© JAN VAN DE VEL/REPORTERS/Science Photo Library / East News

Zbardhuesi është ndoshta sendi më i njohur i rrezikshëm në shtëpi, por ka shumë sende të tjera që mund të lidhen me problemet shëndetësore. Gjërat që ne përdorim në jetën tonë të përditshme mund të dëshmojnë se janë jo të shëndetshme për ne, si aromatizuesit e ajrit dhe printerat me lazer.

Ne kemi formuar një listë të produkteve shtëpiake që mund të jenë jo të shëndetshme dhe të rrezikshme nëse përdoren gabimisht.

Letra e aluminit

Ky artikull i dobishëm shtëpiak mund të ketë efekte të dëmshme shëndetësore pasi grimcat e aluminit mund të transferohen në ushqimin tuaj. Sipas një studimi, veçanërisht kur gatuani ushqimin tuaj të mbështjellë me letër alumini, mund të jeni duke konsumuar nivele më të larta të alumit nga sa rekomandohet.

Efektet shëndetësore të të ngrënit shumë alumin në dietën tuaj kanë lidhje të mundshme me sëmundje dhe mund të përkeqësojnë të tjerët siç është sëmundja e Crohn. Efektet e përdorimit të letrës së aluminit mund ta bëjnë jetën tuaj të pakëndshme duke shkaktuar përkeqësim të kushteve tashmë ekzistuese.

Tiganë jo ngjitës

© Voyagerix / depositphotos.com

Ndërsa këto vegla të dobishme kuzhine na kursejnë kaq shumë kohë kur bëhet fjalë për pastrimin e tyre, ato mund të shkaktojnë shqetësime më serioze për shëndetin. Për shkak se ato janë të veshura në kimikate polfluoroalkyl (PFC), ato mund të lëshojnë gazra toksikë dhe kimikate kur nxehen.

Studimet kanë zbuluar që PFC-të mund të hyjnë në ushqimin tuaj nga tigani, si dhe nga paketimi i ushqimit.

 Pastruesit e furrës

© marsan/ depositphotos.com © Dmitry Galaganov / shutterstock

Për shkak se pastruesit e furrës dhe kullimit janë krijuar për të lehtësuar papstërtitë dhe bllokimet, ato mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tonë. Pastruesit e furrave përmbajnë alkalet gërryese, që do të thotë se ato mund të shkaktojnë djegie, probleme të frymëmarrjes dhe më shumë nëse thithen ose derdhen në lëkurë.

Pastruesit e kullimit gjithashtu kanë rreziqe shëndetësore nëse thithen, gëlltiten ose nëse bien në kontakt me sytë tuaj dhe mund të shkaktojnë helmim. Kjo për shkak se përmbajnë Trioksid squfuri dhe Acid sulfurik, përbërës që mund të jenë shumë të rrezikshëm për shëndetin tuaj.

Enë plastike për ruajtje

© Fevziie / shutterstock

Kontejnerët plastikë për ruajtje janë të dobishëm për ta marrë drekën tonë me vete në punë, megjithatë ato gjithashtu mund të lëshojnë kimikate të këqija në ushqimin tuaj nëse përdorni mikrovalë për t’i ngrohur ato. Këto kimikate quhen BPA dhe ne po i konsumojmë ato nga plastika, si kutitë e ruajtjes dhe shishet.

Ngrohja e kutive plastike në mikrovalë mund të nënkuptojë që ju po hani më shumë BPA, të cilat duket se janë të lidhura me efekte serioze shëndetësore si kanceri, infertiliteti, diabeti dhe mbipesha.

Aromatizuesit e ajrit

© Kskhh / Wikipedia.com

Të gjithë e duam një aromë të mirë ajri që përmirëson përvojën tonë në shtëpi, qoftë për të maskuar aromat nga kafshët ose për të freskuar shtëpinë për mysafirët. Megjithatë, këto sprays mund të shkaktojnë probleme shëndetësore, sipas disa studimeve.

Një studim thotë se ato mund të ndikojnë në zhvillimin e riprodhimit, dhe një tjetër nënkupton që ato mund të shkaktojnë migrene dhe probleme me frymëmarrjen.

Bari i tenjës

© East News

Bari i tenjës është jashtëzakonisht praktik për mbajtjen e rrobave tuaja të freskëta dhe të mbrojtura nga mola, por ato gjithashtu mund të shkaktojnë probleme shëndetësore. Për shkak se ato përmbajnë nafalen —— i cili avullon dhe jep aromë – ato mund të shkaktojnë dëme në qelizat tuaja të kuqe të gjakut.

Thithtja e tyre mund të jetë e rrezikshme dhe të çojë në probleme serioze shëndetësore, si kataraktet dhe komplikimet e mëlçisë. Nëse përdoret në mënyrë të gabuar, ky artikull mund të jetë i keq për shëndetin tuaj dhe pjesën tjetër të familjes tuaj.

© gorvik / depositphotos.com

Kjo makineri e nevojshme në çdo vend pune dhe shumicën e shtëpive në të vërtetë mund të jetë e keqe për shëndetin tuaj. Një studim thotë se printerët lazer mund të lëshojnë grimca në ajër, të ngjashme me sasinë e tymit të cigares. Për shkak se grimcat janë kaq të vogla, ato mund të shkaktojnë disa probleme të këqija shëndetësore kur thithen në trup.

Një studim sugjeron që për shkak të rreziqeve të mundshme shëndetësore të printerëve me lazer, duhet të dilni nga dhoma kur bëni shumë printime dhe të hapni dritaret.

Bateritë

© BadziolTV / pixarbay

Bateritë janë diçka që ne të gjithë zotërojmë dhe kemi nevojë, por ato gjithashtu mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tonë nëse përdoren gabimisht. Kjo për shkak se shumë prej tyre bëhen me acid sulfurik i cili është i dëmshëm për lëkurën nëse rrjedh.

Një studim thotë që bateritë litium-jon (ato që përdorim në telefonat tanë) mund të jenë veçanërisht të dëmshëm nëse dëmtohen. Kjo për shkak se ato mund të lëshojnë një gaz fluoridi toksik, i cili është i rrezikshëm për shëndetin tonë, veçanërisht nëse bateria merr flakë.

Zbardhuesi

© Science Photo Library / EAST NEWS

Pothuajse çdo shtëpi ka zbardhues, kimikatin që është i garantuar për të pastruar shtëpinë tuaj. Rreziqet e zbardhimit janë të njohura, pasi mund të shkaktojnë djegie, verbim dhe probleme me frymëmarrjen. Një studim gjithashtu thotë se mund të jetë i lidhur me simptomat e astmës, kur e përdorni gjatë pastrimit.

Kur bëhet fjalë për pastrimin, përzierja e zbardhuesit me produkte të tjerë pastrimi mund të jetë shumë e dëmshme sepse mund të shkaktojë një reaksion kimik me tymosje dhe gazra të rrezikshëm, siç është gazi i klorit.