Agjensia e Mbrojtjes së Mjedisit në Shtetet e Bashkuara paralajmëron për efektet që ndotja e brendshme ka në shëndetin tonë, nga probleme afatshkurtra si marramendja deri te zhvillimi i sëmundjeve afatgjata.

Për shkak të zakoneve të tilla si pirja e duhanit së bashku me grimcat e tymit dhe alergeneve, ajri që thithim në shtëpitë tona mund të ndikojë negativisht në shëndetin tonë. Pastruesit e ajrit punojnë duke filtruar ajrin e vjetër dhe të ndotur përmes për ta pastruar atë dhe për të hequr toksinat.

Me instalimin e një pastruesi ajri, ju në të vërtetë mund të zvogëloni grumbullimin e toksinave që qarkullojnë në ajër të pastër. Ne kemi përpiluar një listë të mënyrave me të cilat një pastrues ajri mund të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj në shtëpi.

Ata pastrojnë ajrin e familjeve me duhanpirës.

Pavarësisht nëse jeni duhanpirës, ​​jetoni me një të tillë, ose zotëroni një oxhak të hapur, mund të prisni të thithni nivele të ndryshme të monoksidit të karbonit – ose në rastin e cigareve, nivele të kimikateve të dëmshme. Tymi i duhanit mund të shkaktojë efekte serioze anësore të shëndetit, si bronkiti dhe astma.

Tymi i dorës së dytë gjithashtu mund të jetë i dëmshëm për fëmijët, mushkëritë e të cilëve janë më të prekshme ndërsa zhvillohen.

Bukuria e pastruesit të ajrit është se ndihmon në largimin e pjesëve të dëmshme të tymit. Një filtër mund të largojë më shumë se gjysmën e grimcave dëmtuese të prodhuara nga tymi i cigares që bllokohen në filtër. Kjo gjithashtu ndihmon në largimin e faktorit të rrezikut të tymit të dorës së dytë, të cilën mund ta thithni nëse jetoni me një duhanpirës.

Ato zvogëlojnë simptomat e astmës duke larguar pluhurin nga ajri.

Astma karakterizohet nga shtrëngimi i gjoksit dhe mund të vështirësojë frymëmarrjen. Astma është e prirur të përkeqësohet kur shqetësohet nga alergji të caktuara për shkak të kafshëve, marimangave dhe mykut. Këto ngacmues të dëmshëm mund të hiqen me një pastrues ajri, duke ju lehtësuar nga problemet me astmën në mjedisin përreth shtëpisë.

Për shkak se pastruesit e ajrit funksionojnë duke filtruar grimcat në ajër, ato parandalojnë ndërtimin e pluhurit duke e hequr atë përpara se të vendoset. Kjo pastaj inkurajon një shëndet më të mirë të frymëmarrjes që është thelbësor për ata me astmë. Dhe si një bonus, ndihmon për ta mbajtur shtëpinë tuaj të freskët dhe të pastër.

Ato trajtojnë gazra natyrorë në shtëpi.

Ne jemi të rrethuar vazhdimisht nga gazra natyrorë të prodhuar nga materiale organike, pavarësisht nëse është monoksidi i karbonit nga fryma jonë ose radoni i emetuar nga mjedisi ynë (si nga toka, shkëmbinjtë dhe uji). Sidoqoftë, një ndërtim i disa prej këtyre gazrave natyrorë mund të ketë efekte të dëmshme, siç është radoni.

Radoni hyn në shtëpi dhe hapësirën e punës përmes boshllëqeve në dysheme dhe plasaritjeve në tulla dhe suva të cilat mund të jenë problem nëse jetoni në një zonë të pasur me radon.

Me një pastrues ajri, toksinat nuk janë në gjendje të ndërtohen brenda shtëpisë tuaj falë ajrit të pastër dhe të filtruar që do të thotë se do të ekspozoheni më pak ndaj këtyre niveleve të larta të radonit.

Ato zvogëlojnë ndotjen e jashtme të gazrave të shkarkimit të naftës brenda shtëpisë.

Megjithë ajrimin në shtëpitë tona duke hapur dritaret për ajër të pastër, ne jemi akoma të prekshëm ndaj ndotësve. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur ajrosni vendin përmes dritares tuaj nga një rrugë aty pranë që mund të përmbajë grimca pluhuri dhe papastërti të tjera.

Grimcat e krijuara nga motorët e makinave me naftë kanë treguar se kanë pasoja të rëndësishme shëndetësore, siç paralajmërohet nga WHO (Organizata Botërore e Shëndetit). Për të ulur ndikimin e këtij ndotësi brenda shtëpisë, një pastrues ajri punon për të filtruar grimcat nga ajri.

