A i trajtojnë problemet e tiroideve vajrat esenciale?

Vajrat esenciale janë ekstrakte shumë të koncentruara të distiluara nga bimët. Ato përdoren zakonisht për relaksim dhe aromaterapi, por janë bërë popullore në vitet e fundit si trajtime holistike për disa trajtime që nga depresioni deri tek infeksionet bakteriale.

Vajrat esenciale gjithashtu besohet se ofrojnë lehtësim të problemeve të tiroides.

Tiroidja është një gjëndër e vogël në formë fluture që prodhon dhe çliron hormone. Tiroidja juaj ndihmon në rregullimin e metabolizmit tuaj, emocioneve tuaja, funksionit të trurit tuaj dhe pothuajse të gjitha proceset e tjera në trupin tuaj.

Nuk ka shumë hulumtime mjekësore për të treguar një lidhje të drejtpërdrejtë midis përdorimit të vajrave esenciale dhe shëndetit të tiroideve. Por ka dëshmi anekdotike dhe studimet sugjerojnë se vajrat thelbësore mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të gjendjeve të caktuara të tiroides.

Vajra esenciale për tiroide hiperaktive

Hipertiroidizmi është një gjendje ku trupi juaj prodhon shumë hormone tiroide. Simptomat tipike përfshijnë humbjen e peshës, ankthin, parregullsitë e rrahjeve të zemrës dhe dobësimin e muskujve. Gjëndra tiroide mund të duket ose të japë ndjesinë e përflakjes.

Vajrat esenciale nuk mund të ndalojnë trupin tuaj që të mos prodhojë më shumë hormone tiroide, por disa vajra mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave të hipertiroidismit.

Lemongrass

Vaj i Lemongrass-it është burim i besueshëm për vetitë e fuqishme anti-inflamatore. Nëse keni një zonë tiroide të fryrë ose të përflakur, aplikimi i vajit të limonit në mënyrë topike mund të sigurojë lehtësim.

Temjani

Vaji i temjanit ka aftësi anti-inflamatore, imunitet-nxitëse dhe lehtëson dhimbjet. Ai gjithashtu ndihmon në riparimin e barrierës së lëkurës tuaj dhe trajton lëkurën e thatë. Fërkimi i disa pikave të vajit të temjanit në lëkurën e thatë të shkaktuar nga një tiroide hiperaktive mund të lehtësojë kruajtjen dhe flakjen dhe ndihmon në shërimin e lëkurës.

Vaj i temjanit është mjaft i fuqishëm, prandaj hollojeni para aplikimit me një vaj tjetër qetësues, të tillë si vaji i bajames ose vaji i jojobës.

Livando

Nëse keni ankth të shkaktuar nga hipertiroidismi, merrni në konsideratë përdorimin e vajit të livandos. Vaji i livandos është përdorur për shekuj si një agjent për të promovuar relaksimin. Kur përhapet në ajër, vaji i livandos mund të rrisë ndjenjat e qetësisë dhe mirëqenies.

WINTERGREEN (bimë e Amerikës së Veriout)

Përbërësi aktiv në vajin e wintergreen, metil salicilati , është një burim i studiuar që vepron në mënyrë të ngjashme me aspirinën. Ky vaj mund të përdoret si një trajtim për dhimbjen e nyjeve dhe muskujve të lodhur nga gjendja e tiroides.

Dru sandali

Vaji i drurit të sandalit është testuar në disa kontekste si burim i besuar për aftësitë e tij anti-ankth. Përdorimi i disa vajrave të drurit të sandalit si një trajtim i aplikuar në pikat e presionit, ose shpërndarja e vajit përmes një aromaterapie, mund të trajtojë në mënyrë efektive ankthin e shkaktuar nga një tiroide tepër aktive.

Pisha

Vaj esencial me pisha mund të zvogëlojë inflamacionin dhe të trajtojë nyjet e lënduara kur aplikohet në lëkurën tuaj, por provat aktuale janë kryesisht anekdotike. Vajrat esenciale nuk duhet të preken. Vaji i pishës është toksik.

