©getty images

A jeni dikush që hani thonjtë tuaj gjatë gjithë ditës? Nëse po, sigurisht që keni shumë shoqëri. Vlerësohet se rreth një e treta e të rriturve vazhdojnë të kafshojnë thonjtë e tyre.

A e keni menduar ndonjëherë psikologjinë që fshihet pas kafshimit të thonjve? Shumica e njerëzve e shohin aktin si një shenjë nervozizmi dhe ankthi.

Në sipërfaqe, kjo pikëpamje ka kuptim … por mund të mos tregojë tërë historinë. Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Psikiatrisë Eksperimentale, kafshimi i thonjve mund të jetë një shenjë e… perfeksionizmit.

Në këtë artikull, ne do të diskutojmë shkurtimisht studimin dhe implikimet për kafshuesit e thonjve. Ne gjithashtu do të flasim për kafshimin e thonjve nga një këndvështrim shëndetësor.

Studimi dhe perfeksionizmi

Autori kryesor i studimit, Dr. Kieron O’Connor, deklaroi se individët me këto sjellje të përsëritura mund të jenë perfeksionistë, domethënë ata nuk janë në gjendje të pushojnë dhe të kryejnë detyra me një ritëm normal. Prandaj, ata janë të prirur të zhgënjehen, nuk kanë durim dhe kanë pakënaqësi kur nuk i arrijnë qëllimet e tyre.

Me fjalë të tjera, kafshimi i thonjve mund të ketë më pak një lidhje me nervat dhe ankthin sesa me zhgënjimin. Ky vëzhgim, së bashku me demonstrimin e studimit, tregon lidhjen e kafshimit të thonjve dhe tipareve të tjera perfeksioniste – padurimi, mërzitja dhe pakënaqësia – sigurojnë dëshmi të mëtejshme për idenë se perfeksionizmi mund të shkaktojë veprimin e kafshimit të thonjve.

Kafshimi i thonjëve dhe shëndeti

Ndërsa studimi e bën të qartë, kafshimi i thonjve konsiderohet një sjellje e përsëritur e përqendruar në trup – një klasifikim i ripohuar nga shumica e komunitetit mjekësor. Çdo sjellje e lidhur me BFRD është e dëmshme për shëndetin, dhe kafshimi i thonjve nuk bën përjashtim.

Sipas WebMD, “Ngrënia e thonjve ka pasoja fizike dhe emocionale.” Ndër problemet fizike të lidhura me kafshimin e thonjve:

  • Dhimbje dhe skuqje e thonjve dhe kutikulave
  • Gjakderdhje dhe infeksion i mundshëm i thonjve përreth lëkurës
  • Rritje e ndjeshmërisë ndaj baktereve, infeksioneve dhe viruseve (përmes kalimit nga kontakti gishtit me gojën)
  • Dobësimi i smaltit të dhëmbëve
  • Dhëmbët e prishur
  • Jepni një përshtypje të dobët (me thonj të kafshuar para të tjerëve)

Psikologjikisht, WebMD shoqëron kafshimin e thonjve me ankthin dhe stresin; megjithëse potencialisht mund të tregojë një problem psikologjik më serioz siç është Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv (OCD). Në mënyrë të ngjashme, perfeksionizmi konsiderohet një faktor rreziku për OCD.

Kafshimi i thonjëve është një ves i zakonshëm, por aspak i shëndetshëm – një zakon i ushqyer nga emocione kundërproduktive dhe (probleme të mundshme psikologjike).

Megjithëse duke u “diagnostikuar” si një perfeksionist mund të krijojë ndjeshëm ndjenjën e krenarisë, është një gjendje mendore tejet e pashëndetshme. Studimet kanë lidhur tiparin e personalitetit të perfeksionizmit me çështje morale psikologjike: çrregullime të personalitetit, çrregullime të të ngrënit, ankth shoqëror, fobi sociale, çrregullim dismorfik të trupit, vetë-dëmtim, abuzim me substanca dhe depresion klinik.

Perfeksionistët gjithashtu mund të zhvillojnë çrregullime kronike të stresit dhe janë në një rrezik të shtuar të zhvillimit të problemeve të zemrës.

Marrëdhënia midis kafshimit të thonjve dhe perfeksionizmit është ajo që kërkon hetim të mëtejshëm, dhe me të drejtë. Studimi përbëhej nga një model relativisht i vogël i individëve, megjithëse korrelacioni i raportuar midis tipareve perfeksioniste dhe kafshimit të thonjve është i vërtetë.