Vetëm në Shtetet e Bashkuara, një fëmijë lëndohet nga rënia nga një karrige e lartë çdo orë. Prindërit mund të jenë tejet të kujdesshëm me fëmijët e tyre kur bëhet fjalë për të luajtur jashtë shtëpisë, por rreziqet e fshehura mund të gjenden edhe në vende në dukje të sigurta për fëmijë si fusha lojrash apo edhe në shtëpi.

Ne kemi mbledhur një listë të të gjitha atyre gjërave që mund të duken të sigurta, por në të vërtetë, mund të jenë rreziqe të mundshme për fëmijën tuaj.

Duke pasur parasysh që fëmijët tanë të vegjël kanë nevojë për mbikëqyrjen tonë 24/7, kjo listë do t’ju japë këshilla edhe për gjërat e tjera për të cilat duhet të keni kujdes për të mbrojtur të vegjlit tuaj.

I lini ata të luajnë sporte të rrezikshme

Ka shumë përparësi për fëmijët që janë duke ushtruar sporte, por ekziston gjithashtu një listë specifike e sporteve me ndikim që mund të jenë potencialisht të rrezikshëm për ta.

Sportet kryesore për të shmangur, siç këshillon patologu mjeko-ligjor Dr Bennet Omalu, janë futbolli amerikan, hokej mbi akull, arte marciale të përziera, boksi, mundja dhe rugbi. Gjatë këtyre sporteve, një fëmijë merr goditje të shumta në kokë të cilat kanë rrezik të ekspozimit ndaj dëmtimit të trurit, sipas neuroshkencëtarëve.

Gjithashtu, aktivitetet me ndikim të lartë mund të shkaktojnë kompresim të konsiderueshëm të shtyllës kurrizore dhe hipereksension të shpinës që mund të çojë në lëndime serioze.

Angazhimi i përsëritur në këto sporte mund të përkeqësojë skoliozën me kalimin e kohës. Duhet të shmanget mbledhja, ngritja e peshës mbi kokë, uljet e forta si në të nxiturit e tifozëve dhe vrapimi në distanca të gjata.

I lini ata të ulen në një pozicion W

 

Pozicioni W është një mënyrë me të vërtetë i zakonshëm për fëmijët zgjedhin të ulen kur luajnë në dysheme, veçanërisht sepse është i rehatshëm për ta. Sidoqoftë, është ndoshta pozicioni më i rrezikshëm për ta dhe mjekët këshillojnë prindërit të mos i lejojnë fëmijët e tyre të ulen në këtë pozicion.

Për më tepër, specialisti Avni Trivedi deklaroi gjatë një interviste se ky pozicion është bërë “një epidemi e re e shëndetit” që mund të ndikojë shumë në zhvillimin në nyjet e këmbëve dhe kockat e fëmijës, të dobësojë muskujt e tyre dhe të ushtrojë presion shtesë në shpinë, qafë, etj.

U japin tableta (veçanërisht fëmijëve nën 1 vjeç)

© Vekturbrektur / reddit

Kalamajtë kalojnë gjithnjë e më shumë kohë para ekraneve, veçanërisht në lodrën e tyre të re të preferuar, tabletin. Mjekët paralajmërojnë prindërit të zvogëlojnë “kohën para ekranit” sa më shumë që të jetë e mundur për shkak të dritës blu, një pjesë e dritës së dëmshme që lëshojnë këto ekrane.

Simptoma të zakonshme të ekspozimit ndaj dritës blu janë dhimbja e kokës, dhimbje në qafë dhe shpatull, sytë e thatë ose të irrituar, por edhe ato psikologjike si hapësira e zvogëluar e vëmendjes, sjellja e dobët dhe nervozizmi. Mund të ndikojë gjithashtu në ciklin e tyre të gjumit dhe zgjimit, duke i bërë ata të ndjehen të lodhur dhe të rraskapitur.

Rrëshqitja në prehër të prindit

© depositphotos.com

Shumica e prindërve mendojnë se kur janë në shesh lojërash me kalamajtë e tyre, është më e sigurt të zbresësh me fëmijën në prehër në rrëqitëse. Në fakt, ky është një rrezik lojërash jashtëzakonisht i fshehtë që mund të shkaktojë fraktura të këmbëve te fëmijët.

Siç shpjegon pediatri Dr. Diane Arnaout, pesha e prindit shtyn gjithçka poshtë, me një shpejtësi më të lartë, kështu që në rastin kur ndonjë pjesë e këpucëve ose krahut të fëmijës të dalë nga rrëshqitja, këmba ose krahu mund të kthehet dhe të thyhet.

Qëndrimi në karrige

© depositphotos.com

Kjo është një nga arsyet më të zakonshme të dëmtimeve të fëmijëve, veçanërisht për të vegjlit. Fëmijët janë të pandalshëm dhe ata zakonisht duan të ngjiten në gjithçka, përfshirë karriget.

