Për një vajzë, të kesh një motër më të vogël mund të jetë shumë argëtuese. Ju mund të flisni për shumë gjëra së bashku dhe të shkëmbeni rrobat e njëra-tjetrës. Por, po sikur t’ju themi se ju rrezikoni të shkoni mbipeshë vetëm për shkak se ke lindur para motrës tuaj?

Ne u befasuam kur e mësuam këtë kështu që ne u zhytëm edhe më thellë në këtë çështje për të kuptuar shkaqet e mundshme të asaj se pse një motër më e madhe mund të jetë mbipeshë vetëm për shkak të renditjes së saj të lindjes.

© Full House / ABC

U bë një studim për 13,406 çifte motrash suedeze të lindura në vitet 1991 dhe 2009, që arritën në rezultatin se të parat kanë një indeks më të madh të trupit (BMI) dhe kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshë ose obeze.

Sipas studimit, motrat më të mëdha ishin paksa më të lehta në lindje se motrat e tyre më të vogla, por kur ato rriteshin dhe bëheshin me fëmijë vetë, ata kishin një BMI prej 2.4% më të lartë.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Kylie (@kyliejenner) in data:

Për më tepër, ata zbuluan se motrat që kanë lindur më herët kanë 29% më shumë gjasa të jenë mbipeshë se motrat e tyre më të vogla. Ato kanë gjithashtu 40% më shumë gjasa të jenë obeze.

Çfarë mund të jetë shkaku i këtyre zbulimeve alarmante? Ka disa teori. Një teori e tillë është shkencore, ku një profesor Wayne Cutfield nga Instituti Liggins në Universitetin e Auckland thotë se enët e gjakut që furnizojnë lëndë ushqyese me fetusin duken paksa më të holla në rastet e shtatëzanisë së parë.

Si rezultat, ekziston një reduktim i mundshëm i furnizimit me lëndë ushqyese, duke shkaktuar që individi të jetë në rrezik të ruajtjes së më shumë yndyre dhe insuline që punon më pak në mënyrë efektive më vonë në jetë.

Një tjetër teori është kulturore. Dr. Maria Peña, drejtoreshë e Qendrës për Menaxhimin e Peshës në Spitalin Lenox Hill në Nju Jork, vë në dukje se nënat kanë më shumë gjasa ta teprojnë me ushqimin me foshnjat e tyre më herët sesa me ato të mëvonshmit, në përpjekje për të siguruar një “peshë të shëndetshme”. Ky zakon i ngrënies mund të qëndrojë gjatë gjithë jetës së tyre.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Kylie (@kyliejenner) in data:

Rivaliteti ndërmjet fëmijëve është një tjetër teori e besueshme. “Ndoshta të parëlindurit konkurrojnë me të dytin për ushqim në familje. Ndoshta më shumë para shpenzohen për të parëlindurin, “teorizon Gary Sacks të Universitetit Deakin në Melburn, Australi, i cili mendon se do të ishte interesante të shqyrtojmë shkaqet e mundshme shoqërore.

© My Mad Fat Diary / Endemol UK

A keni motër? A e pranoni që ka një lidhje midis rendit të lindjes së një personi dhe shansit të mbipeshës? Ndani mendimet tuaja me ne.