©Depositphotos©Depositphotos©Depositphotos

Imagjinoni nëse do të ishte e lehtë të kaloni nga ushqimi i gatshëm në një dietë të shëndetshme dhe ushqyese. Epo, Dr. Helen McCarthy ka krijuar një tregues oreksi që mund t’ju ndihmojë në këtë drejtim. Dhe, edhe pse mund të kërkojë pak punë prej jush, nëse ndiqni këshillat e McCarthy, do të ishte thjesht e lehtë që më në fund të filloni të hani më shumë zarzavate dhe në fakt t’i shijoni ato!

Ne ishim kuriozë për të mësuar rreth kësaj teknike. Le të shohim se si funksionon!

Treguesi i oreksit

© shutterstock.com

Treguesi i oreksit është një shkallë prej 11 pikësh që shkon nga −5 – “jashtëzakonisht i/e uritur” në +5 – “i/e ngopur dhe jo rehat”. në 0, neutrale. Kur kemi uri, ajo shkon nga pjesa minus, dhe nga pjesa plus kur fillojmë të hamë.

Dr McCarthy beson se ne nuk duhet të fillojmë të ushqehemi derisa të jemi në −3 – “tejet të uritur”, dhe duhet të ndalojmë së ngrëni në +3 – “thjesht të ngopur”, gjë që është thelbësore për një dietë të shëndetshme. Nëse e ndjekim këtë rregull, ne mund të ndalojmë së ngrëni tepër, dhe kjo mund të rezultojë në një humbje graduale të peshës. Dr McCarthy thotë se ky i ashtuquajtur “trajnim i oreksit” është në të vërtetë mënyra se si e humbi peshën vetë.

Uria e butë është e mirë për ju.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Dr Helen McCarthy (@theappetitedoctor) in data:

Helen thotë se të ndjeheni pak të uritur në të vërtetë është e shëndetshme për ju, kështu që nuk duhet të keni frikë prej kësaj. Nëse nuk ndjeni uri të butë një orë ose më shumë para vaktit tuaj të ardhshëm, kjo do të thotë që stomaku juaj ka tretur vaktin tuaj të fundit gjatë gjithë kësaj kohe dhe nuk ka pasur kohë për të pushuar.

Kur dhe çfarë duhet të hani

© shutterstock.com © shutterstock.com

Problemi është se të gjithë ne jemi mësuar të hamë në momente të caktuara dhe jo kur jemi vërtet të uritur. Dhe, edhe sikur të donim të hanim sa herë që trupi ynë ka nevojë, ne nuk do të ishim në gjendje të gjenim kohën ose mundësinë për ta bërë këtë. Dhe kjo është arsyeja pse një ditë me 3 vakte është aq e përshtatshme.

Në këtë rast, është e rëndësishme të zgjidhni atë që hani në përputhje me vaktit tuaj të rradhës. Nëse jeni vetëm një orë para se të shkoni të merrni drekën tuaj, por tashmë jeni shumë të uritur, konsumoni një meze që është lehtësisht e tretshme, p.sh. fruta apo perime, kështu që menjëherë para drekës, ndjeheni përsëri pak të uritur.

Nëse ka akoma shumë kohë deri në vaktin tuaj të rradhës, zgjidhni diçka që përmban proteina, fibra dhe yndyrna, p.sh. vezët dhe arrat.

Ushqimi do të shijojë më mirë.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Në librin e saj, Helen gjithashtu thotë se ne shpesh zgjedhim ushqime të ëmbla, të kripura dhe të yndyrshme sepse ato kanë shumë shije që na pëlqejnë, edhe nëse nuk jemi të uritur. Dhe kjo është arsyeja pse ne shpesh hamë më tepër se duhet. Në të kundërt, nëse përpiqemi të hamë, për shembull, domate me stomakun plot, ato nuk do të shijojnë aq mirë.

Kjo është arsyeja pse, nëse stërviteni të prisni derisa të jeni pak të uritur para ushqimit tuaj, ushqimi i shëndetshëm do të shijojë më mirë, pasi receptorët tuaj të shijes janë në më të ndjeshmit kur jeni të uritur. Kështu që ushqimet që janë të shëndetshme dhe që ndoshta nuk i keni shijuar më parë, do të fillojnë të shijojnë më mirë për ju.

Sa i përket ushqimit të shpejtë dhe me shumë aditivë, McCarthy thotë se mund të bëhet më pak tërheqës pasi do të filloni të vini re shijen e tyre “kimike”.