©shutterstock

Sa herë që blini një produkt ose një shërbim, paguani për shpërndarjen, reklamimin dhe ndonjëherë edhe për taksat e dikujt. Një rritje çmimi prej 100% i kostos fillestare konsiderohet normë për shumicën e shitësve me pakicë, por prapë, disa gjëra kanë një çmim të paarsyeshëm të shtrenjtë.

Për shembull, boja për printerat është një nga lëngjet më të shtrenjta në botë.

Ne duam të rivendosim drejtësinë dhe të zbulojmë se sa paguajnë blerësit për mallrat e zakonshëm.

Pije në aeroporte dhe avion

© Depositphotos

Ju paguani rreth 200-2,600% më shumë.

Sipas studimit, ne paguajmë 200-300% më shumë se çmimi i zakonshëm për kafe dhe sanduiçe në aeroport. Kur bëhet fjalë për një filxhan çaj në bordin e një aeroplan, shënimi rritet 1.000 herë. Shitësit e aeroportit e dinë që blerësit nuk kanë ndonjë zgjedhje tjetër dhe janë të gatshëm të paguajnë çdo shumë parash.

Udhëtarët me përvojë i blejnë gjërat që duan në një dyqan afër shtëpisë së tyre dhe i çojnë në aeroport. Ata gjithashtu marrin me vete një shishe uji boshe për ta mbushur pasi kalojnë pikën e kontrollit të sigurisë.

Sete konstruktimi me personazhe të famshëm

© Depositphotos © bmbyars / Pixabay

Ju paguani mbi 25%

Themed Lego përcakton që “Star Wars”, “Harry Potter”, “Minecraft” dhe të tjerët, të kushtojnë 25% më shumë sesa grupe të zakonshme ndërsa kanë të njëjtën sasi detajesh (shembulli # 1, shembulli # 2). Prodhuesi duhet të paguajë tarifa për licencimin e mbajtjes të së drejtës së autorit për të drejtën e përdorimit të karaktereve. Dhe ky çmim do të përfshihet në çmimin e grupit.

Për më tepër, këto grupe me figura janë shitur gjithmonë me një çmim më të shtrenjtë se një grup i thjeshtë. Koleksionistët, nga ana tjetër, krijojnë gjithashtu një biznes të bazuar në dashurinë tonë për Legot dhe i rishesin këto figura në ankande, me një ngritje çmimi deri në 800%.

Bojë për printer

© Depositphotos

Ju paguani rreth 300% më shumë.

Prodhuesit e Printerëve dolën me një strategji unike të marketingut – ata shesin printerët e tyre më lirë, por më pas kthehen dhe shesin bojën e tyre me çmime tepër të larta. Sipas disa raporteve, printerët për familjet sjellin vetëm humbje të kompanive, të cilat ato i kompensojnë me ndihmën e materialeve harxhuese. Boja për printerët është një nga lëngjet më të shtrenjta në botë.

Pastë dhëmbësh

© Depositphotos © Depositphotos

Ju paguani mbi 400-500%

Prodhimi i pastës së dhëmbëve nuk është një proces i komplikuar teknologjikisht. Pasta e shtrenjtë e dhëmbëve është vetëm rezultat i marketingut të saktë dhe nuk bën mrekulli në dhëmbët tuaj. Stomatologët thonë se nuk ka nevojë të paguajmë për një produkt elitar higjienik dentar. Është më mirë të vizitoni dentistin tuaj dy herë në vit për pastrimin e përgjithshëm profesional të gojës.

Dyshekët

© Depositphotos

Ju paguani mbi 50%

Sipas sondazheve, dyshekët më të shtrenjtë nuk ia vlejnë paratë që njerëzit paguajnë për to. Dyqanet shtojnë të paktën 50% në çmim. Ekonomistët thonë se ky është një biznes shumë fitimprurës dhe se në të vërtetë është shumë më fitimprurëse të shesësh dyshekë sesa ushqim apo veshje.

Produkte të mishit në supermarkete

© Depositphotos

Ju paguani mbi 200%

Çmimi i mishit në supermarkete zakonisht përfshin pagën e punëtorëve që përgatisin produktin për shitje. Ai gjithashtu përfshin rreziqet që shfaqen, sepse mishi e humbet shpejt gjendjen e tij në treg. Për më tepër, ata shpesh shtojnë yndyrë dhe soje në mish të grirë, që përkeqësojnë shijen e gjellës.

Kokoshka në kinema

© dbreen / Pixabay

Ju paguani rreth 1,275% më shumë

Kinematë nuk fitojnë para në filma, sepse pjesa më e madhe e fitimit të tyre u takon kompanive të filmit. Për të mos falimentuar, ata duhet të rritin çmimet për gjëra të tjera si kokoshka, pije dhe patate të skuqura. Këto produkte u sjellin kinemave një fitim të përgjithshëm prej 40%.

