmbëve është se ju duhet të përdorni teknikën e saktë. Nëse vetëm i pastroni dhëmbët për 30 sekonda, atëherë edhe pastat më të shtrenjta nuk do t’ju ndihmojnë.

Nëse nuk keni ndonjë problem me dhëmbët tuaj si mbindjeshmëria, mishrat me gjakderdhje dhe kështu me radhë, atëherë mund të përdorni çdo pastë dhëmbësh, përveç një lloji gërryes.

Nëse ka një problem specifik me të cilin përballeni, është më mirë të konsultoheni me një specialist dhe të zgjidhni pastë dhëmbësh që do t’ju ndihmojë të zgjidhni problemin. Kur zgjidhni një pastë dhëmbësh që përputhet me dhëmbët tuaj, ju rrezikoni të humbni paratë tuaja.

Gjithashtu, kushtojini vëmendje përqendrimit të fluorit në burimet e furnizimit me ujë në vendin tuaj: treguesi optimal është 0.7-1.2 mg / l. Nëse këto shifra janë më të vogla  atëherë ia vlen të përdorni pastë dhëmbësh me fluor.

Fluori është e vetmja substancë që mund të parandalojë dëmtimin e dhëmbëve, gjë që është konfirmuar nga shumë vite hulumtime. Në të njëjtën kohë, ka shumë artikuj që flasin për rreziqet e këtij elementi. Fluori mund të jetë helmues, por gjithçka varet nga përqendrimi i tij, ashtu si medikamentet e tjera.

Deri më tani, nuk ka pasur një studim të vetëm që konfirmon dëmtimet nga fluori kur përdoren medikamente që përmbajnë fluor për qëllime parandaluese.

Si t’i bëni dhëmbët më të bardhë?

© depositphotos.com

Ekziston një term i quajtur RDA – abraziviteti relativ i dentinit. Ai ndryshon nga 0 në 220. Nëse pasta e dhëmbëve është “zbardhuese”, është e mundshme që RDA e saj të jetë mbi 70, që do të thotë se ka shumë grimca abrazive në përbërjen e pastës.

Është si një trajtim sipërfaqësor me letër zmerile për dhëmbët. Kjo është arsyeja pse ka një masë paraprake që thotë se “kjo paste nuk duhet të përdoret çdo ditë.

Nëse nuk keni dhëmbë të ndjeshëm dhe nëse nuk keni probleme të tjera, atëherë mund të përdorni periodikisht një pastë dhëmbësh me një RDA më të lartë, veçanërisht nëse ju pëlqen të pini çaj ose kafe.

Për dhëmbë të ndjeshëm, është më mirë të zgjidhni një paste me RDA më të ulët (rreth 20-40). Mbani në mend se zbardhja e dhëmbëve ndodh për shkak të heqjes së pllakës për shkak të çajit, pijeve dhe duhanit. Përdorimi i një pastë dhëmbësh për zbardhjen në baza të rregullta ju jep ngjyrën natyrale të dhëmbëve, që zakonisht është paksa e verdhë.

Zbardhimi i dhëmbëve me disa nuanca është e mundur vetëm tek një dentist. Mos harroni se duhet të zgjidhni nuancën  e dëshiruar me kujdes, sepse një buzëqeshje e bardhë nuk duket bukur dhe bie shumë në kontrast me hijen e pjesës së bardhë të syve tuaj.

Cfarë janë të çarat dhe pse duam t’i mbajmë nën presion ato?

 

Të çarat janë kanale natyrore në sipërfaqen përtypëse të molarëve, dhëmbët tuaj të përtypjes. Forma e tyre është e përkryer për të mbërthyer grimcat ushqimore dhe për riprodhimin e baktereve kariogjenike. Kjo është arsyeja pse në këto zona zakonisht fillojnë të formohen kavitetet.

Për parandalimin e zhvillimit të zgavrës në këtë zonë, presioni i shtrëngimit shpesh përdoret në stomatologji. Kjo procedurë përfshin pastrimin e tyre (nëse është e nevojshme), hapjen e tyre dhe mbushjen e tyre me një ngjitës të veçantë. Si rezultat, bakteret nuk mbesin në këtë zonë dhe nuk riprodhohen.

Presioni i ndarjeve mund të kryhet në çdo moshë për fëmijët dhe të rriturit. Në disa vende, kjo procedurë përdoret si pjesë e vizitës rutinore të dhëmbëve.

A janë të sigurta veshjet?

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Rockefeller Dental Group (@rockefellerdentalgroup) in data:

Para dhe pas instalimit të veshjeve.