Ato mbrojnë nga viruset dhe sëmundjet.

 

Mbajtja e një pastruesi ajri ndihmon për të mbajtur larg sëmundjet dhe nga përhapja e baktereve brenda shtëpisë. Mund të mbrojë të moshuarit, të dobëtit dhe ata që janë të ndjeshëm ndaj viruseve dhe sëmundjeve duke pastruar bakteret e ajrit nga shtëpia.

Për shkak se viruset zakonisht përhapen në ajër, veçanërisht kur teshtitni dhe kollitni, një pastrues ajri do të zvogëlojë bakteret brenda ajrit që thithim. Ndërsa nuk mund të eliminojë rrezikun e transmetimit dhe ndotjes përmes baktereve sipërfaqësore, do të ulë ndjeshëm rrezikun.

Ato ndihmojnë në zvogëlimin e reaksioneve alergjike duke pastruar ajrin nga irrituesit.

Ne jemi të rrethuar vazhdimisht nga alergjen si jashtë ashtu edhe brenda shtëpive tona. Duke hequr agjitacionin e mundshëm të shkaktuar nga gjëra të tilla si kafshët shtëpiake, polen, marimangat dhe myku, mund të zvogëloni nivelin e alergeneve në shtëpinë tuaj.

Duke hequr grimcat nga ajri i emetuar nga kafshët dhe alergjenet e tjera, një pastrues ajri siguron simptoma më pak të bezdisshme. Reagimet alergjike mund të zvogëlohen falë qarkullimit të ajrit të pastër që është filtruar nga ngacmuesit e mundshëm.

Ato ndihmojnë në uljen e niveleve të dioksidit të karbonit në shtëpi.

Shtëpitë tona përmbajnë nivele të dioksidit të karbonit të prodhuar nga fryma jonë (si dhe fryma e kafshëve shtëpiake). Nëse nuk e ajrosni shtëpinë tuaj jashtë, këto nivele shtohen. Kjo çon në ndjenja të përgjumjes pasi trupi nuk merr oksigjen të mjaftueshëm.

Me filtrimi  e ajrit, ajri i freskët do të qarkullojë vazhdimisht nëpër shtëpi, që do të thotë se përmbajtja e oksigjenit do të jetë më e lartë. Kjo do të ulë në mënyrë efektive nivelin e monoksidit të karbonit dhe do të përmirësojë cilësinë e jetës dhe shëndetin tuaj gjatë kohës që jeni në shtëpi.

Ata janë të shkëlqyeshëm në zvogëlimin e aromave rreth shtëpisë duke e mbajtur ajrin të freskët.

Ka disa lloje erërash që mund të jenë të besdisshme, qofshin ato nga gatimi apo kafshët shtëpiake. Nëse nuk jeni në gjendje të ventiloni me lehtësi shtëpinë tuaj, atëherë një pastrues ajri mund të ndihmojë në largimin e këtyre aromave të padëshiruara.

Nëse këto erëra janë thjesht të pakëndshme ose ato paraqesin kërcënime më serioze për shëndetin, duke shkaktuar alergji dhe astmë, filtrimi i ajrit të grimcave të padëshiruara do të përmirësojë ajrin që thithni.

Ata ndihmojnë për të larguar insektet bezdisës nga shtëpia.

Pastruesit e ajrit mund të heqin qafe insektet që mund të jenë të vështira për t’u larguar siç janë marimangat dhe mushkonjat. Këto gjithashtu përbëjnë një rrezik shtesë të transmetimit të sëmundjes dhe ju shqetësojnë gjatë natës.

Ju mund t’i largoni insektet në mënyrë më efektive me një pastrues ajri se sa duke përdorur një vrasës toksik që do të ftojë toksina të reja në shtëpinë tuaj.

Ato përmirësojnë nivelet e humorit duke ju siguruar ajër të pastër.

Është vërtetuar se përdorimi i një pastruesi ajri mund të çojë në një humor më pozitiv pasi bëheni më pak të shqetësuar gjatë frymëmarrjes së ajrit të pastër. Shumë prej nesh përjetojnë depresion sezonal ose çrregullime afektive sezonale (SAD), megjithatë, përdorimi i një filtri ajri mund të lartësojë gjendjen shpirtërore.

Përdorimi i filtrave të ajrit “jonizues” që prodhojnë “jone negative” është i këshilluae sepse ata janë përgjegjës për përmirësimin e gjendjes shpirtërore. Është e qartë, për rezultatet më të mira, një filtër jonizues është zgjidhja!