©depositphotos

Asnjëherë nuk besojmë se mund të na ndodhë diçka e keqe neve apo fëmijëve tanë, dhe shpesh nuk marrim masa paraprake kundër situatave të tilla.

Ne do t’ju tregojmë se si të parandaloni situatat e rrezikshme kur jeni  në qytet apo dhe me pushime.

Mësojeni fëmijës tuaj të telefonojë kur shkojnë jashtë dhe vijnë në një vend të caktuar.

© depositphotos

Bëjeni një zakon familjar ta thërrisni njëri-tjetrin në telefon kur largoheni nga shkolla, puna ose shtëpia dhe kur mbërrijnë në një vend të caktuar. Nëse fëmijët shohin që edhe të rriturit bëjnë të njëjtën gjë, ata do t’i shohin këto thirrje jo si një metodë kontrolli por si kujdes normal të anëtarëve të familjes për njëri-tjetrin.

Besojeni pa kushte fëmijën tuaj nëse ata ju tregojnë për një situatë të çuditshme ose të dyshimtë.

Nëse fëmija juaj ju thotë diçka që ngjan e dyshimtë, edhe nëse ka të bëjë me miqtë e familjes, mësuesit, etj., besojuni fjalëve të tyre. Sigurohuni që të zbuloni të gjitha rrethanat e situatës sepse rrëmbyesit dhe dhunuesit shpesh janë njerëz që fëmija i njeh.

Nëse fëmija juaj ju telefonon dhe ju kërkon që t’i merrni, bëjeni atë. Ndoshta fëmija nuk mund t’ju tregojë për dyshimet e tyre në telefon.

Shkruajini numrat e telefonit të miqve, mësuesve dhe shokëve të klasës, si dhe shërbimet e shpëtimit dhe organizatat vullnetare.

Nëse fëmija juaj nuk ka ardhur në kohën e caktuar, shkruani tekstin dhe telefononi të afërmit tuaj dhe miqtë, fëmijët e klasës dhe mësuesit e fëmijës. Kur fëmija juaj mungon, çdo minutë është e çmuar, kështu që është e rëndësishme që menjëherë të kontaktoni ata që mund të shohin se ku dhe me kë shkoi fëmija. Gjithashtu, mbani numrat e telefonit të organizatave aktuale të urgjencës dhe kërkimit dhe shpëtimit.

Në SH.B.A., 911 është numri universal i telefonit të urgjencës. Pasi fëmija juaj të jetë gjetur, mos harroni të tregoni të gjithëve se gjithçka është në rregull.

Para se të shkoni në një event me shumë me njerëz, bëni një fotografi të plotë të fëmijës tuaj.

© depositphotos

Nëse fëmija juaj mungon, përshkrimi i tyre dhe i rrobave të tyre do të jetë më e vështirë sesa t’u tregoni foton e fëmijës atyre që mund ta shohin fëmijën tuaj dhe t’ia dërgojnë atë personave të përfshirë në përpjekjet e kërkimit dhe shpëtimit.

Nëse fëmija juaj mungon dhe nuk u përgjigjet thirrjeve, filloni t’i kërkoni menjëherë.

Cilado që të jetë arsyeja që fëmija juaj ka humbur, është e nevojshme të filloni t’i kërkoni menjëherë. Në rastin më të keq, koha do të jetë faktori që vepron kundër jush.

Trajnoni fëmijën tuaj të veprojë si duhet në një situatë të vështirë.

Në raste urgjente, fëmija juaj mund të hutohet, edhe nëse ata teorikisht dinë se çfarë të bëjnë. Përgatitini paraprakisht. Përsëritni rregullisht së bashku adresën dhe numrat e telefonit të prindërve. Tregoni situata të ndryshme: çfarë të bëni nëse fëmija juaj ka humbur në një dyqan, nuk mund t’i gjejnë prindërit e tyre në transport publik, ose nëse një i huaj përpiqet të marrë fëmijën tuaj, u ofron atyre ëmbëlsira ose kërkon ndihmë. Në një vend të shkretë, praktikoni të bërtisni dhe të thërrisni për ndihmë së bashku.

Bëni fotografi të thembrave të këpucëve të fëmijëve tuaj.

