Duket se gjithmonë kemi hapësirë për ëmbëlsirë edhe kur jemi të ngopur dhe sipas hulumtimeve, ka një shpjegim. Nuk duhet vetëm të përshtateni me grupin me të cilin po darkoni. Në këtë artikull, mund të gjeni një përgjigje për këtë dhe mbase më në fund të ndaloni së torturuari veten për këtë “mëkat”.

Edhe ne na pëlqen të hamë ëmbëlsira, edhe kur jemi të ngopur, prandaj vendosëm të zbulojmë pse ndodh kjo.

Kjo nuk është diçka e rrallë. Sipas profesorit Russell Keast ekziston një arsye që mund të shpjegohet duke përdorur shkencën.

Studiuesi shprehu se kjo ngopje është specifike. Normalisht ne e përjetojmë atë kur hamë të njëjtin ushqim derisa stomaku të mos pranojë më, dhe sensorët tanë na thonë se duam diçka ndryshe.

Ndoshta keni pasur atë ndjesinë kur pasi të keni ngrënë ushqim të kripur, thjesht doni të hani diçka të ëmbël. Pra, janë sensorët tanë që na flasin.

© Beyoncé / facebook

Të qenit i mërzitur shpesh është shkas për të ndryshuar diçka dhe është i njëjti mekanizëm me ushqimin. Ju jeni mërzitur me pulën dhe kur shihni një tortë të shijshme, thjesht nuk mund të rezistoni.

© shutterstock.com

Për ta vërtetuar këtë, ekipi i studiuesit bëri një eksperiment interesant. Kishte 2 grupe. Ata u siguruan të dyve 300 ml milkshake me luleshtrydhe. Grupi i parë duhej ta përfundonte pijen e tij në 2 minuta. Pas kësaj, shkencëtarët u dhanë atyre më shumë milkshake me luleshtrydhe dhe u kërkuan atyre të pinin sa më shumë që të ishte e mundur.

Grupi i dytë mori një milkshake me shije të tjetër. Ishte çokollatë në vend të luleshtrydheve.

© face to face/FaceToFace/REPORTER / East News

Shija e re u konsumua më shumë sesa ajo që u përsërit. Rezultatet vërtetuan se kemi nevojë për shije të ndryshme, edhe kur jemi plot.

Pra, në thelb ka sinjale të ngopjes që mund të fiken nga pritja e një ushqimi të ri dhe jo “të mërzitshëm”.

© shutterstock.com

Gjithashtu u vu re se nëse provoni një larmi shijesh të ndryshme gjatë ngrënies, mund t’i shpëtoni këtij sindromi të një “stomaku ëmbëlsirë”.

Përndryshe, nëse tashmë jeni super të ngopur, trupi juaj dërgon sinjale në trurin tuaj për të ndaluar së ngrëni.