©depositphotos

Është vërtetuar shkencërisht se fëmijët që bëjnë gjumë të mjaftueshëm janë përgjithësisht më të shëndetshëm, performojnë më mirë në shkollë dhe kanë kujtime dhe sjellje të mira. Sidoqoftë, gjumi pasohet nga zgjimi, e cila nuk mund të jetë një detyrë e lehtë për prindërit.

Ne vendosëm të mbledhim disa këshilla të mira se si ta bëni procesin e zgjimit më të butë si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj.

Lëreni që të dalë dielli përpara se të zgjoni fëmijën tuaj

Drita natyrale funksionon si stimulues për trurin tonë për të çliruar serotoninën, e cila, nga ana tjetër, na ndihmon të ndjehemi zgjuar. Kjo është arsyeja pse është një ide me të vërtetë e mirë të lejohet të ndriçojë drita e diellit në dhomën e fëmijës suaj rreth 15 minuta para se të doni që ata të ngrihen nga shtrati.

Kufizoni ekspozimin ndaj dritës blu para gjumit.

Të gjitha pajisjet digjitale, siç janë tabletat, TV dhe telefonat inteligjentë lëshojnë dritë blu e cila paralajmëron ritmin natyror të trupit tonë. Ka pasur një hulumtim që tregon qartë se ekspozimi ndaj dritës blu për një periudhë të gjatë kohore para gjumit mund të bëjë që njerëzit ta kenë të vështirë të bien në gjumë dhe të zgjohen.

Vendosni muzikë për të zgjuar fëmijën tuaj.

Muzika mund të jetë një mënyrë më relaksuese për t’u zgjuar sesa një alarm. Ju mund të vendosni një radio në dhomën e fëmijës tuaj madje të bëni një listë dëgjimi të këngëve që pëlqejnë më shumë. Kjo padyshim do ta bëjë gjendjen e tyre më të mirë dhe do t’i ndihmojë ata të shpëtojnë nga humori i zakonshëm i zgjimit të hershëm.

Vendosni librin e tyre të preferuar me dëgjim.

Kjo mund të jetë një mënyrë me të vërtetë e mirë për të zgjuar fëmijën tuaj sepse një libër audio do të rrisë interesin e tyre dhe do t’i bëjë ata të zgjohen nga shtrati. Për më tepër, ata mund të vazhdojnë ta dëgjojnë ndërsa vishen dhe hanë mëngjes.

Vizato një grafik rutinë në mëngjes për ta bërë argëtues tërë procesin.

Një grafik për rutinën e mëngjesit është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i mbajtur fëmijët të përqendruar në detyrat që duhet të bëjnë gjatë mëngjesit. Kjo do të ndihmojë fëmijën tuaj të përshtatet me zgjimin, duke i bërë punët e mëngjesit një mision të vërtetë superheronjsh.

Së bashku, ju mund të vizatoni një tabelë që përfshin detyra si larja, veshja, mëngjesi, dhe çanta e shpinës dhe kutinë e drekës.

Kthejeni zgjimin në një lojë.

Ju mund ta bëni tërë procesin e zgjimit shumë më argëtues duke e kthyer atë në një lojë. Për më tepër, kjo do të zvogëlojë shumë stresin dhe nevojën për të debatuar me fëmijën tuaj. Përdorni imagjinatën tuaj për të krijuar lojëra të ndryshme dhe fëmija juaj kurrë nuk do të ankohet për tu zgjimin përsëri.

Zgjoni fëmijën tuaj me erën e mëngjesit të tyre të preferuar.

Vetëm imagjinoni se sa i mirë do të jetë humori i fëmijës tuaj gjatë ditës, nëse mëngjesi i tyre fillon me ushqimin e tyre të preferuar! Dhe era e tij në të gjithë shtëpinë do t’i bëjë ata të dalin nga shtrati sa më shpejt që të munden.

Jepuni atyre pak kohë që të zgjohen duke iu ofruar së pari një gotë me lëng.

Zgjimi i mëngjesit nuk është punë e lehtë, madje edhe për të rriturit, dhe fëmijët mund ta kenë vërtet të vështirë menjëherë pasi kanë fjetur kaq thellë. Dhënia e pijeve të tyre të preferuar menjëherë, mund t’u japë atyre pak kohë që të “ndizen”.

Përdorni kafshën shtëpiake si alarm.

Nëse fëmija juaj ka një qen ose mace të dashur, mund ta përdorni për t’i zgjuar ato. Thjesht vendoseni atë në shtratin e tyre dhe kjo nuk do t’i lërë ata të flenë më tej duke lëpirë fytyrën, duke kërcyer dhe më shumë.

Lëreni fëmijën tuaj të përjetojë pasojat e natyrshme të të qenit vonë.

Sapo të caktohet rutina e mëngjesit për fëmijën tuaj, bëjini ata të ndjehen përgjegjës. Për shembull, ju mund t’u jepni një dënim të caktuar për shkak të mos zgjimit në kohë, të tilla si të mos i lini ato pa kohën e ekranit për një ditë. Për fëmijët më të mëdhenj, ju mund t’i lini të vonohen në shkollë, në mënyrë që ata të ndjehen paksa në siklet përpara mësuesit të tyre.

Mos krijoni drama.

Zgjimi i fëmijës tuaj nga shtrati mund të jetë vërtet i vështirë. Sidoqoftë, nuk do të keni sukses nëse vendosni të zgjoni fëmijën tuaj duke u bërtitur atyre. Vetëm sa do të çojë në injorancë dhe ata do të humbasin ndonjë motiv ose dëshirë për t’u ngritur.

Sigurohuni që ata po flenë mjaftueshëm.

Në varësi të moshës, një fëmijë kërkon një sasi të caktuar të gjumit. Një vogëlush ka nevojë për rreth 11-14 orë gjumë gjatë natës, ndërsa një parashkollor kërkon 10-13 orë – dhe fëmijët e moshës 6-13 vjeç duhet të bëjnë mesatarisht 9-10 orë gjumë në natë. Një fëmijë që nuk fle sa duhet, patjetër se do të ketë probleme për t’u zgjuar.