Trupi i mashkullit fsheh brenda vetes një numër surprizash. Disa nga veçoritë e tij mbeten kryesisht të panjohura jo vetëm për gratë, por edhe për vetë meshkujt.

Ne vendosëm të zbulojmë disa prej këtyre sekreteve dhe zgjodhëm 8 fakte që do t’ju bëjnë t’i shikoni burrat me një sy komplet tjetër.

Plakja e ngadaltë

© Depositphotos

Fytyrën e një mashkulli e ruan pamjen e saj rinore shumë më gjatë se sa e një gruaje. Kjo është e gjitha për shkak të faktit se lëkura e një mashkulli e humb përqendrimin e kolagjenit shumë më ngadalë ndërsa ai plaket, që do të thotë se është shumë më rezistent ndaj rrudhave dhe varjes së lëkurës.

Megjithatë, për shkak se meshkujt në përgjithësi kujdesen më pak për lëkurën e fytyrës se gratë, ata janë më të ndjeshëm ndaj kushteve të jashtme të dëmshme të cilat mund t’i zvogëlojnë përparësitë e tyre natyrore ndaj grave në zero.

Aftësia për të laktuar

© Depositphotos

Po, e lexuat siç duhet. Meshkujt gjithashtu kanë gjëndra që mund të prodhojnë qumësht. Por prodhimi i tij paraqet një anomali për trupin mashkullor.

Kjo mund të ndodhë kur prodhohet shumë nga hormonet prolaktinë. Ky mund të jetë rezultat i llojeve të caktuara të trajtimit mjekësor të përdorur për të stimuluar zemrën, problemet me gjëndrrën e hipofizës dhe hipotalamus, përdorimin e opioideve, ose për shkak të urisë ekstreme.

Mungesa e flokëve

© Depositphotos

Është e këndshme të mendosh se prirja gjenetike për të humbur flokët kalon ekskluzivisht nga kromozomet X të nënës, por kjo nuk ndodh gjithmonë. Ka faktorë të tjerë, jo më pak të rëndësishëm.

Nëse babai i një mashkulli është tullac, atëherë shanset e tij për të humbur flokët rriten me 60%. Aktiviteti i hormoneve mashkullore gjithashtu prek folikulat e flokëve në mënyrë të tillë që trupi gradualisht humb aftësinë e tij për të prodhuar flokë të reja. Stresi dhe dieta e varfër gjithashtu rrisin ndjeshëm rrezikun për të humbur flokët.

Sindromi Premenstrual

Kjo mund të jetë shumë e habitshme për disa, por 26% e meshkujve gjithashtu përjetojnë simptoma paramenstruale.

Gjatë këtyre periudhave, një mashkull bëhet më i ndjeshëm, nervoz dhe i uritur dhe madje mund të përjetojë dhimbje stomaku. Pra, ai përjeton saktësisht të njëjtat simptoma si një femër.

Origjina femërore

© Depositphotos

Të gjitha qeniet njerëzore në botë e filluan ekzistencën e tyre si femra. Kromozomet X dhe Y janë përgjegjës për përcaktimin e seksit të një individi. Nëse dy kromozome X bashkohen së bashku gjatë konceptimit, një vajzë shfaqet; nëse kromozomet X dhe Y bashkohen, shfaqet një djalë.

Gjatë 5-6 javëve të para, kromozomi Y është joaktiv. Derisa të fillojë të funksionojë, embrioni fillon të zhvillohet në një vajzë.

Lëkura e trashë

© Depositphotos

Testosteroni i hormoneve mashkullore e bën lëkurën e meshkujve më të trashë. Është rreth 25% më e trashë se lëkura e grave.

Megjithatë, gjatë jetës së tyre, lëkura e meshkujve bëhet e hollë, ndërsa tek gratë ajo mbetet e njëjtë me trashësi deri në menopauzë.

Molla e Adamit

© Depositphotos

A e keni menduar ndonjëherë se për çfarë është mollë e Adamit dhe pse burrat e kanë më të madhe se gratë? Gratë kanë vetëm një shtrirje të vogël në qafat e tyre, të përbërë nga një kërc tiroideje, qëllimi i vetëm i të cilit është mbrojtja e akordeve vokale.

Ky kërc tiroide është gjithashtu përgjegjës për tonin më të lartë të zërave të njerëzve. Gjatë viteve të adoleshencës së një personi, këndi i tij në lidhje me kapilarin unazor ndryshon, duke formuar një mollën e Adamit dhe duke çuar në të ashtuquajturën “thyerje” të zërit të një personi.

Ky kënd është më i vogël tek meshkujt sesa tek femrat, duke e bërë zgjatimin më të madh dhe zërat e tyre më të ulët.

Perceptimi i ngjyrave

 

Meshkujt mund të dallojnë shumë më pak ngjyra sesa gratë dhe arsyeja për këtë është me të vërtetë mjaft e thjeshtë. Perceptimi i ngjyrës përcaktohet nga qelizat konike të retinës. Informacioni rreth tyre gjendet në kromozomin X dhe për shkak se gratë kanë dy kromozome X, numri i qelizave të konëve që ata zotërojnë është, natyrisht, dy herë më e lartë se i burrave.