Ne jemi mësuar të ruajmë gjithçka në frigoriferët tanë: fruta, perime, ëmbëlsirat, bukë. Disa njerëz mbajnë gjithashtu salca, marinada dhe kanaçe në frigoriferët e tyre. Por shpesh, ndërsa ruajtja e ushqimeve të tilla mund të zgjasë jetëgjatësinë e tyre, në të vërtetë mund të jetë e dëmshme për produktet.

Ne kemi zbuluar sesi duhet të ruhen ushqime të ndryshme dhe kemi përgatitur një listë të vogël për ju.

Gjërat që duhet të ruhen në dollap dhe fshihen nga rrezet e diellit:

 • Buka mbahet më së miri në një kuti bukë të mbyllur fort me pak kripë që do ta mbrojë atë nga myku. Nëse lini një bukë në çantën e supermarketit, ajo do të qëndrojë e butë, por ka një shans të madh që ajo të mbulohet në myk brenda dy ditësh.

Qeset plastike nuk e lënë bukën të “marrë frymë” dhe ato krijojnë një lagështi të lartë që kërpudhat vërtet e duan. Sidoqoftë, mbajtja e bukës në frigorifer nuk është gjithashtu ideja më e mirë sepse, në temperatura më të ulëta, uji avullon më shpejt dhe kështu buka do të prishet më shpejt.

Meqë ra fjala, nëse keni nevojë të kurseni bukë për një kohë të gjatë, mund ta vendosni në akull. Do të qëndrojë freskët për 4-6 muaj.

 • Çokollata është e lehtë për tu ruajtur. Mbahet më së miri në një vend të ftohtë dhe të errët. Dhe nuk duhet ta vendosni në frigorifer. Dallimi i temperaturës do të çojë në shfaqjen e një sasie të vogël uji të kondensuar në sipërfaqe që shndërrohet në një pllakë të bardhë. Kjo nuk ndikon vërtet në shije, por e bën që çokollata të duket shumë jotërheqëse.
 • Besohet se mjalti nuk ka një jetëgjatësi të caktuar. Pothuajse mund të ruhet përgjithmonë. Gjëja më e rëndësishme është ruajtja e saktë e tij. Ju duhet ta mbani mjaltin në një vend të ftohtë, të errët, por jo në frigorifer. Në frigorifer, mund të kristalizohet dhe të humbasë disa nga aftësitë e saj të mira.
 • Vaji i ullirit duhet të ruhet në temperaturën e dhomës, larg nga rrezet direkte të diellit. Por mos e vendosni brenda frigoriferit: temperaturat e ulëta çojnë në formimin e copave të bardha në vaj – ky është ujë i kondensuar.
 • Në mënyrë që qepët dhe hudhrat të mbahen të freskëta për një kohë të gjatë, ato vendosen më së miri në një vend të thatë të ftohtë, për shembull, në një kuti të vogël në dollap. Nëse keni shumë qepë, mund t’i lidhni me njëra-tjetrën dhe t’i mbani të varura. Në frigorifer, qepët dhe hudhrat do të prishen më shpejt, kryesisht sepse ato do të mbulohen me myk.

Gjërat që mund të mbahen në një raft kuzhine ose në tryezë:

 • Portokallet dhe agrumet e tjera mund të ruhen menjëherë në tryezën e kuzhinës. Ata nuk do të prishen së shpejti. Mos e përdorni frigoriferin për këtë – temperaturat e ulëta do ta bëjnë frutin më pak të shijshëm dhe më pak të dobishëm për shëndetin tuaj.
 • Ruajtja e avokados është një detyrë e vështirë. Nëse fruti është pjekur, mund ta mbani në frigorifer pasi temperaturat e ulëta do ta shpëtojnë atë të mos prishet. Por nëse frutat nuk janë pjekur plotësisht, nuk duhet t’i mbani në frigorifer sepse i ftohti do të ngadalësojë procesin e pjekjes.
 • Kastravecat mund të ruhen në frigorifer, por vetëm për disa ditë. Temperatura e ulët do të bëjë që ato të kalben shumë shpejt. Në mënyrë që t’i mbani të freskëta perimet për sa më shumë kohë të jetë e mundur, duhet t’i mbani jashtë frigoriferit.
 • Patëllxhani thjesht nuk mund t’i rezistojë temperaturave të ulëta. Në frigorifer, këto perime do të bëhen të buta dhe do të humbasin të gjitha cilësitë e tyre të mira shumë shpejt. Ato mbahen më mirë në temperaturën e dhomës, larg nga rrezet direkte të diellit.
 • Edhe nëse me të vërtetë dëshironi të vendosni domate në frigorifer, mos e bëni – kjo do t’i bëjë ata të humbin aromën e tyre natyrore dhe t’i bëjnë ato pa shije. Ajri i ftohtë ngadalëson procesin natyral të pjekjes së domateve dhe shkatërron membranat e hollë brenda tyre. Kjo është ajo që i bën domatet me më me pak lëng. Ato duhet të ruhen në temperaturën e dhomës në një shportë ose kuti të ventiluar mirë.

Gjërat që ruhen më mirë në frigorifer:

Amvisat shtëpiake shpesh debatojnë për vendin më të mirë për të ruajtur vezët. Disa thonë se ato mund të qëndrojnë të freskëta vetëm në frigorifer dhe të tjera thonë se ato duhet të ruhen në temperaturën e dhomës. Por të dy grupet pajtohen: ato nuk duhet të mbahen në derën e frigoriferit sepse ndryshimi i temperaturës në të vërtetë zvogëlon kohëzgjatjen e ruajtjes së vezëve. Dhe ekspertët nuk rekomandojnë të hiqni vezët nga kontejnerët me të cilët janë shitur, në mënyrë që t’i mbani të freskëta për një kohë më të gjatë.

 • Mielli është në dukje i lehtë për tu ruajtur por, në fakt, nuk është. Lagështia e madhe dhe temperaturat e larta mund të çojnë në shfaqjen e defekteve dhe mykut në miell dhe vetë produkti do të bëhet i pamundur për t’u ngrënë. Mundësia më e mirë është një kavanoz i mbyllur që mbahet në frigorifer ose në dollap. Temperatura duhet të jetë midis 10 ° Cdhe 18 ° C.

Përkundër faktit se shumë prej nesh i ruajnë frutat e thata në temperaturën e dhomës, kjo nuk është alternativa më e mirë. Disa prej tyre (për shembull, bajamet dhe arrat) mund të ruhen vetëm për 1-2 javë në temperatura të ngrohta dhe pas kësaj do të prishen. Është më mirë të mbroni arrat nga rrezet e diellit, lagështia dhe temperaturat e larta. Ata duhet të mbahen në frigorifer. Në këtë mënyrë, ato mund të ruhen deri në 9 muaj.

 • Selinoja, ndryshe nga majdanozi, duhet të ruhet në frigorifer. Por mos e mbështillni në qese plastike – do ta bëjë që të kalbet. Sidoqoftë, mund të përdorni letër alumini.

Cilat sekrete të ruajtjes së ushqimit dini? Ndani ato me lexuesit e tjerë!