Fistikë

© PDPics / Pixabay © heecehil / Pixabay

Ju paguani mbi 90-1,200% (varet nga vendi ku blihen)

Fistikët mund të quhen me guxim, ari i ri, sepse çmimi për këto fruta vazhdon të rritet nga viti në vit dhe kërkesa për to nuk bie. Pema e fistikut është shumë e veçantë: rritet vetëm në zona të caktuara dhe jep fryte vetëm një herë në vit. Përpunimi manual dhe transporti gjithashtu kontribuojnë në çmim. Frutat e thata më pak ekzotikë, si kikirikët ose lajthitë, janë më të lira dhe gjithashtu përmbajnë shumë mikroelemente të dobishme.

Librat e printuar

© Perfecto Capucine / Pexels

Ju paguani mbi 400% më shumë

Kostoja e librave të printuar nuk është aq e lartë sa jemi mësuar të mendojmë. Për printimin e kopertinës së një libri, një prodhues harxhon rreth 3.50 dollarë dhe ne e blejmë atë për një çmim që është disa herë më i lartë se ai.

Kur blini një libër të ri, jo vetëm që i paguani autorit të tij, por pjesa më e madhe në të vërtetë i shkon botuesit që ka investuar para të mira për të blerë të drejtat, modifikuar, përkthyer dhe promovuar shkrimtarin në treg.

Librat në një format elektronik janë më të lirë. Përveç kësaj, disa vepra mund të shkarkohen online në mënyrë të ligjshme.

Pajisjet dixhitale moderne

© Depositphotos © Hans / Pixabay

Ju paguani 100% më shumë

Tregtarët promovojnë modelet më të fundit të pajisjeve teknologjike që ne mund të bëjmë edhe pa to. Për shembull, aparati juaj i kafesë nuk do të funksionojë më keq se pajisjet tuaja moderne. E vjetra mund të zgjasë edhe më gjatë. Më pas, tregtarët na bëjnë të blejmë gjithnjë e më shumë pajisje për mbledhjen e pluhurit në raftet tona.

Flokët e grave

© Balawa Pics / 1076 / East News

Ju paguani rreth 12–50% më shumë

Shërbimet e parukerive u kushtojnë përfaqësuesve të gjysmës së bukur të planetit një sasi të bukur prej 30% më shumë. Specialistët në sferën e bukurisë thonë se nuk ka ndonjë ndryshim thelbësor në prerjen e flokëve të burrave dhe grave, që do të thotë se me të vërtetë duhet të paguajmë të njëjtën sasi.

Një gotë ujë në një restorant

© Depositphotos © Three-shots / Pixabay

Ju paguani 1,150% më shumë

Klientët e restoranteve kuptojnë se vera në këto vende është e shtrenjtë dhe shpesh ata përfundojnë duke porositur ujë mineral. Por restorantet nuk duan të humbasin mundësinë për të fituar para, kështu që ata rrisin çmimin e ujit. Klientët mendojnë se kanë kursyer para, megjithatë, në realitet, ata kanë paguar 3 herë më shumë.

Vaj ulliri

© unknown author / reddit

Vaji i ullirit shpesh falsifikohet duke u përzier me lloje më të lira të vajit. Kështu do të paguajmë rreth 50-400% më tepër. Vaji me cilësi të dobët mund të ketë erën e metalit, mishit, yndyrës ose diçka që është zier.

Për të fituar më tepër, prodhuesit përziejnë vajin e ullirit me opsione më të lira, por nuk i informojnë blerësit për këtë. Vaji ekstra i virgjër ulliri (i cili është lloji me cilësi më të lartë) duhet t’i nënshtrohet disa kontrolleve përpara se të miratohet për shitje.

Disa impiante prodhuese i injorojnë këto kontrolle, ndërsa shumica e blerësve nuk mund ta dallojnë një produkt të vërtetë nga një i rremë. Kështu, ne përfundojmë duke paguar para të tepërta vetëm për emrin në etiketë.

Peceta higjenike

© depositphotos

Ju paguani rreth 875% më tepër

Përveç dëmtimit ekologjik, pecetat higjienike gjithashtu dëmtojnë buxhetin tuaj. Shumë gra kanë shprehur tashmë preferencën e tyre ndaj kupave të menstruacioneve ose të brendshmeve speciale për periodat. Çmimi për kupat menstruale është i ndryshëm: opsioni i buxhetit do t’ju kushtojë rreth 6 dollarë.