Periodat, dhe më e rëndësishmja, gjaku i periodave me kalimin e kohës po bëhet më pak tabu për shoqërinë. Të dish se si duhet të duket gjaku juaj i periodave, mund t’ju shpëtojë nga gjendje shumë të rrezikshme. Për shembull, ngjyra e lehtë rozë e periodave mund të sinjalizojë nivele të ulëta të estrogjenit dhe mund të jetë një sinjal i një osteoporoze më vonë në jetë.

Ne zbuluam se çfarë mund t’ju tregojë për shëndetin tuaj ngjyra e gjakut të periodave dhe si ta trajtoni atë.

Ngjyra rozë

Gjaku i periodave me ngjyrë rozë mund të nënkuptojë nivele të ulëta të estrogjenit. Nëse ju pëlqen vrapi kjo gjithashtu mund të jetë një arsye që gjaku juaj menstrual të jetë me ngjyra të lehta, pasi është vërtetuar se sportet, veçanërisht vrapimi, mund të shkaktojnë që nivelet e estrogjenit të bien.

Është diçka për të cilën duhet të kujdesemi, pasi disa studime kanë zbuluar një lidhje midis estrogjenit të ulët dhe osteoporozës më vonë në jetë.

Të holluara

Perioda si të holluara me ujë, pothuajse pa ngjyrë ose gjak menstrual super i lehtë do të thotë që ju keni mangësi të lëndëve ushqyese, ose madje mund të keni kancer të vezores.

Por mos u shqetësoni shumë, kanceri i tubave fallopian përbën më pak se 2 përqind të të gjithë kancereve gjinekologjike.

Kafe e errët

Ngjyra kafe e errët ose e kuqe e errët mund të nënkuptojë që pak nga gjaku i vjetër është “ulur” brenda mitrës tuaj për shumë kohë. Askush nuk e di pse ndodh kjo, por kjo konsiderohet të jetë një gjë normale.

I trashë dhe duket si i mpiksur

Shkarkimi i gjakut në formë të mpiksur gjatë periodave tuaja dhe me ngjyrë të kuqe të errët do të thotë që ju mund të keni progesteron të ulët dhe nivele të larta të estrogjenit.

Shumicën e kohës, nuk do të thotë asgjë. Sidoqoftë, nëse mpiksjet janë në madhësi të mëdha dhe ka shumë prej tyre, mund të nënkuptojë që keni një çekuilibër hormonal. Gjithashtu, fibroidët në mitrën tuaj mund të jenë shkaku. Por gjithsesi kjo gjendje nuk duhet t’ju trembë.

Gri në të kuqërremtë

Shkarkimi me ngjyrë gri ose të kuqërremtë mund të nënkuptojë dy gjëra: nëse nuk jeni shtatzënë – është një sinjal për një infeksion STD / STI, por nëse keni humbur të paktën një nga periodat tuaja, mund të nënkuptojë një dështim të parakohshëm.

Ngjyrë e kuqe boronicë

Gjaku me ngjyrë boronicë gjatë periodave tuaja konsiderohet të jetë i shëndetshëm. Por duhet të theksohet se ajo që është normale për një person mund të mos jetë për një tjetër. Kështu që, këshillohet të lini takim me mjekun rregullisht.

Portokalli

Ngjyra portokalli, ashtu si ngjyra gri në të kuqe mund të tregojë se keni një infeksion. Sidoqoftë, kjo do të shoqërohet me erë të keqe dhe dhimbje të forta nëse është rasti i një infeksioni STD / STI.

Tani e patë se çfarë do të thotë ngjyra e gjakut të periodave për shëndetin tuaj. Ndoshta, është koha për të lënë një takim me gjinekologun tuaj. Na tregoni se çfarë mendoni në komentet më poshtë.