© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Më shumë se kurrë njerëzit po ankohen për dhimbje të forta në shpinë ditë për ditë dhe arsyet janë të thjeshta: orë të gjata pune dhe postura e keqe. Qëndrimi ulur në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë bën më shumë dëme në trupin tonë sesa mund ta imagjinojmë dhe efekti anësor më i zakonshëm nga të gjithë është dhimbja kronike e shpinës.

Për të kuruar dhimbjen, ju mund të merrni disa lehtësues pa dhimbje ose të ushtroheni rregullisht, por ne e kuptojmë se jo të gjithë kanë kohën për t’u ushtruar ose dëshirojnë të marrin ilaçe.

Si një alternative, ne kemi gjetur disa poza të thjeshta, të cilat mund t’i provoni për të luftuar dhimbjen tuaj të shpinës.

Rrotulloni trupin tuaj.

© Depositphotos.com

Kjo pozë, e njohur edhe si kthesë kurrizore, ju ndihmon të relaksoni muskujt e shpinës dhe lejon që tensioni në trupin tuaj të çlirohet.

 • Shtrihuni të qetë në shpinë.
 • Përtheni gjunjët dhe pastaj kthejini të dy në njërën anë, ndërsa përpiqeni të lëvizni pjesën e sipërme të trupit tuaj në anën e kundërt. Nëse jeni fillestar, mund ta mbani gjysmën e sipërme të qetë dhe të drejtë.
 • Sigurohuni që të mos e ngritni belin ose shpinën dhe t’i mbani ato ngjitur me sipërfaqen.
 • Qëndroni në këtë pozicion për 2-3 minuta, pastaj ndryshoni anët.
 • Përsëriteni këtë për disa minuta dhe do të ndjeni ndryshimin. Ju gjithashtu mund të mbani një peshqir nën gjunjë për mbështetje dhe rehati shtesë.

Shtrihuni dhe ngritni pjesën sipërme të trupit.

Me gjasa më e lehta në listën tonë, kjo pozë, e njohur zakonisht si “kobra” ose “sfinka” në botën e yogas, thjesht kërkon që të shtrini të qetë pjesën më të madhe të trupit. Kjo pozë në të vërtetë ju ndihmon të rregulloni posturën tuaj dhe të forconi muskujt e barkut. Plus, ajo siguron mbështetje në shpinë, duke lehtësuar dhimbjen.

 • Shtrihuni rrafshët në stomak me këmbët tuaja të bashkuara.
 • Ngadalë, vendosni bërrylat poshtë shpatullave dhe ngrini fytyrën lart si një sfinkë krenare.
 • Mbani shpatullat tuaja të qeta, por provoni të ngrini shtyllën kurrizore me pjesën e poshtme të trupit që prek ende sipërfaqen.
 • Qëndroni këtë pozicion për një minutë ose 2.
 • Përsëriteni 4-5 herë.
 • Mos harroni, mos u përpiqni ta teproni. Shtrihuni vetëm aq sa mund t’i shërbejë trupit tuaj.

Tërhiqni gjunjët drejt gjoksit.

© Depositphotos.com

Lehtësoni dhimbjet e shpinës duke provuar këtë pozicion vetëm për disa minuta.

 • Shtrihuni në shpinë dhe përkulni gjunjët.
 • Mbani këmbët tuaja të sheshta në tokë.
 • Tërhiqni njërin gju deri në gjoks ndërsa tjetrin mbajeni drejtë.
 • Qëndroni në këtë pozicion për disa sekonda dhe përsëritni 3-4 herë.
 • Ndërroni gjunjët.

Kur e bëni këtë pozë, pesha juaj e trupit do të përqendrohet rreth shpinës, duke i dhënë muskujve të tensionuar një masazh natyral shumë të nevojshëm.

Realizoni “numrin 4” me trupin tuaj.

© Depositphotos.com

E njohur si poza e pëllumbit, ky pozicion ndihmon në shtrirjen e kofshëve dhe vitheve, duke zvogëluar tensionin në shpinë.

 • Shtrihuni sheshtë në shpinë dhe përtheni gjunjët.
 • Kaloni ngadalë këmbën tuaj të djathtë dhe vendoseni mbi gjurin e majtë, duke bërë një “4”.
 • Tani përpiquni të lëvizni këmbën e majtë drejt gjoksit.
 • Qëndroni kështupër disa minuta dhe pastaj ndryshoni anët.
 • Përsëriteni sipas nevojës.

Një studim i kryer në vitin 2017 zbuloi se kur bëhet fjalë për lehtësimin e dhimbjeve të shpinës, pozicioni i pëllumbit është më i efektshmi. Ky pozicion ju ndihmon të rregulloni gjendjen tuaj dhe zhbën dëmin krijuar nga orët e qëndrimit ulur në një pozicion.

Përkuluni përpara dhe prekni këmbët.

© Depositphotos.com

Kjo pozë ndihmon në kurimin e dhimbjes së shpinës duke përdorur ligjet e gravitetit dhe mund të shoqërohet me një jastëk.

 • Uluni të qetë me këmbët tuaja drejt në dysheme.
 • Hapni këmbët.
 • Përkuluni përpara me kokën në prehër dhe përpiquni të prekni këmbët.
 • Qëndroni të qetë dhe pushoni ndërsa merrni frymë thellë.

Duke vepruar kështu do të zgjatni muskujt e shpinës dhe do t’i qetësoni ata.

 

Ekziston edhe një version i relaksuar i kësaj poze që mund të provoni. Mblidhni një peshqir dhe vendoseni poshtë gjunjëve dhe mbani një jastëk në prehër për kontroll dhe mbështetje më të mirë.

Thjesht shtrini shpinën ndërsa përkuleni përpara, kjo mund t’ju ndihmojnë të qetësoni nervat gjithashtu.

Shtrihuni me këmbë dhe duar në dysheme.

© Depositphotos.com

Po, shtrihuni në gjymtyrët tuaja si një bebe që po mëson të ecë. Zakonisht njihet si “poza e fëmijës”, ky pozicion largon presionin nga pjesa e poshtme e shpinës dhe ju ndihmon të relaksoheni.

 • Gjunjëzoni duke i mbajtur gjunjët në një largësi sa gjërësia e belit.
 • Ngadalë lëvizni pjesën e sipërme të trupit, në mënyrë që krahët të ulen në sipërfaqe.
 • Mundohuni të shtrini trupin dhe vendosni ballin poshtë.
 • Mbaji krahët shtrirë përpara dhe qëndroni në këtë pozicion.
 • Përsëriteni siç kërkohet.

E thënë për fillestarët, ky pozicion i lehtë forcon shpinë dhe qetëson muskujt e shpinës.

Çfarë bëni zakonisht për të larguar dhimbjen e shpinës? A ka ndonjë lëvizje sekrete që dëshironi të ndani me ne? Ne do të dëshironim të dëgjonim rreth tyre në koment!