Sipas të dhënave gratë në SH.B.A qajnë rreth 3.5 herë në muaj, ndërsa burrat derdhin lot rreth 1.9 herë në muaj. Sidoqoftë, shoqëria shpesh e sheh të qarën si një shenjë dobësie. Por nëse ndiheni sikur doni të qani, mos i mbani lotët. Ata me të vërtetë kanë më shumë përfitime shëndetësore nga sa mendojmë.

Ky artikull hedh dritë mbi disa nga përfitimet shëndetësore të të qarit.

Stresi

Një studim i vitit 2014 zbuloi se të qarat mund t’i ndihmojnë njerëzit të pushojnë gjatë kohës stresuese. Rezultatet e të qarit nuk janë të menjëhershme, dhe mund të duhen disa minuta para se trupi të fillojë të qetësohet.

Sipas studiuesve, e qara aktivizon sistemin nervor parasimpatik (PNS). Kur aktivizohet, PNS ka një efekt qetësues në tru.

Presioni i gjakut

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Presioni i lartë i gjakut mund të çojë në disa çështje serioze shëndetësore si goditje në zemër, sulm në zemër, dështim të zemrës çmenduri dhe madje edhe dështim të veshkave.

Por lajmi i mirë është se sipas disa studimeve, të qarat jo vetëm që ulin tensionin e gjakut dhe e mbajnë atë nën kontroll, por një seancë e të qarit të fortë mund të rregullojë edhe në pulsin.

Akumulimi i toksinave

© Shutter Island / Paramount Pictures © Revolutionary Road / Paramount Vantage

Lotët që rrjedhin nga sytë tuaj ndërsa qani mund të pastrojnë nga sytë mbetjet, si tymi dhe pluhuri. Gjithashtu, kur qajmë, lotët tanë largojnë toksinat që grumbullohen në trup për shkak të stresit.

Ky largim i toksinave ndihmon në uljen e niveleve të kortizolit në trup, duke rezultuar kështu në një gjendje shpirtërore më të lehtësuar. Prandaj, nuk është për t’u habitur që ne shpesh ndiejmë që pesha largohet pas një seance të mirë të të qarit.

Luhatjet e humorit

© Before I Go to Sleep / 20th Century Fox

Nëse po pyesni veten pse sjellja juaj është bërë agresive dhe vazhdoni të ndjeheni të shqetësuar dhe irrituar kohët e fundit, atëherë duhet të dini se nuk mund të ketë përgjigje përfundimtare. Lëkundjet e humorit mund të ndodhin për arsye të ndryshme. Një arsye e tillë është akumulimi i manganit në trup.

Kur qajmë, ky mangan i tepërt rrjedh nga trupi së bashku me lotët tanë. Kjo zvogëlon përqendrimin e tij në trup, dhe, si rezultat, ju bën të ndjeheni të qetë dhe të përqendruar.

Dhimbja

© Hereditary / PalmStar Media

Kur ndjejmë dhimbje fizike, disa lot shpesh shpërthejnë në mënyrë të pavullnetshme. Kjo është mënyra e trupit për të zvogëluar ndjesinë e dhimbjes.

Hulumtimet kanë zbuluar se përveç të qenit qetësues, lotët emocional çlirojnë oksitocinën dhe endorfinat. Këto kimikate i bëjnë njerëzit të ndjehen mirë dhe gjithashtu mund të lehtësojnë dhimbjet fizike dhe emocionale.

Mos harroni se lotët mund të derdhen si për shkak të dhimbjes ashtu edhe të lumturisë. A qani shpesh? A ndjeheni të lehtësuar më pas?