Në veçanti, rënia nga karriget e larta është shkaku kryesor i traumës dhe tronditjeve të kokës. Vetëm në SHBA, një fëmijë plagoset nga një karrige e lartë çdo orë. Kjo është arsyeja pse specialistët këshillojnë prindërit të rrinë me fëmijët e tyre gjatë vakteve në karrige, duke mos i lejuar ata të ngrihen në këmbë, dhe gjithashtu t’i mbikëqyrin gjithmonë ata sepse gjithmonë ekziston mundësia që fëmija të rrëzohet.

Luajtja në papastërti

© depositphotos.com

Fëmijët duan të bëhen pis kur dalin duke luajtur jashtë. Ajo që duhet të merret parasysh me kujdes, është vendi ku ata luajnë, sepse gërmimi dhe luajtja në papastërti mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme për fëmijët. Shkaku kryesor është plumbi dhe efektet e rrezikshme për shëndetin tonë.

Edhe pse bojërat e plumbit në shtëpi janë të ndaluara, ka ende vende me lëvozhga të plumbit si hambarë, garazhe dhe banesa të vjetra. Fëmijët mund të jenë të ekspozuar ndaj tij nga toka e zhveshur pasi plumbi gjendet në oborret që ishin afër atyre vendeve. Vetë plumbi është një metal helmues që mund të shkaktojë dëmtim të trurit dhe probleme gjatë gjithë jetës.

Hedhja në trampolinë

© depositphotos.com

Shumë prindër kanë instaluar trampolina, të mëdha dhe të vogla, në oborret e tyre dhe fëmijët e tyre i adhurojnë. Ky aparat kërcimi në dukje qesharak dhe i pafajshëm mund të jetë seriozisht i dëmshëm për fëmijët.

Sipas udhëzimeve të Akademisë Amerikane të Pediatrisë, trampolina nuk duhet të jetë në asnjë shtëpi me fëmijë. Kjo për shkak se dëmtimet e shkaktuara nga hedhja mbi to ndodhin me të vërtetë shpesh dhe përfshijnë kocka të thyera, lëndime në kokë, si tronditje dhe trauma më të ashpra që mund të çojnë në dëmtim të përhershëm të trurit dhe madje edhe vdekje.

Prerja e barit me fëmijën

© depositphotos.com

Të dyja fushat e shtytjes dhe të ngasjes së makinës së barit janë jashtëzakonisht të rrezikshme dhe lehtë mund të dëmtojnë një fëmijë të vogël i cili me siguri do të dëshirojë të afrohet dhe të shohë se si funksionon.

Nga rastet që përfshijnë fëmijë që bien nga prehri i babit dhe lëndohen tek fëmijët që ngecin nën makineri të rënda duke marrë lëndime në sy nga bari i prerë, kjo nuk është diçka që ju dëshironi për fëmijën tuaj.

Sipas HealthyChildren.org, vetëm në Shtetet e Bashkuara “më shumë se 9,000 fëmijë shkojnë në dhomën e urgjencës për lëndime të lidhura me kositëset e barit.” Fëmijët duhet të qëndrojnë brenda shtëpisë si një masë paraprake dhe duhet të jeni të sigurt se as fëmijët e lagjes nuk janë përreth.

Ngjitje në pajisjet e jashtme

© depositphotos.com

Këndet e lojërave janë destinacioni i preferuar i fëmijëve dhe prindërve, megjithatë, mbikëqyrje e vazhdueshme është e nevojshme që fëmijët të kthehen të sigurt në shtëpi.

Sipas Qendrave për Kontrollin për Parandalimin e Sëmundjeve, ka më shumë se 200,000 raste të fëmijëve të lënduar në sheshe lojërash, disa prej të cilave janë fatale dhe përfundojnë në ER çdo vit vetëm në SHBA. Shumica e tyre janë shkaktuar nga ngjitja. Edhe pse duket argëtuese dhe atletike, ngjitja është një nga shkaqet më të zakonshme të rënies dhe dëmtimeve të rënda.

Ngasja e biçikletës pa helmetë

© depositphotos.com

Nuk është për t’u habitur që çiklizmi është një nga aktivitetet e preferuara të fëmijëve pasi u jep atyre një ndjenjë të pavarësisë, lirisë dhe argëtimit – saktësisht ato që dëshirojnë. Sidoqoftë, ngasja me biçikletë mund të jetë e rrezikshme veçanërisht për fëmijët.

Ajo që vlen për të rriturit, natyrisht, vlen edhe për fëmijët. Vendosja e një helmete është rregulli numër një i sigurisë pasi mbron kokën në rast të rënies. Kjo mund të parandalojë dëmtimet e trurit dhe traumën e rëndë.

Është gjithashtu e rëndësishme të mos e lejoni kurrë fëmijën tuaj të hipë pa mbikëqyrje. Çiklizmi mund të jetë një aktivitet i shkëlqyeshëm familjar, prandaj bëhuni një shembull i mirë dhe udhëtoni së bashku me ta bashkë me helmetën tuaj.

Shpresojmë që kjo përzgjedhje e rreziqeve të mundshme do t’ju ndihmojë ju dhe fëmijët tuaj të shijoni një jetë të përditshme më të sigurt.

A jeni një prind tepër mbrojtës? Cila ishte aventura më e rrezikshme që jeni përfshirë në të kur ishit fëmijë? Na tregoni historitë tuaja në komente.