© MissLunaRose12 / Wikimedia Commons

Ecja në majë të gishtave mund të jetë normale për fëmijët e moshës 12-15 muaj pasi provojnë pozicione të ndryshme të këmbëve.

Në përgjithësi, ecja në majë të gishtave nuk është asgjë për t’u shqetësuar derisa fëmija juaj të mbush 2 vjeç. Përveç zbulimit të mënyrave të lëvizjes, ecja me gishtat e këmbëve mund të mbetet si zakon ku fëmijët vazhdojnë ta bëjnë pa pushim. Zakonisht, kjo ndalon në moshën 5 vjeç. Megjithatë, për shkak të arsyeve të ndryshme, ecja në majë të gishtave mund të jetë ende e zakonshme tek fëmijët e moshave më të mëdha.

Ne kujdesemi gjithmonë për shëndetin e lexuesve tanë dhe kësaj radhe, ne e ndiejmë nevojën të sqarojmë pse ndodh ecja në majë të gishtave. Sigurohuni që të merrni shënime ndërsa lexoni!

Mund të jetë një gjendje e veçantë.

© shutterstock.com

Nëse fëmija juaj nuk e ndalon së ecuri në majë të gishtave në mënyrë të vazhdueshme edhe pas moshës 2 vjeç, mund të keni nevojë të shihni një mjek. Kontrolloni së pari këmbët e fëmijës tuaj për të parë nëse ata kanë muskuj të ngushtë, ngurtësi në tendinën e Akilit, ose e kanë të vështirë të koordinohen.

Distofia muskulare mund të jetë shkaku.

© shutterstock.com

Kjo është një gjendje gjenetike që mund të diagnostikohet duke kontrolluar muskujt e këmbëve të një fëmije. Në këtë rast, muskujt e tyre janë zakonisht të dobët dhe atrofikë. Nëse fëmija juaj ka ecur me një model normal dhe atëherë krejt papritur filloi të ecë në majë të gishtave, distrofia muskulare mund të jetë shkaku.

Një anomali e palcës kurrizore mund të jetë shkaku.

© shutterstock.com

Një palcë kurrizore jo e drejtë është një çrregullim i natyrës neurologjike. Mund të shkaktojë një kufizim të lëvizjes në palcën kurrizore dhe në vetë shtyllën kurrizore. Ndodh kur palca kurrizore është e lidhur me indet rreth shpinës si në bazën e saj, për shembull. Si rezultat, ndërsa shtylla kurrizore rritet, palca kurrizore zgjatet dhe nervat dëmtohen.

Një palcë kurrizore mund të jetë arsyeja pse një fëmijë ecën në majë të gishtave. Kjo gjendje e bën të vështirë të ecni drejt dhe sjell dhimbje. Duhet të kontrollohet menjëherë nga një mjek.

Paraliza cerebrale mund të jetë shkaku.

© shutterstock.com

Ecja në majë të gishtërinjëve mund të shkaktohet nga një paralizë cerebrale e cila rezulton në probleme koordinuese. Në këtë rast, ju gjithashtu mund të vëreni se toni i muskujve është i prekur, ka probleme me mbajtjen e një qëndrimi të mirë, dhe ka ecje të paqëndrueshme në gishtërinj. Muskujt e tyre mund të jenë shumë të ngurtë gjithashtu.

Një zakon mund të jetë shkaku.

Kjo ndodh kur një fëmijë është absolutisht i shëndetshëm, por për disa arsye thjesht refuzon të ecë normalisht dhe preferon të ecë në gishtat e këmbëve. Kjo mund të jetë rezultat i një zakoni të thjeshtë që ata nuk mund të largojnë ose të muskujve të ngushtë të pulpës. Kjo gjendje prek diku nga 5% në 12% të fëmijëve të shëndetshëm.

Ju lutemi mbani në mend se ky artikull është vetëm për qëllime informative dhe gjithmonë duhet të këshilloheni me mjekët përpara se të bëni një diagnozë!

Sa shpesh ecën fëmija juaj në majë të gishtave? Çfarë bëni për ta trajtuar atë? Le t’i ndajmë përvojat tona në pjesën e komenteve më poshtë.