© Facebook

Nëse shkoni në pyll për të mbledhur kërpudha ose në park për një piknik, do të ishte e dobishme të bëni foto të thembrave të këpucëve të fëmijëve tuaj. Nëse fëmija juaj humbet, këpucët do të ndihmojnë në përpjekjet e kërkimit dhe shpëtimit.

Bini dakord se ku mund të takoheni nëse ndaheni.

Nëse shkoni në një vend të mbushur me njerëz (një koncert, një qendër tregtare, një park), gjithmonë bini dakord se ku do të takoheni nëse ndaheni, edhe nëse keni një celular me vete (atij mund t’i mbarojë bateria, të humbasë, etj). Është më mirë të zgjidhni një vend që mund të dallohet nga larg: një shatërvan, hyrja kryesore, etj.

Mos e ndaloni fëmijën tuaj të përdorë media sociale

© depositphotos

Duke ndaluar fëmijën tuaj për të përdorur mediat sociale vetëm sa shton kuriozitetin e tyre. Me shumë mundësi, fëmija juaj thjesht do të përdor faqe të rreme dhe emra të rremë. Në vend të kësaj, lini fëmijën tuaj të ketë llogarinë e vet: do të jeni në gjendje të shihni se për çfarë interesohen dhe me kë janë miq.

Mësojeni fëmijës suaj rregullat e sigurisë në internet: si t’i përgjigjeni reklamave në internet, sulmit në internet, mesazheve për mashtrim dhe përpjekjeve të të rriturve të dyshimtë për t’i njohur ata.

Ju gjithashtu mund të instaloni një program kontrolli prindëror që bllokon faqet e internetit të rrezikshme dhe tregon se çfarë burimesh të uebit përdor fëmija juaj.

Përdorni pajisje.

Instaloni një aplikacion (për shembull, Family Locator) në telefonin e fëmijës tuaj ku do të gjurmojë koordinatat e tyre dhe mund të japë një sinjal alarmi SOS. Nëse fëmija juaj ka një telefon pa akses në internet, lidheni me shërbimin e operatorit celular që ju lejon të njihni koordinatat e pronarit.

  • Ju mund të blini një gjurmues GPS të veçantë në formën e një byzylyku ose një orë që gjurmon vendndodhjen e fëmijës tuaj.

Vendosni një kartë me të dhënat e kontaktit tuaj në xhepin e brendshëm të veshjeve të fëmijëve tuaj.

© depositphotos © depositphotos

Shkruajini numrat e telefonit tuaj, si dhe të miqve dhe të afërmve tuaj në një copë letër, së bashku me alergjitë mjekësore nëse fëmija juaj i ka ato. Lëreni fëmijën tuaj ta mbajë gjithmonë këtë copë letër në xhepin e brendshëm.

Mos e qortoni fëmijën tuaj nëse ata kishin humbur dhe pastaj u gjetën.

Kur fëmija juaj ka humbur, i bën gjërat më keq kur kanë frikë se do të zemëroheni me ta për shkak të kësaj. Prandaj, fëmija juaj mund të harrojë se si të veprojë në këtë situatë. Kur flisni me fëmijën tuaj për rregullat e sigurisë, sigurohuni të theksoni se nuk do t’i qortoni ato kurrë.

Nëse fëmija juaj ishte i humbur dhe pastaj u gjet, ngushëllojeni, përqafojeni, shikoni fëmijën tuaj në sy dhe merrni frymë me ta. Kur të qetësohen, diskutoni gjithçka bashkë: pse ndodhi dhe çfarë duhet bërë për të mos lejuar që kjo të ndodhë përsëri.

Organizoni një orë mësimi për sigurinë e fëmijëve në grupin ose klasën e fëmijës tuaj.

Një eksperiment zbuloi se 7 nga 9 fëmijë do të ndiqnin një të huaj jashtë sheshit të lojërave ndërsa prindi i tyre ishte hutuar.

Ju mund të organizoni një leksion ose trajnim në grupin ose orën e mësimit të fëmijës suaj se si të shmangni një situatë të rrezikshme dhe si të veproni nëse kjo ndodh.

Askush nuk dëshiron të rrisë një fëmijë me ankth i cili ka frikë nga hija e tyre. Mos e trembni djalin ose vajzën tuaj, por jini të qëndrueshëm në mësimin e rregullave të sigurisë sepse nuk ka asgjë më të çmuar se jeta dhe shëndeti i të dashurit tuaj.