©shutterstock

Pavarësisht nëse jeni të dobët ose me forma të plota, duhet t’i kushtoni vëmendje vendit ku ruani yndyrën në trupin tuaj. Kjo është për shkak se do t’ju japë shenja të rëndësishme shëndetësore, të cilat kanë nevojë për vëmendjen tuaj, në mënyrë që ju të jetoni një jetë të shëndetshme me një pamje me forma tërheqëse.

Ne do t’ju ndihmojmë të zbuloni nëse pjesët tuaja të trupit mbajnë një peshë shtesë dhe do të zbulojmë mënyrat për t’i zvogëluar ato zona.

Si të vëreni “shtesat” rreth trupit tuaj

© shutterstock.com
  • Gjoksi dhe krahët: Qelizat tuaja të bardha të yndyrës mund të ruhen rreth gjinjve dhe krahëve për shkak të arsyeve gjenetike dhe të digjen vetëm përmes humbjes së plotë të peshës trupore. Kjo është arsyeja pse duhet të jeni të vetëdijshëm së pari për indeksin e masës trupore. BMI mund të llogaritet duke pjesëtuar peshën tuaj me katrorin e lartësisë suaj. Një BMI prej 30.0 konsiderohet si një thirrje për humbje peshe.
  • Barku: Për femrat, madhësia e belit më shumë se 35 inç ose 88.9 centimetra konsiderohet e trashë dhe për meshkujt, një madhësi e belit prej 40 inç ose 101.6 centimetra konsiderohet një shënues i rëndësishëm i yndyrës shtesë rreth barkut.
  • Ijet dhe kofshët: Për të kuptuar nëse keni peshë shtesë përreth kësaj zone, duhet të kontrolloni raportin tuaj të belit dhe kofshëve (WHR) i cili mund të llogaritet nga madhësia e belit tuaj e pjesëtuar me madhësinë e kofshëve tuaj. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, WHR ideale duhet të jetë 0.9 inç ose më pak për burrat dhe 0.85 inç ose më pak për gratë.

Abdomeni

© shutterstock.com

Një studim i kohëve të fundit tregon se një bel i trashë është një shenjë e një sulmi të mundshëm në zemër ose diabeti po vjen. Yndyra përreth zonës së belit quhet yndyrë viscerale e cila në të vërtetë ruhet rreth organeve tuaja të brendshme jetësore.

Kjo është ajo që e bën atë të rrezikshëm. Klinika Mayo sugjeron që trupat në formë mollë dhe dardhe janë më të prirura të kenë probleme me zemrën për shkak të yndyrës viscerale.

© shutterstock.com © shutterstock.com
  • Një formë dardhe ka një bel dhe supet më të ngushtë sesa vithet. Nëse keni një trup në formë dardhe, nuk do të thotë se jeni në rrezik. Sidoqoftë, gratë me trup në formë dardhe kanë një tendencë për të fituar peshë dhe të bëhen në formë mollë, veçanërisht pas menopauzës.
  • Një formë e mollës ka një bel më të madh se supet dhe vithet. Ky është ai që duhet shmangur.
© shutterstock.com

Pasi të filloni të ushtroheni me një dietë të pasur me fibra, zona e belit do të jetë një nga pjesët e para të trupit që do të tregojë rezultate të mira. Sidoqoftë, edhe nëse bëni shumë ushtrime barku, nuk do të shihni ndonjë përkufizim pa ndonjë humbje të përgjithshme në peshë.

Përqendrohuni në ushtrimet kardiovaskulare si vrapimi dhe çiklizmi para se të përgatiteni për muskujt tuaj të barkut. Gjithashtu, mos harroni se stresi dhe modelet e parregullta të gjumit mund të shtojnë yndyrën shtesë rreth belit tuaj.

Gjoksi dhe krahët

© shutterstock.com

Megjithëse zakonisht sugjerohet humbje e përgjithshme e peshës, mund të përfitoni nga ulja e yndyrës në vende ku digjni yndyrën, në zona specifike dhe të tonifikoni muskujt nën të. Gjithashtu, ju mund të dëshironi të kontrolloni nivelin tuaj të insulinës nëse vuani nga mbipesha.

© shutterstock.com

Pirja e tepërt e ujit dhe ngrënia e ushqimit me fibra së bashku me ushtrimet e peshës trupore, si shtytjet, dërrasat dhe ushtrimet për tricepsin mund të ndihmojnë ndërsa përpiqeni të holloni gjoksin dhe krahët. Bëni më shumë kardio për të tonifikuar muskujt tuaj për një figurë të ekuilibruar.

Ijet dhe kofshët

© shutterstock.com

Yndyra përreth vitheve dhe kofshëve konsiderohet yndyrë nënlëkurore. Kjo do të thotë që këto acide nuk futen në qarkullimin e gjakut dhe dëmtojnë organet e brendshme duke u grumbulluar drejt nën lëkurë, duke e bërë atë relativisht më të sigurt se yndyra e belit. Një studim i kryer nga Universiteti i Oksfordit tregon se të pasmet e mëdha mund të ndihmonjë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit sepse dhjami i ruajtur në kofshë, në fund dhe në vithe ka acide yndyrore nga ushqimi që hamë.

© shutterstock.com

Ulja e yndyrës rreth ijet është e mundur përmes humbjes së peshës në trup të plotë. Zëvendësoni ushqimet e përpunuara dhe sheqerin me ushqimet e freskëta, sezonale dhe sheqerin natyral. Pasi trupi juaj të mësohet me dietën e re, do të filloni të digjni yndyrën e ruajtur për të bërë energji. Kjo është koha më e mirë për të filluar ushtrimet! Ju mund të përfitoni nga trajnime me interval me intensitet të lartë, e cila mund t’ju japë rezultate efikase. Për këtë lloj stërvitje, ju do të bëni periudha të shkurtra ushtrimesh intensive dhe pushim për një periudhë specifike kohore.

Bonus: Njihuni me llojin “e mirë” të yndyrës!

Ekziston një lloj tjetër i qelizës dhjamore e njohur si “qeliza e dhjamit kaf.” Shkenca ende po zbulon misteret e saj, por është e sigurt t’i referohemi asaj si e dobishme. Kryesisht e ruajtur në depozita të vogla si qafa, shpatullat dhe zonat me karbon, është e pasur me hekur, i cili i jep ngjyrën e tij.

Kur një qelizë dhjami kafe digjet, ajo prodhon nxehtësi, por pa prodhuar “dridhje”. Kjo do të thotë se kjo është lloj i yndyrës që nuk dëshironi të digjni. Sidoqoftë, ju mund të dëshironi ta ktheni yndyrën tuaj të bardhë në qeliza kafe për të humbur peshë dhe për të arritur një trup më të shëndetshëm.