Sipas një studimi, nënat që i mbajnë fëmijët e tyre “lëkurë për lëkurë” përjetojnë më pak stres. E thënë kjo, është mjaft e rëndësishme mënyra se si e mbani fëmijën, pasi shumë nga metodat e zakonshme mund të dëmtojnë shëndetin e një foshnje.

Ne mendojmë se është e rëndësishme që të gjithë t’i kushtojmë vëmendje të veçantë mënyrës së duhur për të mbajtur fëmijët. Dhe rezulton se edhe një transportues për fëmijë mund të jetë i rrezikshëm.

Mbajtja e një foshnjë nën sqetull

Kur mbani një fëmijë, është e rëndësishme që të mbështesni kokën e tyre. Të porsalindurit nuk kanë muskuj të qafës. Ata papritmas mund të lëviznin kokën, gjë që mund të nënkuptojë vështirësi në frymëmarrje dhe lëndime nëse qafa e tyre nuk mbështetet siç duhet. Ata nuk do të jenë në gjendje të mbështesin kokën e tyre vetë derisa të jenë të paktën 4-6 muaj.

Mbajtja e një fëmije në një transportues

Ju mund të përdorni transportuesit, por gjëja kryesore është që ju duhet të dini se si t’i përdorni ato. Është e nevojshme që këmbët e foshnjës të mbështeten nga transportuesi dhe të mbahen në të njëjtën mënyrë sikurse nëna do ta mbante fëmijën. Atëherë nyjet do të qëndrojnë në vend dhe shtylla kurrizore nuk do të dëmtohet.

Përndryshe, nëse këmbët e fëmijës janë të varura, kjo mund të çojë në sëmundje serioze të legenit, siç janë displazia ose zhvendosja.

Mbajtja e kokës së foshnjës në shpatull

Nëse e mbani gjoksin e foshnjës tuaj mbi gjoksin tuaj, atëherë duhet t’i kushtoni vëmendje pozicionit të fytyrës së tyre. Duhet të jetë mbi supe. Nëse fytyra e fëmijës mbështetet mbi shpatullën tuaj, kjo mund të vështirësojë frymëmarrjen. Gjithashtu, një pjesë e rrobave tuaja mund të futen në gojën e tyre.

Mos ndryshimi i anëve

Është e nevojshme të ndryshoni anët ku mbani fëmijën tuaj. Siç thamë edhe më parë, qafa e foshnjës është e dobët. Pra, është e rëndësishme që muskujt të zhvillohen nga të dy anët. Përndryshe, muskujt e qafës nga njëra anë mund të zhvillohen më pak dhe fëmija mund të ketë probleme me kthesën e kokës.

Nuk e mbështetni shpinën e tyre.

Ju nuk duhet ta mbani fëmijën vetëm me mollaqe dhe kokë. Së pari, ekziston rreziku që fëmija të bjerë. Dhe së dyti, shtylla kurrizore është e mbingarkuar për shkak të mungesës së mbështetjes së duhur të shpinës. Pra, është e nevojshme të mbështesni shpinën e fëmijës me njërën dorë dhe kokën e tyre me dorën tjetër.

Mbajtja e një foshnje përballë

Nuk është mirë të bartni një fëmijë duke e larguar trupin e tij/saj nga ju. Kjo e bën më të vështirë për ju kontrollin e fëmijës. Gjithashtu, krijon presion mbi shpinë dhe këmbët e tyre të varura, njësoj si me bartësin e gabuar. Prandaj, është më mirë ta mbani fëmijën përballë mbi gjoksit tuaj. Kushtojini vëmendje dhe sigurohuni që të mbështesni këmbët dhe shpinën e foshnjës.

Të tërheqësh një fëmijë për dore

 

Mos e tërhiqni një fëmijë lart nga duart. Kjo mund të shkaktojë një dëmtim të tillë si tërheqje e bërrylit ose subluksim radial i kokës. Kjo do të thotë që kocka e bërrylit zhvendoset pjesërisht në nyje. Kjo gjendje është e zakonshme tek fëmijët deri në 5 vjeç.

Por kur fëmijët mbush 5 vjeç, kockat e tyre bëhen më të forta dhe një bërryl i tërhequr ka më pak të ngjarë të zhvillohet.