Qëndrimi i dobët mund të ndikojë në shëndetin tuaj në shumë mënyra të ndryshme – nga dhimbja e kokës dhe dhimbja në qafë, deri te problemet me frymëmarrjen gjatë gjithë rrugës deri tek ndryshimet në gjendjen shpirtërore dhe vetëvlerësimi i ulët. Për të shmangur të gjitha këto çështje dhe për të rikthyer bukurinë tuaj, mund të provoni të performoni pozat e mëposhtme për disa minuta çdo ditë.

Ne jemi të etur për t’ju ndihmuar të përmirësoni gjendjen tuaj, kështu që ne kemi përgatitur për ju një udhëzues hap pas hapi se si t’i bëni këto ushtrime dhe cilat përfitime të tjera mund të sjellin për ju.

Hapi 1

Qëndroni në dysheme me këmbët tuaja së bashku, krahët tuaj të mbështetur në anët tuaja dhe shikimin tuaj të fiksuar në një pikë përpara jush. Pastaj shtrini krahët përpara, në lartësinë e shpatullave. Përkulni bërrylat pak dhe kaloni krahun e majtë mbi atë të djathtë, në mënyrë që krahët tuaj tani të jenë paralel me dyshemenë.

Hapi 2

Ngadalë sillni duart tuaja drejt njëra-tjetrës para jush dhe ndërthurni ato, duke shtypur pëllëmbët tuaja së bashku. Ngrini pak bërrylat dhe shtrini gishtat drejt tavanit. Sigurohuni që shpina juaj të jetë e drejtë dhe kurora e kokës tuaj të tregohet lart.

Hapi 3

Mbani krahët e ndërthurur para jush, përkulni paksa gjunjët. Pastaj ngrini këmbën e djathtë lart dhe sigurohuni që këmba juaj e majtë të vendoset fort në dysheme.

Hapi 4

Kryqëzoni kofshën e djathtë mbi kofshën tuaj të majtë sa të keni mundësi dhe kapni këmbën e djathtë pas pulpës së majtë. Gishtat e këmbës në këmbën e djathtë duhet të drejtohen për poshtë. Frymëmarrja pa probleme, përpiquni të zgjasni shpinën sa më shumë që të keni mundësi.

Vazhdoni të balanconi këtë pozë për 30-60 sekonda, pastaj ngadalë lëshoni këmbët dhe krahët dhe përsëritni ushtrimin në anën e kundërt.

Këshilla për fillestarët

© fizkes / Getty Images
  • Nëse ekuilibri në këtë pozicion është i vështirë për ju, përpiquni të përdorni një mur për të mbështetur shpinën.
  • Nëse ende nuk mund të mbështillni krahët derisa pëllëmbët të prekin njëra-tjetrën, thjesht shtypni pjesën e pasme të duarve tuaja së bashku.
  • Nëse nuk mund të lidhni këmbën e ngritur rreth pulpës, thjesht fundosni ijet tuaja pak më poshtë dhe pushoni gishtin e madh të këmbës tuaj të vendosur në dysheme.

Pse është mirë për trupin tuaj

Përveç rregullimit të qëndrimit tuaj të dobët, poza e shqiponjës gjithashtu mund t’ju sjellë përfitimet e mëposhtme:

  • Përmirësimi i ekuilibrit dhe koordinimit
  • Zhvillimi i një përqendrimi më të mirë
  • Forcimi i kofshëve, kyçeve të këmbëve dhe pulpave
  • Shtrirje e ijeve, kofshëve, shpatullave dhe pjesës së prapme të shpinës
  • Trup më fleksibël
  • Stimulim i sistemit imunitar

Paralajmërim: Shmangni praktikimin e kësaj poze nëse keni pasur një dëmtim të fundit në gju, kyçin e këmbës, shpatull ose bërryl. Nëse keni ndonjë gjendje që ndikon në ekuilibër si presioni i ulët i gjakut ose probleme të veshit të brendshëm, krealizojeni pozën kundër një muri. Gjithashtu nuk rekomandohet ta bëni këtë ushtrim në fazat e vona të shtatzanisë.