©depositphotos

Rreth 63% deri 72% të njerëzve nuk mbajnë këpucë të përshtatshme për këmbët e tyre, sipas një studimi të vitit 2018. Ekzistojnë prova që tregojnë se është më mirë t’i hedhësh ato këpucë dhe të ecësh zbathur, në të njëjtën mënyrë siç kanë bërë paraardhësit tanë shumë kohë përpara se të krijoheshin këpucët. Kështu që duket sikur është më mirë të kaloni kohë në natyrë sesa të blini një palë këpucë.

Ne po hedhim një hap në botën e ecjes zbathur për të kuptuar avantazhet e heqjes së këpucëve dhe ndjenjën e tokës direkt nën këmbët tuaja.

Redukton kallot

© shutterstock.com

Për të shmangur kallot, këshillohet që të ecni zbathur, në mënyrë që të forconi muskujt e këmbëve dhe të lejoni që këmbët dhe gishtërinjtë të jenë në pozicionin e tyre natyror.

U lejon muskujve forcë të mirë dhe stabilitet 

© depositphotos.com © depositphotos.com

Shumë këpucë kanë mbështetje të tepërt që ju bën të ndiheni më të qetë kur ecni. Sidoqoftë, kjo mbështetje mund t’ju ndalojë të përdorni grupe të caktuara të muskujve që në të vërtetë mund të forcojnë trupin tuaj, sipas Dr. Bruce Pinker, një kirurg për këmbët.

Rrit ndërgjegjësimin e trupit tuaj për rrethinën tuaj

© depositphotos.com © depositphotos.com

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për foshnjat dhe fëmijët e vegjël të cilët sapo janë duke mësuar se si funksionojnë trupat e tyre. Duke i lejuar ata të ecin pa këpucë, ka më shumë të ngjarë të marrin informacion më të mirë shqisor nga këmbët në trurin e tyre. Të rriturit mund të përfitojnë nga kjo gjithashtu.

Përmirëson gjumin

© depositphotos.com © depositphotos.com

Të ecësh zbathur jashtë është pjesë e asaj që quhet “tokëzim”. Kjo ndodh kur të keni kontakt me elektronet sipërfaqësore të Tokës. Tokëzimi u tregua se përmirëson gjumin për njerëzit që kanë probleme për të rënë në gjumë, sipas një studimi të veçantë.

Redukton stresin

© depositphotos.com © depositphotos.com

I njëjti studim vërtetoi gjithashtu se tokëzimi mund të zvogëlojë stresin. Të gjithë pjesëmarrësit në studim raportuan që nivelet e tyre të stresit ose ishin ulur shumë ose u zhdukën plotësisht.

Nxit nivelet e energjisë

Kontakti me natyrën mund të jetë relaksues dhe kështu rimbush energjinë tuaj. Të kalosh ca kohë në natyrë, mund të të japë energjinë e nevojshme për t’u rikthyer në shoqërinë moderne.

Lejon për kontroll më të mirë të pozicionit të këmbës suaj

© depositphotos.com © depositphotos.com

Duke ecur zbathur më shumë rivendos modelin tuaj ‘natyral’ të ecjes, sipas Dr. Jonathan Kaplan, specialist i këmbëve dhe kyçit të këmbës dhe kirurg ortopedik me Institutin Ortodoks Hoag. Pozicionimi i këmbës suaj pasi godet tokën do të jetë më i mirë sesa kur vishni këpucë.

Përmirëson ekuilibrin

© depositphotos.com © depositphotos.com

Të ecësh zbathur është më mirë sesa të veshësh këpucë thella të mbështjella kur bëhet fjalë për ekuilibrin. Këmbët e njerëzve bëhen më pak të ndjeshëm ndërsa plaken. Nëse ata gjithashtu kanë humbur kontaktin me tokën, ata mund të bëhen më të prirur për t’u lodhur, thotë biologu evolucionar Daniel E. Lieberman.

Mban gjunjët, ijet dhe bërthamën e trupit në shtrirjen e duhur

© depositphotos.com

Gjunjët, vithet dhe bërthama juaj do të rreshtohen më mirë pa këpucë, sepse thembrat e mbështjellura të atleteve, për shembull, shtyjnë legenin tuaj dhe ndryshojnë posturën tuaj natyrale. Në fakt, pa marrë parasysh se cilat këpucë vishni, ato do t’i japin formë gjunjëve, vitheve dhe bërthamës pak më ndryshe sesa gjendja natyrale.

Redukton dhimbjen dhe inflamacionin

© depositphotos.com

Një studim mbi efektet e tokëzimit tregoi se mund të zvogëlojë dhimbjen dhe inflamacionin. Duket se kontakti me sipërfaqen e Tokës shërben si një “bateri” efektive për ju.

Forcon sistemin imunitar

© depositphotos.com © depositphotos.com

Një nga studimet e shumta mbi tokëzimin ka treguar se ai ka një ndikim të madh në sistemin tuaj imunitar. Njerëzit që rrinin zbathur ndërsa ushtroheshin gjatë hulumtimit pësuan më pak dhimbje dhe kishin një kohë më të shkurtër shërimi sesa ata që ushtroheshin normalisht.

Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

© depositphotos.com © depositphotos.com

Tokëzimi rrit ngarkesën sipërfaqësore të qelizave të kuqe të gjakut, gjë që zvogëlon grumbullimin në qeliza. Kur trashësia e gjakut zvogëlohet, si rezultat, rreziku i sëmundjes së zemrës gjithashtu zvogëlohet ndjeshëm.

Përmirëson mënyrat sesi trupi punon për të jetuar

© depositphotos.com

Në studime ka prova që tokëzimi përmirëson sistemin nervor, rrjedhjen e gjakut dhe mënyrën e funksionimit të sistemeve, qelizave dhe indeve të organeve tuaja.

A keni ecur ndonjëherë jashtë pa këpucë? Duke ditur këto përfitime tani, do të provonit të ecni zbathur?