Vajra esenciale për noduset e tiroides

Noduset e tiroideve janë gunga që formohen në gjëndrën tiroide. Këto gunga mund të jenë të ngurta ose të mbushura me lëng. Në raste të rralla, ato janë edhe kanceroze. Ata mund të zënë ezofagun tuaj, duke e bërë të vështirë për të marrë frymë. Ata gjithashtu mund të shkaktojnë që tiroidja juaj të prodhojë tiroksinë shtesë. Noduset e tiroides ndonjëherë nuk shfaqin simptoma, ose mund të kenë shumë simptoma të njëjta me hipertiroidizmin.

Vajra esenciale për tiroiden joaktive

Hipotiroidismi është një gjendje ku trupi juaj nuk prodhon hormone tiroide të mjaftueshme. Simptoma të tilla si dhimbje të kyçesh, vështirësi për të mbetur shtatzënë dhe shtim në peshë mund të rezultojnë nga një gjëndër tiroide joaktive. Në shumë raste, simptomat e një tiroide joaktive janë të lehta për të mos u vënë re. Disa njerëz nuk kanë ndonjë simptomë të dukshme.

Vajrat esenciale nuk mund t’i zëvendësojnë hormonet tiroide, por ato mund të ndihmojnë me disa simptoma të hipotiroidismit.

Mendra

Mendra ka rezultuar të jetë një analgjezike e natyrshëm për dhimbjen e kyçeve. Përdorimi i zinkut në nyje të sëmura për shkak të hipotiroidismit mund të përmirësojë qarkullimin dhe të lehtësojë dhimbjet.

Mirra

Mirra është përdorur për shekuj si një agjent anti-inflamator. Përzierja e disa pika mirre me një tjetër vaj anti-inflamator, si dhe vaji i ëmbël i bajames, do të krijojë një ilaç të fuqishëm.

Rozë geranium

Ky vaj është përdorur si një agjent anti-inflamator në testet klinike. Inflamacioni që lidhet me një tiroide joaktive mund të trajtohet duke aplikuar në mënyrë topike disa pika të vajit të geraniumit. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë me ankthin që lidhet me hipotiroidismin.

Druri i kedrës

Vaji i drurit të kedrës është një vaj i fuqishëm, i freskët që mund të përdoret për të trajtuar lëkurën e thatë, një simptomë egjendjes së tiroides. Përzieni disa pika të vajit të drurit të kedrit me vaj jojoba dhe zbatohet në mënyrë topike për të lehtësuar lëkurën e thatë.

Trajtime alternative

Ka shumë mënyra tradicionale për trajtimin e gjendjeve të lidhura me tiroiden. Në shumë raste, vajrat esenciale mund të përdoren në lidhje me trajtimet me recetë, por është e rëndësishme ta diskutoni këtë me mjekun tuaj.

Hipertiroidismi shpesh trajtohet me beta bllokues, medikamente antityrore, ose trajtime radioaktive jodi. Në disa raste, një kirurgji e heqjes së tiroides do të jetë e nevojshme.

Hipotireoza shpesh trajtohet me hormone tiroide sintetike. Këto barna zënë vendin e hormonit tiroide të cilin trupi juaj nuk po prodhon.

Masat paraprake

Vajrat esenciale nuk janë të destinuara për të trajtuar pabarazitë e tiroides. Edhe pse ka disa dëshmi për të mbështetur përdorimin e vajrave esenciale për gjendjet e tiroides, zëvendësimi i një trajtimi tiroide të përshkruar me vajra esenciale mund të çojë në efekte anësore si shtim në peshë, ngadalësim dhe dëmtim i organeve.

Nëse dyshoni se keni probleme me tiroidet, duhet të flisni me mjekun tuaj para se të provoni përdorimin e vajrave esenciale.

Vajrat esenciale janë kryesisht burime jo-toksike për përdorim njerëzor kur ato shpërndahen në ajër ose hollohen dhe aplikohen në lëkurën tuaj. Vajrat esenciale nuk kanë për qëllim të gëlltiten. Por vajrat esenciale nuk janë të rregulluara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), që do të thotë se përbërësit e tyre aktivë mund të ndryshojnë.

Blini vetëm vajra esenciale nga furnizuesit që keni besim.

Vajrat esenciale mund të përdoren për të trajtuar disa simptoma të gjendjes së tiroides. Por nuk ka hulumtime të mjaftueshme për të provuar një korrelacion të drejtpërdrejtë midis vajrave esenciale dhe trajtimit të kushteve të tiroides. Nëse dyshoni se keni një problem me tiroidet, duhet të flisni me mjekun para se të provoni çdo lloj ilaçi në shtëpi.