Për shkak të sëmundjes së zemrës ju mund të jeni shumë të kufizuar në jetën tuaj – veçanërisht në sport – sepse disa lloje ushtrimesh mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që të uleni dhe të mos beni asgjë. Në fakt, një plan i duhur stërvitje mund të ndihmojë zemrën tuaj dhe të përmirësojë funksionimin e saj.

Ne kemi gjetur disa lloje ushtrimesh që duhet të hiqen nga rutina juaj nëse keni ndonjë sëmundje të zemrës. Për më tepër, ne kemi gjetur disa këshilla shtesë se çfarë mund të ndihmojnë për të përmirësuar shëndetin e zemrës tuaj dhe për t’ju mbajtur në formë.

Sigurohuni t’i ruani ato në mënyrë që të mos i harroni!

Ushtrime që nuk duhet të bëni

Ushtrimet izometrike përfshijnë shtrëngimin e muskujve kundër muskujve të tjerë ose një objekti të qëndrueshëm. Ato përfshijnë:

  • Ulje-ngritjet
  • Dërrasën
  • Urën

Trainimi i forcës rrit masën e muskujve të dobët. Kjo mund të rrisë presionin e gjakut dhe të kufizojë oksigjenin në gjak. Ushtrime të tilla përfshijnë:

  • Shiritat e rezistencës
  • Ngritje peshe

Paralajmërim: Ata që vuajnë nga dështimi i pakontrolluar i zemrës, problemet e pakontrolluara të ritmit dhe stenoza e rëndë e aortës duhet të jenë të kujdesshëm me aktivitetet fizike që kryejnë.

Në vend të tyre bëni këto

© depositphotos.com © depositphotos.com

Shtrirja fleksible: Shtrirja nuk ndikon drejtpërdrejt në shëndetin e zemrës. Përkundrazi, ju jep ekuilibër më të mirë, një aftësi më të mirë për të lëvizur dhe përmirëson muskujt dhe shëndetin e kyçeve. Ushtrimet e fleksibilitetit përfshijnë shtrirje, yoga dhe tai chi.

Ushtrime aerobike: Këto mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe mënyrën se si trupi juaj përdor oksigjenin. Pika kryesore këtu është t’i bëjmë ato në moderim. Këto ushtrime mund të përfshijnë ecje me ritëm të shpejtë, gjimnastikën me ndikim të ulët, vrapin e lehtë ose biçikletën.

Disa këshilla shtesë

© depositphotos.com © depositphotos.com
  • Jini gjithnjë të hidratuar! Pini ujë edhe nëse nuk ndiheni të etur, veçanërisht gjatë ditëve të nxehta.
  • Jepini trupit tuaj pushim. Mos e teproni me aktivitete dhe jepni vetes pak kohë për t’u rikuperuar midis aktiviteteve fizike.
  • Mos bëni ushtrime jashtë, kur është shumë e nxehtë, apo ftohtë ose lagësht. Kushtet ekstreme të motit mund të ndikojnë në qarkullimin e gjakut në një mënyrë të keqe, duke e bërë frymëmarrjen të vështirë dhe madje duke shkaktuar dhimbje në gjoks.
  • Dëgjoni trupin tuaj: Nëse ndiheni të lodhur, jo rehat, keni marramendje, frymëmarrje të shkurtër ose jeni jashtëzakonisht të djersitur, është më mirë të ndaloni ushtrimet dhe t’i jepni vetes pushim.
  • Konsultohuni me mjekun tuaj për një plan aktiviteti. Mjeku juaj do të marrë parasysh gjendjen tuaj shëndetësore specifike dhe do të hartojë një grup të veçantë ushtrimesh që do të jenë të përshtatshme për ju.