Një mollëkuqe mund të hajë më shumë se 5000 dëmtues gjatë jetës së saj, sipas National Geographic. Ka dhjetëra insekte të ngjashme në planetin tonë që në të vërtetë bëjnë mirë për ne – disa prej tyre pjalmojnë prodhimet dhe hanë insekte të dëmshme. Dhe në vend që të shkatërrohen, ata në të vërtetë meritojnë të kapen dhe të lirohen jashtë.

Ne bëmë disa hulumtime të cilat tregojnë se insektet janë vërtet të dobishme për ne dhe nuk meritojnë të vriten. Shkoni poshtë për të mësuar më shumë!

Merimangat

 

Nuk është problem të frikësoheni nga merimangat – ato lëvizin shpejt dhe kanë shumë këmbë. Por ato janë një pjesë e rëndësishme e ekosistemit tonë – merimangat e bodrumit ndonjëherë bëjnë rrjeta për të kapur merimangat dhe dëmtuesit e tjerë, madje edhe insektet që mbartin sëmundje si mushkonjat.

© shutterstock.com

Insektet me erë

© pixabay.com

Këto insekte me erë të keqe nuk janë insektet më të këndshme që mund të takoni në kopsht ose në shtëpi, por ato thjesht përpiqen të gjejnë një vend të ngrohtë për të mbijetuar gjatë motit të ftohtë.

Por është në interesin tuaj të mos i spërkatni apo vrisni ato edhe pse lëshojnë një erë qesharake si mbrojtje. Ata gjithashtu zënë pre vemjet, brumbujt që konsumojnë bimë dhe afidët, kështu që është më mirë të përpiqeni të mos i vrisni ato.

Mantisët

© pixabay.com

Këto insekte janë ndihmës të mëdhenj kundër dëmtuesve në kopsht. Një specie e vetme mund të hajë dhjetëra insekte – ndihmon për të mbrojtur bimët tuaja të mos dëmtohen. Këto insekte janë aq të dobishme sa që disa njerëz madje do t’i blejnë për t’i lëshuar në kopshtet e tyre vetë për të parandaluar që insektet e tjera të shkatërrojnë gjërat.

Mollëkuqet

© unsplash.com © shutterstock.com

Mollëkuqet zakonisht jetojnë jashtë dhe vuajnë më së paku nga dhuna njerëzore për shkak të guaskës së tyre tërheqëse. Jo vetëm që janë të bukura, por ato janë gjithashtu jashtëzakonisht të dobishme – hanë dëmtuesit e kopshtit si afidët, marimangat dhe mizat e frutave. Një specie e vetme mund të hajë më shumë se 50 afidë në ditë që bën deri në 5000 afidë në jetën e tyre.

Bletët

© unsplash.com

Bletët janë një pjesë jashtëzakonisht e vlefshme e ekosistemit tonë. Ato mbledhin nektar dhe polenizojnë lulet. Një bletë e vetme viziton deri në 100 lule në vetëm një udhëtim, për të mos përmendur faktin që ato bëjnë mjaltë të shijshëm. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ju të filloni të ftoni bletët e tërë lagjes në shtëpinë tuaj.

Pilivesa jeshile

© pixabay.com

Pilivesat jeshile janë insekte të imëta por shumë të vlefshme. Ndonjëherë ata quhen “mizat e qelbura” për shkak të erës së urryer që lëshojnë kur preken. Ato mund të konsumojnë deri në 200 lloje afidesh në javë. Këto gjithashtu hanë marimangat furrtarët dhe disa krimba. Madje ka kompani që ofrojnë vezët e tyre për kontroll natyror të dëmtuesve.

Veshëza

© pixabay.com

Veshëzat duken frikësuese pasi kanë pincë të frikshme, por ato janë mjaft të dobishëm për t’i pasur përreth. Ato janë relativisht të padëmshme dhe për aq kohë sa nuk i prekni, ato nuk do të përdorin kanxhat e tyre. Ata ushqehen me insekte të ngordhura dhe dekompozojnë lëndë bimore që janë të dobishme për ekosistemin e kopshtit tuaj.

Afidi mushicë

© shutterstock.com

Këto afidë janë më të vegjlit e mizave. Duke ushqyer me rreth 60 lloje të ndryshme afidësh të tjerë, këto insekte janë të vlefshme në kopsht. Në të vërtetë, ato mund të shfarosin afidët e këqinj më shpejt sesa mollëkuqet apo të tjerë. Nëse keni një kopsht, konsideroni këtë insekt një metodë eko-miqësore dhe efikase të kontrollit të dëmtuesve.

Grerëza Braconid

© shutterstock.com

Nëse rritni domate në kopshtin tuaj, nuk duhet ta vrisni kurrë grerëzën Braconid. Ajo ushqehet me bririn e errësuar të domates dhe mund të kursejë një numër të tërë të korrave të domateve. Ai vret gjithashtu dëmtues të tjerë të dëmshëm.

Babi me këmbë të gjata

© pixabay.com

Shumë njerëz i quajnë baba merimanga me këmbë të gjata edhe pse nuk janë ashtu siç janë. Ky araknid është jo helmues, ndryshe nga merimangat. Ato konsumojnë një gamë të gjerë dëmtuesve dhe merimangave, gjë e cila i bën ata tepër të dobishëm për t’i patur në kopsht apo edhe përreth bimëve të shtëpisë.

A keni pasur ndonjëherë ndonjë nga këto insekte në shtëpinë tuaj? Cilat mënyra humane dini për t’i nxjerrë nga shtëpia? Do të jemi të lumtur të dëgjojmë nga ju në pjesën e komenteve më poshtë!