Skolioza, nga greqishtja e lashtë: scoliosis σκολίωσης “lakimi” përfaqëson të shtrembëruarit anësor të boshtit të kurrizit.

Skolioza prek mijëra njerëz në të gjithë botën, por ka shumë mënyra që njerëzit të marrin trajtimin e duhur. Ndërsa ata nuk mund të kurojnë gjendjen, ka shumë ushtrime që mund të bëhen në shtëpi që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies.

Ne duam të ndajmë me ju rëndësinë e të ushtruarit dhe t’i ndihmojmë njerëzit të gjejnë lehtësim për dhimbjen e tyre, kështu që ne po ju paraqesim këto truke të thjeshta për të ndihmuar në trajtimin e këtij shqetësimi kurrizor.

Pjerrësia e legenit

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Shtrihuni ndërsa përkulni gjunjët dhe duke i mbajtur majet e gishtërinjëve të këmbëve mbi dysheme. Shtrëngoni muskujt e stomakut dhe rrafshoni shpinën. Qëndroni në këtë pozicion për 5 sekonda dhe kthehuni në pozicionin fillestar. Bëni 2 sete me nga 10 përsëritje.

Çfarë bën kjo: forcon muskujt në ije dhe pjesën e poshtme të shpinës.

Ngritja e krahëve dhe këmbëve

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Shtrihuni në stomak, duke e mbajtur ballin në tokë. Drejtoni krahët dhe këmbët. Ngrini njërin krah nga toka, ndërsa ngrini këmbën e kundërt. Nëse nuk jeni në gjendje ta bëni këtë, bëni nga një shtesë të lartësisë në kohë. Qëndroni në këtë pozicion derisa të mbusheni 2 herë me frymë dhe më pas kthehuni në pozicionin fillestar.

Bëni 15 përsëritje në secilën anë.

Çfarë bën kjo: E bën pjesën e poshtme të shpinës më të fortë.

Mace – Lopë

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Gjunjëzohuni me duart tuaja në tokë. Harkoni shpinën ndërsa tërhiqni muskujt e barkut, duke imituar shpinën e një maceje. Nxirrni frymën, duke e lënë barkun të bjerë dhe të ngritni kokën lart nga tavani, duke imituar shpinën e një lope. Bëni 2 sete me nga 10 përsëritje.

Çfarë bën kjo: qetëson dhimbjen në shpinë dhe ndihmon për ta bërë atë më fleksibël.

Qen – zog

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Ky ushtrim është i ngjashëm me ngritjen e këmbës dhe krahut, por ju e kryeni atë gjatë gjunjëzimit, me duart tuaja në dysheme. Zgjatni njërin nga krahët dhe këmbën e kundërt, duke mbajtur këtë pozicion ndërsa merrni frymë për 5 herë. Kthehuni në pozicionin fillestar dhe përsërisni me këmbën e kundërt. Bëni rreth 10 deri në 15 përsëritje për secilën anë.

Çfarë bën kjo: Fuqizon dhe stabilizon trungun e trupit dhe pjesën e poshtme të shpinës.

Shtrirja Latissimus dorsi

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Qëndroni me krahët lart mbi kokë. Përkulni trupin tuaj në të majtë dhe kthehuni në pozicionin në këmbë duke peshuar në këmbën e majtë. Tani, përkuluni djathtas dhe kthehuni. Bëni rreth 5 sete me nga 10 përsëritje në secilën anë.

Çfarë bën kjo: Forcon muskulin latissimus dorsi.

Shtypja abdominale

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Shtrihuni në shpinë me këmbët tuaja të sheshta dhe ngrini këmbët derisa të arrijnë në një kënd 90 gradë. Shtyni gjunjët për të shfrytëzuar muskujt tuaj të barkut. Mos i lëvizni krahët ose këmbët ndërsa shtypni. Mbajeni frymën për 3 sekonda dhe lëshojeni. Bëni 2 sete me nga 10 përsëritje.

Çfarë bën kjo: Ndihmon muskujt tuaj të barkut, i cili ndihmon për të hequr presionin nga shpina.

Ekuilibri

© Depositphotos.com

Çfarë duhet të bëni: Ndërsa qëndroni në këmbë, përkulni njërin gju dhe ngrini lart këmbën, duke peshuar me këmbën tjetër. Për t’i bërë gjërat më të lehta, mbahuni në diçka, por pasi të bëhet më e lehtë për ju, mbajini krahët përpara.

Pastaj, shtrini krahët përtej gjoksit. Pas 10-20 sekondash ekuilibrim, ndërroni këmbët, Përsëriteni 5 herë në secilën anë.

Çfarë bën kjo: Drejton shpinën.

Bonus: Cilat janë disa ushtrime të tjera që mund të bëni?

© Depositphotos.com

Në një studim të Kolegjit të Fizikantëve dhe Kirurgëve të Universitetit Columbia në New York, u zbulua se, dërrasa anësore, një pozë e thjeshtë e yoga-s ishte gjithashtu në gjendje të ndihmonte njerëzit me skoliozë.

Kjo pozë e thjeshtë përfshin shtrirjen në njërën anë të trupit tuaj ndërsa e mbani veten duke u mbështetur me bërrylin dhe parakrahun tuaj. U zbulua se duke mbajtur këtë pozicion për 90 sekonda për të paktën 3 ditë në javë mund të ndihmojë me kurbën e shtyllës kurrizore në pak si 3 muaj.

Cilat janë disa ushtrime që ju pëlqen të bëni për të përballuar dhimbjen dhe shqetësimin? Ndajini ato me ne në komente!