Mjekët gjithmonë kanë bërë të ditur se shumica e këtyre infeksioneve mund të shmangen duke ndjekur higjenën e duhur. Gjithashtu, përmes identifikimit të saktë, shumë mund të trajtohen në shtëpi.

Përmes këtij artikulli, do t’ju ndihmojë të identifikoni dhe trajtoni 3 infeksionet më të zakonshme të syve, të cilat nuk kërcënojnë vizionin tuaj, por mund të jenë jashtëzakonisht irrituese dhe të dhimbshme.

Siç dihet, parandalimi është më mirë se kurimi kështu që mos humbisni shpërblimin tonë për të ditur se si mund të shmangni infektimin.

Konjuktiviti

© depositphotos

Konjuktiviti është një infeksion shumë ngjitës që manifestohet në formën e inflamacionit të shtresës së jashtme të pjesës së bardhë të syrit dhe brenda qepallës.

Në pothuajse 65% të rasteve konjuktiviti shërohet pa trajtim në 2-5 ditë dhe trajtimi mund të merret vetëm për reduktimin e kruajtjes së syve.

Simptomat:

Konjuktiviti alergjik: Sytë e kuq ose rozë, dhimbje, kruajtje

Konjuktiviti viral: Sytë e kuq, kruajtje periodike, lotë të shtuar

Konjuktiviti bakterial: Sytë e kuq ose rozë, thatësi e syve dhe e lëkurës rreth tyre, shkarkimi i syve që mund të formojnë një kore gjatë gjumit.

Shkaqet: Viruset (kryesisht tek të rriturit), Alergenet, baktret (kryesisht tek fëmijët).

© depositphotos

Trajtimi:

  • Përdorni një kompresë: Zhytni një pëshqir të butë në ujë të ngrohtë ose të ftohtë (sipas preferencës) dhe më pas shtrydheni. Vendoseni në sy dhe lëreni aty derisa kruajtja të qetësohet.

Përdorni pëshqirë të ndryshëm për secilin sy dhe çdo herë një pëshqir të ri.

  • Përdorni mjaltë: Përzini mjaltë dhe ujë me sasi të barabarta dhe trazojini mirë. Zhytni copa pambuku në të dhe aplikojeni në sy. Bëjeni këtë 2 deri në 3 herë në ditë derisa simptomat të qetësohen.

Kathi

© depositphotos

Kathi është një gungë e kuqe e formuar mbi qepallë (tek e sipërmja dhe e poshtmja).

Kjo ndodh për shkak të infeksionit të gjëndrave të vajit të pranishme në qepalla. Është shumë e dhimbshme, por zakonisht shërohet vetë brenda pak ditësh ose më së shumti për disa javë, pa ndonjë trajtim.

Simptomat: Inflamacion në formën e një puçrre të kuqe në qepallë, ënjtje e qepallës, acarim i syrit, ndjeshmëri ndaj dritës, vizioni i paqartë.

Shkaqet: Infeksion bakterial i gjëndrës meibomiane ose i gjëndrës së Zeis-it.

Trajtimi:

  • Përdorni një kompresë të ngrohtë: Lageni një peshqir të butë me ujë të ngrohtë, shtrydheni atë në mënyrë që të mos pikojë.

Vendoseni mbi syrin me kath. Lëreni të qëndrojë për 10-15 minuta. Përsëriteni disa herë në ditë.

  • Përdorni një qeskë çaji të zi: Vendosni një qeskë çaji të zi mbi syrin me kath, por kujdes që të mos përdorni qeskë çaji të ngrohtë ose të nxehtë. Lëreni të qëndrojë për 5-10 minuta.

Blefariti

Blefariti është një inflamacion jo-ngjitës i qepallës. Megjithëse blefariti nuk kërcënon për humbjen e shikimit, ai në disa raste mund të çojë në ndryshime të përhershme të hapësirës së qepallës.

Simptomat: Qepallë e fryrë, sy i kuq, fërkim i qepallës, formimi i një lloj zbokthi në qepallë, ndjeshmëri ndaj dritës.

Shkaqet: Infeksioni bakterial. Rrethanat e lëkurës si zbokthi ose rosacea mund të rrisin rrezikun e infeksionit.

© depositphotos © shutterstock

Trajtimi:

  • Kompresë e ngrohtë: Zhytni një pëshqir në ujë të ngrohtë, më pas shtrydheni atë për të kulluar ujin e tepërt.

Aplikojeni atë në sy dhe lëreni të qëndrojë për 5-10 minuta. Pasi ta hiqni, përdorni një top pambuku të njomë për të hequr koren e zbokthit nga qepallat. Përsëriteni disa herë në ditë.

Përdorni qeska çaji: Aplikoni qeska të ngrohta çaji të zi mbi qepallë. Mbajeni atë mbi qepallë për pak kohë dhe më pas hiqeni.

Konsumoni ushqime me yndyra të shëndetshme: Ushqime si avokado, arra, fara, vaj kokosit dhe vaj ulliri mund të ulin inflamacionin dhe të ndihmojnë në shërimin e lëkurës.

Bonus: si të parandaloni shfaqjen dhe përhapjen e infeksioneve të syrit?

Mbani higjienën e duhur: Lani duart mirë para se të prekni sytë. Ju gjithashtu mund të përdorni sanitizers për duart, për t’i mbajtur duart tuaja të pastra.

Mos përdorni ujë të kontaminuar ose të papastër për të larë sytë.

Asnjëherë mos bashkëndani peshqirë, jastëkë, shami, etj.

Mbajeni kutinë e përkujdesit për sytë të pastër dhe ndryshojeni çdo gjashtë muaj për të shmangur mikrobet që mund të krijohen aty.

Asnjëherë mos e ndani me askënd kutinë tuaj të përkujdesit për sytë.

Mbajini të pastra syzet dhe lentet e kontaktit dhe mos ia jepni apo merrni kurrë dikujt pastruesin.

Nëse sytë tuaj infektohen, mos përdorni tualete dhe shmangni përdorimin e lentes së kontaktit.

Shpresojmë që këshillat e mësipërme do t’ju ndihmojë të identifikoni shpejt infeksionin që mund të keni dhe të ndërmerrni masa për të zvogëluar acarimin dhe për ta kuruar atë.