Nëse keni pasur ndonjëherë ndjesi të çuditshme në këmbët tuaja sa nuk do t’ju lenë të flini natën, është koha të kontrolloni nëse keni sindromën e këmbëve të shqetësuara.

Pavarësisht se është shumë e bezdisshme, është gjithashtu shumë e zakonshme dhe prek deri në 15% të popullsisë së botës. Kontrolloni nëse keni përjetuar ndonjëherë shenjat e mëposhtme paralajmëruese në këmbët tuaja që kurrë nuk ju lejojnë të pushoni të qetë.

Ne dëshirojmë që ju të kujdeseni për shëndetin tuaj dhe të monitoroni nëse keni ndonjë simptomë që mund të thotë se keni sindromën e këmbëve të shqetësuara.

Ndjeni kruajtje në këmbët tuaja.

Kruajtje të çuditshme dhe ndjesi besdie ndodhin thellë brenda këmbëve. Ju gjithashtu mund t’i ndjeni këto në krah dhe madje edhe në kokë.

Zakonisht, kjo prek të dy anët e trupit, por ndonjëherë njerëzit kanë ndjesi të çuditshme vetëm në njërën anë. Kjo simptomë gjithashtu mund të përkeqësohet me moshën.

Ju përjetoni një tërheqje dhe dridhje në këmbët tuaja.

Përveç kruajtjes, mund të pësoni ndjesi si tërheqje, kërcitje dhe mpirje në këmbë dhe krahë. Disa njerëz mendojnë se kjo mund të shkaktohet nga një trajnim intensiv, por ndjesia e bezdisë zgjat dhe fillon të ju bëjë gjithnjë e më nervoz ditën.

Ju ndjeni siklet gjatë kohës që pushoni.

Të gjitha ato ndjenja të çuditshme që u përshkruan më lart, zakonisht shfaqen kur jeni duke pushuar. Kjo është në të vërtetë arsyeja pse sindromi quhet “të shqetësuara”.

Për shembull, ju mund të bëni një shëtitje të gjatë rrugës për në punë, atëherë duhet të uleni para një kompjuteri dhe në këtë moment filloni të ndiheni të irrituar.

Ju ndjeni një nevojë për të lëvizur.

Nëse keni sindromën e këmbëve të shqetësuara, netët mund të kthehen në makth. Ju shkoni në shtrat dhe ndiheni të lodhur dhe të gatshëm për të fjetur, por në momentin kur shtriheni fillon sikleti. Kërkesa për të lëvizur rritet vetëm me të gjitha kruajtjet dhe.

Ju e ndjeni këtë kërkesë jo vetëm në këmbët tuaja, por edhe në krahët tuaj.

Lehtësoheni nga dhimbja

Pasi të keni provuar të lëvizni, përpiquni të mos uleni ose të shtriheni. Ju mund të dëshironi të ngriheni në këmbë dhe të ecni pak. Pas kësaj lëvizje zakonisht ndjeni lehtësim të menjëhershëm, por është vetëm i përkohshëm.

Njerëzit me sindromën e këmbëve të shqetësuara shpesh ushtrohen edhe pas një dite të vështirë pune, duke bërë gjëra të tilla si vrapimi, shtrirja, biçikleta ose joga.

Vini re që simptomat përkeqësohen në mbrëmje.

Gjatë ditës, ndërsa jeni në punë ose bëni ndonjë aktivitet tjetër, ndiheni në rregull. Por në momentin që të ktheheni në shtëpi në mbrëmje dhe përpiqeni të relaksoheni, mund të filloni të ndjeni dhimbje të menjëhershme.

Mund të përjetoni ndjesi të pakëndshme edhe gjatë ditës, ndërsa jeni ulur, por në mbrëmje dhe në fillim të natës, mund të filloni të kuptoni se është e padurueshme.

Ju nuk mund të flini dhe të ktheheni në anë natën.

Sindroma e këmbëve të irrituara mund të shkaktojë pagjumësi, sepse e bën të vështirë gjumin dhe ju gjithmonë keni dhimbje dhe ktheheni në shtrat. Për shkak të kësaj sëmundjeje, njerëzit mund të jenë shumë të përgjumur, të kenë energji të ulët, të irritohen lehtë dhe të depresionohen. Për më tepër, shumë gjithashtu përjetojnë kërcitje të gjymtyrëve gjatë gjumit.

Si të lehtësoni sindromën e këmbëve të shqetësuara

© shutterstock.com

Ka disa gjëra që mund të bëni për të minimizuar ndjesitë e pakëndshme që lidhen me sindromën e këmbëve të shqetësuara:

  • Ndiqni një orar të rregullt të gjumit.
  • Masazhoni dhe shtrini muskujt e këmbës në mbrëmje.
  • Ushtrohuni çdo ditë. Mund të jetë një shëtitje ose joga.
  • Zhytuni në një banjë të nxehtë, menjëherë para shtratit.
  • Meditoni.