Veshjet janë pllaka qeramike që zëvendësojnë shtresën e jashtme të një dhëmbi (brenda smaltit) dhe që ndihmojnë në korrigjimin e formës dhe ngjyrës së tij. Këto mund të krahasohen me thonjtë e rremë në një farë mase – një pjesë e hollë transparente është ngjitur mbi një dhëmb dhe ndryshon ngjyrën dhe formën e tij.

Nëse jeni duke vizituar një dentist të mirë, atëherë shtresa e smaltit të hequr për instalimin e një veshje nuk do tÇi kalojë 0.5-0.7 mm, gjë që është e parëndësishme dhe nuk do të ndikojë negativisht në dhëmbë.

Veshjet mund t’ju ndihmojnë:

  • nëse keni boshllëqe të mëdha midis dhëmbëve;
  • nëse ngjyra e dhëmbëve nuk është homogjene dhe nuk është lehtësisht e zbardhur;
  • nëse nuk ju pëlqen forma e dhëmbëve tuaj (për shembull, ju dëshironi të keni më shumë kënde katrore, por i keni ato të rrumbullakëta dhe anasjelltas).

Veshja mund të ndërpritet nëse presioni është shumë i fortë. Kjo është arsyeja pse bruksismi (grricja e zakonshme e dhëmbëve, zakonisht gjatë gjumit apo stresit) është kundërindikacion për instalimin e tyre.

Përveç kësaj, është më mirë të mos i instaloni nëse të paktën një dhëmb i përtypjes mungon (duke përjashtuar dhëmbët e mençurisë). Sepse e çara nuk mund t’i rezistojë presionit të fortë dhe në mungesë të lartësisë së fiksuar të mbylljes, i gjithë presioni shkon në dhëmbët e përparmë.

Mbyllja fikse është e mundur kur të gjitha grupet e dhëmbëve në zgavrën e gojës janë të pranishme.

Çfarë mund të shkaktojë mungesa e gjatë e një dhëmbi?

Nëse një nga dhëmbët tuaj është hequr, unë rekomandoj që të mos e anashkaloni implantin. Disa pacientë preferojnë të mos e trajtojnë një dhëmb në mënyrë që të kursejnë paratë, por ta heqin atë, sepse “nuk do të jetë e dukshme gjithsesi dhe nuk do të instalojnë një dhëmb të ri artificial për shkak se është tepër i shtrenjtë”. Kjo mund të çojë në pasoja të rënda dhe të papritura.

Me kalimin e kohës, dhëmbët fqinjë lëvizin dhe nuk do të ketë hapësirë ​​për një kurorë ose për një implant. Një nga dhëmbët fqinjë më të gjatë zëvendëson boshllëkun. Kur kjo ndodh, një pacient do të ketë nevojë për një trajtim të shtrenjtë ortodontik, do të duhet gjithashtu të hiqet edhe dhëmbi më i gjatë dhe të dy dhëmbët e hequr do të duhet të prostetizohen, gjë që do të bëjë që kostoja e trajtimit të rritet disa herë.

Ekziston edhe një moment tjetër interesant lidhur me vendosjen e një pajisjeje proteze. Webfaqet e kirurgëve plastike ndonjëherë tregojnë shembuj të punës që bën rregullime në hundë dhe ngre qoshet e buzëve. Shumë shpesh pamja e këtyre rrudhave lidhet jo vetëm me plakjen, por me një ulje të pjesës e poshtme të fytyrës për shkak të mungesës së një ose më shumë dhëmbëve me të cilët përtypim ushqimin.

A keni vënë re ndonjëherë se buzët e njerëzve të moshuar duken sikur janë palosur në brendësi dhe e bëjnë shprehjen e tyre të fytyrës të zymtë? Zakonisht kjo lidhet me një mungesë të plotë ose të pjesshme të dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse është më mirë të rivendosni dhëmbët para se të vizitoni një kozmetolog. Mungesa e 2 ose 3 dhëmbëve mund të ndryshojë në mënyrë drastike pamjen e përgjithshme të fytyrës tuaj.

© depositphotos.com

Nëse përballeni me ndonjë problem në lidhje me dhëmbët, mos përdorni vetë-trajtim. Në vend të kësaj, vizitoni një dentist. Kjo nuk do të marrë shumë kohë, por do të ndihmojë për t’ju shpëtuar nga problemet shëndetësore dhe procedurat e shtrenjta në të ardhmen. Dhe mbani mend se arsyeja për shumicën e problemeve në kujdesin e dhëmbëve është një higjienë e keqe!

A keni ndonjë pyetje tjetër për dentistin?