Pas shumë vitesh hulumtimesh dhe testimesh, shkencëtarët janë duke arritur të zgjidhin një nga çështjet më të mëdha të kujdesit shëndetësor për njerëzit që vuajnë nga sëmundja e veshkave.

Ata arritën të krijojnë një veshkë bionike që do të vlerësohet si një nga arritjet më të mëdha në shkencë. Megjithëse testimi në njerëz ende nuk ka filluar, tashmë ekziston një listë e madhe njerëzish që dëshirojnë të marrin pjesë në provat e para të kësaj veshke artificiale.

Ne na pëlqejnë gjërat novatore, veçanërisht kur ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të njerëzve. Dhe ne do të dëshironim t’ju tregonim më shumë rreth projektit që do të ndryshojë përgjithmonë kujdesin shëndetësor. Mos e humbisni bonusin tonë në fund të artikullit – ai përshkruan shenjat kryesore të sëmundjes së veshkave.

© Vanderbilt University / youtube.com

Sipas Fondacionit Kombëtar të veshkave, rreth 10% e popullsisë botërore vuan nga sëmundja kronike e veshkave dhe rreth 2 milion njerëz marrin trajtim për dështimin e veshkave dhe duhet të kalojnë nëpër dializë në mënyrë të rregullt vetëm për të qëndruar gjallë.

© depositphotos.com

Veshkat tona shërbejnë si filtruese të gjakut duke eliminuar lëngjet e tepërta, si dhe mbeturinat e dëmshme nga trupat tanë. Gjatë procesit të dializës, një pajisje e veçantë funksionon në vend të veshkave, duke pastruar gjakun për shkak të paaftësisë së veshkëve për të kryer punën e tyre siç duhet.

Nëse pajisja ishte e jashtme, pacientët do të duhej të shkonin në spital dhe të merrnin trajtim çdo ditë tjetër për të pastruar gjakun e tyre. Veshka bionike e zhvilluar nga një grup shkencëtarësh amerikanë duhet të futet në trupin e pacientëve, prandaj funksionon dhe pastron gjakun vazhdimisht pa patur nevojë të shkojnë shpesh në spitale.

© Vanderbilt University / youtube.com

Projekti u nis në Universitetin Vanderbilt në SHBA nga profesori William H. Fissell dhe po fillon fazën e testimit të tij në njerëz.

© Vanderbilt University / youtube.com

Elementi më i mirë i kësaj pajisjeje është mikroçipi që është instaluar në të, i cili është përgjegjës për procesin e filtrimit. Këto çipe përmbajnë qeliza të veshkave të gjalla të cilat e bëjnë atë të funksionojë në mënyrë të ngjashme me veshkën e njeriut. Rrenja bionike do të ketë rreth 15 shtresa të këtyre çipeve, duke e bërë procesin e filtrimit sa më të mirë që të jetë e mundur.

© Vanderbilt University / youtube.com

Dr. Fissell është i sigurt se trupi nuk do ta refuzojë pajisjen sepse është një inovacion bio-hibrid që përmban qelizat e veshkave të gjalla të rritura në laborator dhe nuk mund të preket nga reagimet e sistemit imun të trupit.

Vetë shkencëtari thotë, “përputhshmërisë imunitare që të përshtatet ashtu siç është me një transplant organik nuk është më një problem”.

Shkencëtarët po përmirësojnë akoma veshkën bionike, duke e testuar atë me një numër të ndryshëm mikroçipesh. Ata presin që projekti të tregojë rezultatet e para të punës në organet njerëzore deri në vitin 2020.

Bonusi: Simptomat e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të njihni zhvillimin e sëmundjes së veshkave.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Simptomat kryesore të sëmundjes së veshkave janë:

  • lodhje konstante;
  • përzierje;
  • këmbët e fryra;
  • kruarje e pashpjegueshme;
  • sy dhe fytyrë e fryrë;
  • dhe një sasi të reduktuar të urinës.

Për cilat risi të tjera të kujdesit shëndetësor mendoni se kemi nevojë të madhe? Ne do të dëshironim të dëgjonim nga ju në koment!