© mileycyrus / Instagram

Nuk ka rëndësi nëse udhëtoni me asgjë tjetër përveç një çante shpine apo bëni një rezervim në një hotel luksoz: të gjitha përvojat e udhëtimit ndikojnë pozitivisht në shëndetin tuaj dhe ju japin një përforcim të rëndësishëm endorfinës.

Për disa njerëz, gëzimi që sjell udhëtimi në të vërtetë mund të tejkalojë ngjarje të tjera të rëndësishme në jetën e tyre, si martesa apo të paturit fëmijë. Dhe një hulumtim konfirmoi se njerëzit i vlerësojnë udhëtimet deri në atë masë saqë madje kryesojnë listën e gjërave që u sjellin atyre më shumë lumturinë në jetë!

Ne përmblodhëm rezultatet e këtij studimi dhe do të donim t’i diskutonim me ju.

Udhëtimi ju jep menjëherë një nxitje të lumturisë.

© Westend61 / Getty Images

Për të marrë rezultatet e duhura, u intervistuan 17,000 njerëz që vinin nga 17 vende në mënyrë që ata të mund të krijonin pikëpamje më të larmishme ndaj udhëtimeve. Të anketuarit konfirmuan që shumë pak gjëra mund të zëvendësojnë pushimet kur bëhet fjalë për lumturinë. Për shembull, 77% e njerëzve thanë që ata rezervojnë pushime kur duhet të nxisin menjëherë humorin e tyre.

Udhëtimi mund të sjellë më shumë lumturi sesa disa ngjarje të tjera të rëndësishme të jetës.

© 0000001/Reporter/East News

Pjesa më intriguese e këtij studimi është se njerëzit pretenduan se ata e vlerësojnë udhëtimin më shumë ngjarjet më të rëndësishme dhe më të lumtura në jetën e tyre. 49% e të anketuarve thanë që ndjenin një nivel më të madh lumturie kur planifikonin dhe shkonin me pushime sesa në ditën e dasmës së tyre!

© Kirill Sharkovski / unsplash

Pothuajse gjysma e personave të intervistuar thanë që të shkonin në një takim me partnerin e tyre nuk i nxiste ata emocionalisht aq sa bënte udhëtimi. 45% pohuan se të fejuarit nuk u dhanë atyre një nxitje aq emocionale siç bëri udhëtimi. Edhe të paturit një fëmijë nuk i përmbush 29% të të anketuarve me një nxitje të mjaftueshme të endorfinës!

Blerja e gjërave nuk mund t’ju ofrojë kaq shumë gëzim.

Rezultoi gjithashtu se njerëzit e vlerësojnë krijimin e përvojave të reja më shumë sesa të posedimin e shumë gjërave materiale. 70% e të anketuarve thanë që duke shkuar me pushime u jepte atyre kënaqësi që zgjasin më shumë sesa lumturia që ata marrin nga blerja e gjërave.

© sonjachnuj/easyfotostock/Eastnews

Duket sikur njerëzit janë të gatshëm të sakrifikojnë rehatinë e tyre për hir të përvojave të reja të udhëtimit. Për shembull, 56% e të anketuarve më mirë do të shkonin me pushime sesa të blinin rroba ose pajisje të reja dhe 48% e tyre janë të gatshëm të shtyjnë përmirësimet e shtëpisë për të vizituar vendet e reja.

Edhe planifikimi i pushimeve përmirëson mirëqenien tonë emocionale.

© Instagram/Sipa USA/East News

Çuditërisht, për 72% të të anketuarve, mjafton të filloni të planifikoni një pushim për tu ndier më të lumtur. Për shembull, 80% ndjehen më të ngazëllyer kur thjesht shikojnë vetëm një hartë dhe zgjedhin vendet që dëshirojnë të vizitojnë.

© Jonas Verstuyft / unsplash

6 nga 10 të anketuarit ndiejnë një nxitje emocionale kur lexojnë komentet e njerëzve për hotelin dhe imagjinojnë udhëtimet e tyre në të ardhmen. Sidoqoftë, asgjë nuk mund të zëvendësojë blerjet: më shumë se gjysma e të anketuarve pretenduan se blerja e rrobave për pushime ishte një nga nxitësit më të mëdhenj të humorit!

A mund ta gjeni veten në rezultatet e studimit? A keni pasur ndonjëherë një përvojë udhëtimi që ju ka ndryshuar jetën? Ndani tregimet tuaja me ne në koment.